Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fggffgdffgfddg

Chciałabym napisać list do pewnego znanego przestępcy

Polecane posty

Gość fggffgdffgfddg

Znacie go wszyscy, odsiaduje wyrok dożywocia w amerykańskim więzieniu. Dużo o nim czytałam, oglądałam wiele wywiadów, googlowałam. Wiem, że można do niego napisać, jest podany adres i kilka osób, z którymi się kontaktowałam dostało od niego list zwrotny (niektórzy nawet korespondują). Czy ktoś z was, lub ktoś kogo znacie korespondował kiedykolwiek z taką osobą? Co o tym myślicie? Nie powiem o tym nikomu, bo na pewno uznają mnie za niespełna rozumu. Zdaję sobie sprawę, że może nie odpisać, ale mimo to spróbuję.

Gość fggffgdffgfddg
Podnoszę... chciałam też napisać do jednego z jego synów, ale narazie się nad tym zastanawiam

Gość ale po co ?
nie lepiej napisać do znanej osoby i z nią wymieniać jakieś listy?

Gość Madoff
?

Gość guzdrała się
oho! to ciekawe. napisz o kogo chodzi i dlaczego chcesz do niego napisac? bundy? manson? :)

Gość bbbbbbbbbbbbb77bbbbbbbbbbbbbbb
fritzl? :P

Gość jkdka
na hooy ty chcesz pisac z takim typem?

Gość fggffgdffgfddg
Wiesz, oczywiście mogłabym, ale nie interesują mnie celebryci, nie interesuje mnie ich życie... Nie ma w nich nic, co sprawia, że chciałabym się czegoś od nich dowiedzieć - od nich samych Ten człowiek, oprócz tego, że dokonał rzeczy strasznych (co ciekawe - nie zrobił tego osobiście), jest osobą bardzo inteligentną, potrafiącą podporządkować sobie innych, manipulator. Na dodatek charyzmatyczny, świetny mówca, z poczuciem humoru - człowiek, który na zawsze zapisze się w historii i którego nikt z nas nigdy nie zrozumie. Nie chciałam tego napisać i przyznać się do tego sama przed sobą, ale on mnie po prostu fascynuje choć jednocześnie zdaję sobie sprawę ze zła, jakie wyrządził. Domyślam się, że mało kto to rozumie (moją chęć kontaktu z takim człowiekiem) ale może jednak ktoś się znajdzie :) Jestem zwyczajną, młodą, studiującą dziewczyną

Gość fggffgdffgfddg
Przyznam się - Manson :) Myślałam też o innych, "anonimowych" więźniach. Co mną kieruje napisałam wyżej. Poza tym niebawem będę pisać pracę na studiach, która na pewno zawrze w sobie wątek Mansona, jak i innych.

Gość guzdrała się
jaki celebryta? boże :o CHARLES MANSON. koles to troche schizofrenik troche socjopata, kilka cech psychopatycznych. psychiatria nie pozostawia złudzen, nic w nim wyjątkowego :P

Gość dziaddek
idz sie lecz takich tylko do utylizacji

Gość fggffgdffgfddg
Nie każdy wie, że Manson jest członkiem organizacji ekologicznej o nazwie ATWA (air, trees, water, animals). Poza tym Manson ma 'duszę artysty', co pozwoliło mu zarobić na adwokatów. W 2012 będzie mógł starać się o zwolnienie, ale to mało prawdopodobne, żeby mu się udało ;) Dodam, że urodził się w 1934 roku.

Gość fggffgdffgfddg
Nie zrozumieliśmy się, określenia "celebryta" użyłam w kontekście aktorów, piosenkarzy (ktoś kilka postów wcześniej zapytał, dlaczego nie napiszę do "zwykłej" znanej osoby). Absolutnie nie miałam na myśli Mansona.

Gość fggffgdffgfddg
"nic w nim wyjątkowego" Niby nie, ale zauważ jak wiele osób potrafił otumanić. Wątpię, żebym np. ja tak potrafiła :)

Kiedys z czystej ciekawosci napisalam do chlopaka ktory odsiadywal wyrok za nieswiadome spowodowanie smierci. Napisalam do niego z ciekawosci , moze i przekory. Pisalismy ze soba bardzo dlugo , poznawalam go w listach , byly takie chwile ze chcialam przestac ale ujal mnie swoja inteligencja , elokwencja i o dziwo ogromem wiedzy w roznych tematach. Po odbyciu jego kary zerwalismy kontakt bo tak umawialismy sie napoczatku naszej korespondencji. Dzisiaj tego nie zaluje , to bylo ciekawe doswiadczenie.

Gość guzdrała się
moze przekopiuj od razu całą wikipedie na jego temat :O nigdy nie zrozumiem, co moze w takim fascynowac. moze dlatego ze pracuje w psychiatryku, i takich jak on jest tam na peczki: niedoszłych jezusów, hipisów, tralala, czego tam nie ma... uwierz mi ze w Twoim bohaterze (tfu!) nie ma nic wyjatkowego. choroba psychiczna i tyle. mam nadzieje ze podczas googlowania doczytałas, ze w jego 'rodzinie" najpierw jedli mezczyzni, potem psy, na koncu kobiety. i ze uwazał kobiety za byle co, ktore nie ma duszy. czyzby twoja fascynacja zaczeła sie kilka dni temu na TVP1? (był o nim film)

Gość loooooooooooooooooooooooooooo
łeeeee myślałam że Richard Ramirez ... Ten mnie kiedyś fascynował:)

Gość fggffgdffgfddg
Nie Wierze - dzięki za posta :) Właśnie o to mi chodzi, o poznanie takiego człowieka, jego psychiki i osobowości. Mogę wiedzieć skąd dostałaś kontakt akurat do niego? Jak wspominałam wyżej, to część moich zainteresowań a jednocześnie mam nadzieję, że będę mogła pracować naukowo nad takimi przypadkami. Wówczas bliższa znajomość z takim człowiekiem byłaby dla mnie bardzo przydatna.

Gość guzdrała się
odpisze z całą pewnoscia. na tym zarabia - swojej legendzie. zreszta listy do wiezniów, seryjnych morderców (głównie od zbuntowanych nastolatek) przychodza do wiezien setkami - wiec nic w tym dziwnego. ja osobiscie nie miałabym przyjemnosci pisac do kolesia który ma swastyke wytatuowaną na czole, tudziez stawiac sie w jednym rzedzie z tymi przygłupami którzy dla niego zabijali (fascynował ich, fascynuje i ciebie)

Gość fggffgdffgfddg
"moze przekopiuj od razu całą wikipedie na jego temat" Po co od razu złośliwości? Nie przeglądałam strony Mansona na Wikipedii, wolę wiarygodne źródła "nigdy nie zrozumiem, co moze w takim fascynowac. moze dlatego ze pracuje w psychiatryku, i takich jak on jest tam na peczki: niedoszłych jezusów, hipisów, tralala, czego tam nie ma... uwierz mi ze w Twoim bohaterze (tfu!) nie ma nic wyjatkowego. choroba psychiczna i tyle." Wiele osób nie rozumie i niech tak zostanie :) "czyzby twoja fascynacja zaczeła sie kilka dni temu na TVP1? (był o nim film )" Moja fascynacja zaczęła się kilka lat temu po przeczytaniu "Helter skelter". Czytałam o wielu różnych przestępcach, ale ten zainteresował mnie szczególnie.

Siostrzeniec czy kuzyn naszej sasiadki odsiadywal wyrok w tym samym wiezieniu i ta sasiadka cos wspominala ze duzo chlopakow chcialoby otrzymywac listy. Oczywiscie cala moja rodzina oburzyla sie i zlorzeczyla na sasiadke przez kolejny tydzien ale ja tam wrocilam :0)

Gość fggffgdffgfddg
"odpisze z całą pewnoscia. na tym zarabia - swojej legendzie. zreszta listy do wiezniów, seryjnych morderców (głównie od zbuntowanych nastolatek) przychodza do wiezien setkami - wiec nic w tym dziwnego. ja osobiscie nie miałabym przyjemnosci pisac do kolesia który ma swastyke wytatuowaną na czole, tudziez stawiac sie w jednym rzedzie z tymi przygłupami którzy dla niego zabijali (fascynował ich, fascynuje i ciebie)" Fascynuje mnie ale w inny sposób. Jak już wspomniałam, moim celem jest rozpoczęcie pracy naukowej w tym kierunku. Każdy ma jakąś pasję, coś czym się interesuję, i moją jest właśnie to. P.S. zbuntowaną nastolatką przestałam być dawno temu :P

Gość fggffgdffgfddg
Jeszcze małe sprostowanie, bo widzę, że już kreuje się obraz mojej osoby jako psychola: kiedy słyszę w telewizji np. o brutalnym morderstwie moja pierwsza reakcja to "co za skurwysyn". Mam na myśli morderstwo - działanie zaplanowane. Co musi siedzieć w człowieku, co go ukształtowało w tym kierunku, aby był zdolny popełnić najgorszą zbrodnię?

Gość guzdrała się
zebysmy sie zrozumiały. pracuje gdzie pracuje, bo choroby psychiczne mnie kreciły. wiec to rozumiem. nie moge natomiast zrozumiec, kiedy zaczyna krecic konkretny schizofrenik czy psychopata. głównie dlatego, ze po latach pracy i nauki znasz juz mechanizm, i zdajesz sobie sprawe z tego, ze oni sa jak automaty... ciezko to opisac, ale nie ma w tym wiele "zagadkowosci". jest choroba, sa mechanizmy, jest wreszcie wielka przypadkowosc zachowania (albo sztywnosc). troche tak jakby lekarz internista nagle zauroczył sie konkretna osoba chora na grype. troche słabo... to juz nie fascynacja zjawiskiem, ale osoba. co do tej konkretnej osoby zas sadze ze jest smieciem :) niestety, jest najbardziej zatwardziałym w swych kretynskich frazesach gosciem jakiego widziałam. ogladałam niedawno z nim wywiad. niczego sie nie nauczył, nadal zero mysli w pustej głowie, jedynie frazesy i gadanie co ślina na jezyk przyniesie. podnoszenie go do miana legendy jest szkodliwe. idol dla amerykanskich przygłupich nastolatek, tak uwazam.

fggffgdffgfddg wydaje mi sie zedoskonale Cie rozumie . Zazwyczaj jak podawane sa jakiekolwiek wiadomosci zwiazane z przemoca pierwsze co mi sie nasuwa na mysl to to Czym sie kierowali ci ludzie i dokladnie co musi siedziec w ich glowach zeby posunac sie do takiego czynu?

Gość fggffgdffgfddg
Jeśli chodzi o mnie to w żadnym wypadku nie uważam go za psychola. To nie jest też tak, że codziennie siedzę i o nim czytam, nad łóżkiem mam jego zdjęcie i wszystkie moje myśli skierowane są ku jego osobie. Interesują mnie pewne mechanizmy, wpływ dzieciństwa i dorastania na kształtowanie się danego człowieka, jego pojmowanie świata. To co przeraża nas, zwykłych ludzi, dla niego jest pewną ideologią. Zdaję sobie sprawę, że nie jest on spełna rozumu ale jednocześnie interesuje mnie jego umiejętność manipolowania otoczeniem, niczym dyktator (jak chociażby Hitler, który "kochał dzieci i zwierzęta" i podobno nigdy nikogo nie zabił osobiście).

Gość guzdrała się
bynajmniej nie jako psychola. wydaje mi sie poprtostu ze jakos naiwnie podchodzisz do sprawy. nie wiem czy wiesz, ale on jest przestepca, który dostaje tysiace listów - zdaje sie ze najwiecej sposród wszystkich wiezniów w ameryce. dlatego hmmm, to co ci odpisze bedzie miało raczej nikła wartosc dla prac badawczych ;) na bieząco badaja go psychiatrzy, jesli iwarzasz ze listownie do niego przenikniesz i bedzie to jakims doswiadczeniem... hm no jak uwazasz

Gość fggffgdffgfddg
Miało być nie uważam go za IDOLA ,nie psychola, mó błąd :D

Gość guzdrała się
miał muzyczny talent, trafił w burzliwy okres lat 60. i nikt by o nim nie słyszał gdyby przypadkowo (!) nie zabił znanej osoby. ehhh, tyle ludzi potrzebuje pomocy psychiatrów i psychologów, ale wszystkich musi jarac jeden przychlast

Gość fggffgdffgfddg
Nie, nie chcę pisać pracy na podstawie jego listu (poza tym dopuszczam możliwość, że nie odpisze wcale lub odpisze kto inny). Chciałabym aby było to doświadczenie raczej osobiste.