Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mala.mi.341

Nienależnie pobrana renta socjalna

Polecane posty

lat, w listopadzie 2008 roku podjołem prace, nikt mnie prędzej nie informował że mój dochód nie może przekroczyć 30 % minimalnego wynagrodzenia. Pracowałem, i równocześnie dostawałem rentę socjalną. Nie zgłosiłem do zusu że podjełem pracę. W kwietniu 2010 roku zus przesłał mi pismo że muszę zwrócić nienależnie pobrane środki czyli ok 12 tys. Po kilku miesiącach odbyła się sprawa w sądzie, gdzie wygrał zus. Odwołałem się i w kwietniu 2011 będzie ponowna sprawa. Nikt mnie prędzej nie informował, ile pieniędzy można dorobić do renty, dlatego też nie zgłosiłem tego do zusu. Na odcinkach od renty z tyłu jest pouczenie, w którym prawdopodobnie jest wszystko opisane, niestety widzę bardzo słabo i nie miałem możliwości przeczytania tego. Bardzo proszę o odpowiedz. Czy jest jakaś adzieja żebym wygrał następną sprawę, lub spłacił jesynie jakąś część pieniędzy, a nie wszystko.

przy podjęciu pracy na umowę trzeba się osobiście (lub pracodawca zgłasza) zgłosić do ZUS-u tym bardziej jak się pobiera jakąś rentę nie wygrasz sprawy zacznij odkładać pieniądze aby oddać.

Gość Ignorantia iuris nocked.
"Nieznajomosc prawa szkodzi" A czy ktos cie oficjalnie poinformowal,że nie mozna zabijac/kraść/prowadzić auta po alkoholu....?