Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wrozka zebuszka 3

Pytanie o formalnosc w UK jak NIN...etc.

Polecane posty

Gość wrozka zebuszka 3

Niedawno przyjechałam do UK i za kilka dni mam interview w sprawie Insurance Number. Ale mam pytanie czy sa oprocz tego jakies inne fromalnosci do załatwienia; konto w banku tez pojde zalatwic w najblizszym tygodniu, ale oprocz tego, co jeszcze?

ooo wrozka a jednak sie wybralas :) w jakim miescie jestes? jeszcze ci home office zostanie pewnie, ale podobno maja zniesc z tego co tu plotki kraza. zarejestruj sie do gp. jak mi jeszcze cos do glowy wpadnie to napisze.

Gość wrozka zebuszka 3
dzięki :) no, wreszcie- przyjechałam koncem lutego. wlasnie myslalam o home office ale podobno od konca kwietnia juz nie bedzie trzeba wiec czy to naprawde konieczne? no, tak i jeszcze GP.

Gość wrozka zebuszka 3
Nie chce wyjsc na skapca ale szkoda mi tych 90f :/ A moj terazniejszy pracodawca jedynie o czym cały czas wspomina to Insurance number. A nie ma za to jakiejs kary za niezarejstrowanie sie?

jest niby ale nie slyszalam zeby ktos dostal, kolezanka ktora jest tutaj ponad 3 lata caly czas bez home office. nie dziwie sie ze szkoda ci kasy, ile takie badziewie kosztuje. kiedys to byl wydatek tam 40 funtow czy cos, wiec nie tak zle.

Gość trwae
lepiej zgłoś home office bo ja mam znajomego co ma karę do zaplacenia bo nie ma a nie trzeba będzie dopiero rejestrowac sie po 1 maja

Gość trwae
1500f on i jego pracodawca 1500f

Gość ja zaczelam prace w styczniu
Home Office wyslalam we wrzesniu i dostalam normalnie rejestracje w WRS, z dokladna data rozpoczecia pracy, nie bylo zadnych kar.

Gość trwae
on też wysłał rejestracje home office ale pracował tylko 3 miesiace i pózniej zmienil pracę i już nie wysłał home office mieli kontrolę w pracy i teraz ma do zapłaty jak nie teraz to póżniej mogą sprawdzić

Gość do trwae
cos mi ttuaj nie pasuje -bo rejestruje sie do HO TYLKO raz, i jak sie zmieni prace w ciagu pierwszego roku to trzeba powiadomic o tym HO , wiec wynika z tego ze twoj kolega BYL zarejestrowany ale nie zminil adresu i ciezko mi uwierzyc ze z tego powodu dostal tak wysoka kare..... wg mnie albo twoj kolega cie klamie,albo cos przekreciles albo chcesz nastarszyc autorke. ja znam przynajmniej z 10os. ktore OD LAT nie sa zarejestrowane w WRS i nie mieli z tego powodu zandych problemow , pracuja w mniej lub bardziej powaznych firmach.

Gość anna......baska
trzeba sie zarejestrowac do HO jesli sie nie pracuje u jednego pracodawcy ciagiem 12 miesiecy, takze on pracowal 3 miesiace, wiec jak najbardziej powinien i stad kara. HO sie przydaje pozniej, ja sie rejestrowala lata temu, a dopiero teraz po urodzinach dziecka zapytano mnie o to przy child benefit i przy wyrabianiu ang paszportu.

Gość noi ....
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/# http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/whomustregister/ You will normally have to register under the Worker Registration Scheme if you wish to work for an employer in the United Kingdom for more than one month and are a citizen of: Czech Republic; Estonia; Hungary; Latvia; Lithuania; Poland; Slovakia; or Slovenia. There are some exceptions. See Who must register? for more information. See Workers for information on how and when to apply, and what we will do. Once you have been working in the United Kingdom legally for 12 months without a break in employment, you will no longer have to register on the Worker Registration Scheme. You can then obtain a residence permit confirming your right to live and work in the United Kingdom. See European citizens for information on obtaining a residence permit. Nie rozumiemj tego ostatniego akapitu,: jezeli pracowales w uk legalnie przez 12 meisiecy bez przerwy to juz nie musisz sie rejestrowac(?). czyli co -jezeli komus sie uda przeprowacowac bez WRS 12 meisiecy bez rpzerwy to wtedy zwalnia go to z obowiazku rejestracji??? przeciez to nie ma sensu. Who is exempt from registration? You do not need to register to work if: you are self-employed; you have already been working legally in the UK for 12 months without a break in employment;