Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolineeeeeeeee999

Matki czyli kobiety obeznane w sprawach dzieci:)pomozcie

Polecane posty

Gość Karolineeeeeeeee999

Dziwi mnie rozwoj dziecka mojej bratowej .Ona mowi ze to normalne , za bardzo sie na tym nie znam ,gdyz nie mam własnych dzieci .Z ciekawosci zapytam Was.Czy to normalne,że 9 miesieczne dziecko(dziewczynka)waży 10 kg,nie siedzi sama,caly czas lezy lub jest noszona na rekach w dodatku podawana jest jej czekolada od 4 miesiaca.Mnie to przeraza.Wydaje mi sie ze dzieci siedza juz w tym czasie nawet raczkuja .bynajmniej mi sie tak wydaje.

no 9 miesieczne to pewnie że siedziec powinno a nawet czasem jzu chodza takie dzieci

Gość BON APPETIT84
moja córcia miała 8 miesięcy jak zaczęła chodzić sama

Gość Rozwój dziecka-9 miesiąc
Rozwój ruchowy Dziecko w tym wieku siada samodzielnie i siedzi pewnie swobodnie a z pozycji siedzącej przechodzi do pozycji na brzuszku. Dziecko raczkuje w sposób nieskoordynowany. Trzymane pod pachami wykonuje ruchy chodzenia. Samo opierając się o pręty w łóżeczku staje. Dziecko chwyta przedmioty przy udziale kciuka i palca wskazującego (chwyt pensetowy). Rozwój procesów poznawczych Dziecko w tym wieku rozumie znaczenie niektórych słów i szuka wzrokiem przedmiotu nazwanego przez dorosłego. Wyrzuca z wózka , kojca, łóżka przedmity i obserwuje jak spadają. Rozwój mowy Dziecko gaworzy, wymawiając szereg różnych sylab. Wymawia pierwsze słowa dwusylabowe początkowo nie rozumiejąc co mówi. Rozwój kontaktów społecznych Samodzielność zaczyna siadać na nocniku. Gaworzy w celu zwrócenia na siebię uwagi dorosłych. Bawi się z dorosłym w grę "a-ku-ku". Szuka odebranych lub schowanych przez dorosłych przedmiotów