Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość korrrraaa

Czy do bigosu z kiszonej kapusty dodajecie koncentrat pomidorowy?

Polecane posty

Gość shup
Moze dlatego ze grzyby do suszenia tylko wycieram szmatka,wtedy szybciej sie ususza a potem jak je namocze i na sitku przepłukam to oczyszczam je.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Uwielbiam bigosik z kiszonej kapusty dlatego co roku ją kiszę , bo ta ze sklepu to syf.Do bigosiku dodaję pokrojone w w kostkę mięsko , karkówkę lub łopatkę, które "duszę" z cebulą ( doprawione solą i pieprzem) aż będzie na wpół miękkie, kawałek czegoś wędzonego np. boczuś.Kapustę gotuję na żeberkach , z których jak zmiękną obdzieram mięso i dodaję do bigosu im mięska więcej tym bigos lepszy!To wszystko gotuję 2 godziny , studzę i na drugi dzień znów z 2 godziny i tak znęcam się nad nim 3 - 4 dni na koniec dodaję 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego , dosalam " dopieprzam" dodaję trochę słodkiej papryki w proszku - tak do smaku.W młynku do kawy mielę suszone grzyby i doprawiam bigos " proszkiem grzybowym".Jeśli chcę go ciut zagęścić ucieram tak jak na placki ziemniaczane sporego ziemniaka i daję go do bigosu i gotuję z 15 - 20 minut - tak męczony przez kilka dni bigos smakuje wybornie!!!!! Moim skromnym zdaniem zasmażka psuje smak bigosu.Można do bigosu dodać dobrej kiełbasy jeśli ktoś lubi - POZDRAWIAM!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Póki pamiętam - podpatrzyłam kiedyś jak kucharki na weselu do bigosu dodawały , startą na grubych oczkach tarki marchewkę , pietruszkę i seler ,ilość zależy od indywidualnych gustów - ja daję dość dużo , uprzednio lekko podsmażone na kilku łyżkach smalcu + cebulka w kostkę a potem uduszone do miękkości od tego czasu tak robię i muszę wam powiedzieć, że bigos zyskał na smaku - radzę spróbować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do autorki..... (bo z koncentratu, zrobiły się grzybki :)). Dodajemy (z żoną), kapusta też swoja bo kupna jest prze kiszona (to nasze zdanie). Dodajemy (czasami) i na końcu,jak już się NIE gotuje, potrawa z koncentratem gotowana robi się czasami lekko gorzka. Powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nigdy przenigdy ;/
i uwierzyc nie moge, ze ktos na serio dodaje ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
koncentrat pomidorowy i soki pomidorowe robię sama , z własnych ekologicznych pomidorów, te kupne maja polepszacze ,zagęszczacze i sztuczne barwniki dlatego mogą powodować zgorzknienie potrawy.Swojskie przeciery nie mają tak intensywnych kolorów!! I,żeby nie wiem ile się gotowały nie gorzknieją.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja wczoraj robiłam 2 duże
gary bigosu mniam :p Będzie na sporo obiadów :) zamroziłam już w woreczkach. Koncentrat obowiązkowo dodaję, nie dużo ale daję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joanna

Zasmażka do bigosu???? Ludzie!!! Litości!!! Ale kucharze z was....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×