Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość korrrraaa

Czy do bigosu z kiszonej kapusty dodajecie koncentrat pomidorowy?

Polecane posty

Gość shup
Moze dlatego ze grzyby do suszenia tylko wycieram szmatka,wtedy szybciej sie ususza a potem jak je namocze i na sitku przepłukam to oczyszczam je.

Gość margolka66
Uwielbiam bigosik z kiszonej kapusty dlatego co roku ją kiszę , bo ta ze sklepu to syf.Do bigosiku dodaję pokrojone w w kostkę mięsko , karkówkę lub łopatkę, które "duszę" z cebulą ( doprawione solą i pieprzem) aż będzie na wpół miękkie, kawałek czegoś wędzonego np. boczuś.Kapustę gotuję na żeberkach , z których jak zmiękną obdzieram mięso i dodaję do bigosu im mięska więcej tym bigos lepszy!To wszystko gotuję 2 godziny , studzę i na drugi dzień znów z 2 godziny i tak znęcam się nad nim 3 - 4 dni na koniec dodaję 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego , dosalam " dopieprzam" dodaję trochę słodkiej papryki w proszku - tak do smaku.W młynku do kawy mielę suszone grzyby i doprawiam bigos " proszkiem grzybowym".Jeśli chcę go ciut zagęścić ucieram tak jak na placki ziemniaczane sporego ziemniaka i daję go do bigosu i gotuję z 15 - 20 minut - tak męczony przez kilka dni bigos smakuje wybornie!!!!! Moim skromnym zdaniem zasmażka psuje smak bigosu.Można do bigosu dodać dobrej kiełbasy jeśli ktoś lubi - POZDRAWIAM!

Gość margolka66
Póki pamiętam - podpatrzyłam kiedyś jak kucharki na weselu do bigosu dodawały , startą na grubych oczkach tarki marchewkę , pietruszkę i seler ,ilość zależy od indywidualnych gustów - ja daję dość dużo , uprzednio lekko podsmażone na kilku łyżkach smalcu + cebulka w kostkę a potem uduszone do miękkości od tego czasu tak robię i muszę wam powiedzieć, że bigos zyskał na smaku - radzę spróbować.

Do autorki..... (bo z koncentratu, zrobiły się grzybki :)). Dodajemy (z żoną), kapusta też swoja bo kupna jest prze kiszona (to nasze zdanie). Dodajemy (czasami) i na końcu,jak już się NIE gotuje, potrawa z koncentratem gotowana robi się czasami lekko gorzka. Powodzenia.

Gość nigdy przenigdy ;/
i uwierzyc nie moge, ze ktos na serio dodaje ;/

Gość margolka66
koncentrat pomidorowy i soki pomidorowe robię sama , z własnych ekologicznych pomidorów, te kupne maja polepszacze ,zagęszczacze i sztuczne barwniki dlatego mogą powodować zgorzknienie potrawy.Swojskie przeciery nie mają tak intensywnych kolorów!! I,żeby nie wiem ile się gotowały nie gorzknieją.

Gość a ja wczoraj robiłam 2 duże
gary bigosu mniam :p Będzie na sporo obiadów :) zamroziłam już w woreczkach. Koncentrat obowiązkowo dodaję, nie dużo ale daję

Gość Joanna

Zasmażka do bigosu???? Ludzie!!! Litości!!! Ale kucharze z was....