Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabrysiek

rozszerzanie diety

Polecane posty

Gość gabrysiek

Witam mam pytanie ziwazane z rozszerzaniem diety u niemowlakow 4miesiecznych karmionych sztucznie.Dokladnie chodzi mi o rozpalnowanie jadlospisu.Moze ktos mi taki przykladowy napisac jak to u was wyglada? ile dziecko przecietnie zjada kaszki i czy dalej podajecie mleko modyfikowane czy tylko same kaszki i jak to z tymi deserkami wyglada? Kiedy sa podawane?Aha i kaszke podajecie raczej z miseczki czy z butli?Ja jak naazie podaje z butli;) Dziekuje za rady:)

Gość rikitiki taak
same kaszki a mleka juz do konca zycia nie dostanie hehehehe ales wydumala

Gość gabrysiek
kaszki sa na mleku modyfikowanym dlateg pytam poza tym dopiero zaczynam z rozszerzaniem diety i uwazam ze lepiej pytac niz sie domyslac

Gość rikitiki taak
wyobraz sobie ze wiem ze sa na mleku:) ale to nie znaczy ze jak zaczyna jesc kaszki na mleku to ma przestac pic! Ty jak masz na obiad zupe to przez caly dzien nic nie pijesz, bo z zupie jest woda?

Gość gabrysiek
ja swojemu dziecku do picia nie podaje mleka tylko wode, ewentualnie herbatki. mleko jest posilkiem i TY mozesz sobie wyobrazic ze WIEM ze dziecko musi pic. poza tym ja wyraznie pytalam czy dziecko musi jesc tylko kaszki czy rowniez i mleko jako posilek. jezeli moje pytanie az tak CIE rozbawilo to trudno, ale ja jestem poczatkujaca mama i wole pytac sie o pewne rzeczy jesli nie jestem pewna. pozdrawiam

Gość cartusia
Hej :) Ja ma 4,5 miesięcznego brzdąca ;) i właśnie niedawno zaczęłam rozszerzanie diety ja to zrobiłam tak: Zaczęłam od deserku z jabłuszek przez 3 dni, póżniej dołączyłam marchewkę z ziemniaczkami(wiem, że najpierw powinny być jednoskładnikowe, ale to najmniej uczula więc podałam) i przez kilka dni to samo, w między czasie soczek jabłkowy i marchewkowo jabłkowy( cały czas te same rzeczy). Kaszkę jak na razie podałam raz przez butelkę jabłkową. Teraz dostał pierwszy raz bananki, poczekam pare dni i dam na obiadek ziemniaczki z dynią:) A jeśli chodzi o kolejność to jest tak: -Rano mleczko - soczek lub woda -obiadek i za jakies pól godzinki mleczko( bo na początku podaje się około 4- 6 łyżeczek przed mleczkiem) - deserek - mleczko I oczywiście w między czasie coś do picia( soczek lub woda)

Gość gabrysiek
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz;)Widze ze musze swoj schemat porzadnie zmienic bo jak narazie moja malutka na sniadanie dostawala mleczko (tylko nie wiem czy nie za wczesnie bo godzine po wstaniu ale cos malo zjada tylko 90ml gdzie wzesniej znadala 210) nastepnie po czasie piciu pozniej kaszka nastepnie obiadek czyli kaszka a pozniej deserek tylko ze podawalam po jakiejs niecalej godzinie i kilka lyzeczek(ja podalam na poczatek jabluszko bananek) a na kolacje kaszke i w nocy mleczko i chyba troche za duzo tej kaszki Hmm i nie wiem kiedy podac warzywne danie na obiadek zamiast mlecznego posilku bo ponoc tak sie robi

Gość malamimalutka
jakos malo te wasze dzieci mleka jedza... dla takiego malenstwa to absolutna podstawa zywieniowa... W internecie jest cale mnostwo schematow a wy pytacie na forum... Co do wprowadzania pokarmow, na stronie www.osesek.pl masz wszystko ladnie napisane, co i jak w jakim miesiacu. Co do soczkow, to soczki, zwlaszcza przecierowe traktuje sie jak osobny posilek wiec nie powinno byc czegos takiego woda ALBO soczek, moze byc woda albo herbatka i np co drugi dzien jako jakis posilek taki soczek. Im wiecej dan maluch zje tym mniej mleczka wypije, a w tym wieku powinien glownie mlekiem sie zywic. Co do deserkow itp.. nie mam pytan jak wy to robicie :D sprawdzcie sobie ta stronke i tam wszystko pisze. A jesli chodzi o kaszki typu nestle to jest sama chemia , to smierdzi nawet i mozna to podac moze raz dziennie ale ja bym dawala starszemu juz niemowleciu, chyba ze slabo przybiera. Zreszta nawet wtedy juz lepiej ugotowac... Moja mala ma pol roku ponad i kaszka pluje strasznie, nie lubi . I nie spieszcie sie zbyt z rozszerzaniem diety bo moze miec maluch problemy z brzuszkiem