Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fafagagalala

Chmura radioaktywna, mam pytanie o jod? Jodynę?

Polecane posty

Gość ewabluszcz
Boję się jednak by nie przesadzić z jodem bo jest to łatwe. Podobno tylko tamten przy nadmiarze się wydala a reszta jodów zostaje w organizmie.

Gość phiiiii
Proponuję kupić sód jodowaną i jeść łyżką:P

Gość Abell
Z takimi pytaniami należy zwracać się do lekarzy a nie do panienek na forum - nadmiar jodu jest szkodliwy, tylko patrzeć jak jakaś idiotka wypije jodynę... W czasach Czernobyla piło się nie jodynę a płyn Lugola (a to naprawdę nie to samo) i to w określonej dawce. Nawet wtedy zresztą jeśłi ktoś miał problemy z tarczycą było to zabronione, bo groziło powikłaniami, a nawet śmiercią. Chcecie ryzykować zamiast poswięcić chwilę czasu na spytanie lekarza jaka dawka i jakiego specyfiku jest bezpieczna i zalecana?

Gość Nie podam nika
jodyny się nie pije to wymysł ludzi co innego ten płyn ale po co? Czarnobyl a Japonia to dwie rożne sprawy ludzie panikę siejecie a o lekach i medycynie pojęcia nie macie

" ewabluszcz Boję się jednak by nie przesadzić z jodem bo jest to łatwe. Podobno tylko tamten przy nadmiarze się wydala a reszta jodów zostaje w organizmie." Ale brednie:P.To nie ma żadnej istotnej różnicy w wydalaniu:P.A czy to łykanie jest ważne to nie wiem:O.Japonia jest ponad 10 razy dalej od Czernobyla:P.

Gość rdryrru
mnie kiedys cos podkusilo i kupilam sobie jod... bralam z dwa miesiace i dostalam... niedoczynnosc tarczycy. nie wiem czy to przypadek czy ten jod ja aktywowal ale wczesniej moje hormony byly w porzadku.

Gość do wyżej tam tych
tak, takie nieumiejetne=niepotrzebne stosowanie jodu zrobi więcej szkod niż pozytku-niedoczynnosc lub nadczynnosc. a pijcie sobie tą jodyne-smacznego. Za czasow Czarnobyla pilo się plyn Lugola-a nie jodyne:) plyn Lugola tylko na recepte:)

Gość eeeeeeee????????
A o chorobie takiej jak jodzica słyszeli?

Gość ile tego jodu?
trza jeść kawior - 130 mikrogramów I / 100 g flądry - 190 mikrogramów I / 100 g

Gość gaton
Po jod: gaton@wp.pl