Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poniedziałek ale nie pedał

Cukier kryształ - szał ciał :)

Polecane posty

Gość Poniedziałek ale nie pedał

Dlaczego ludzie tak masowo to wykupują pomimo tego że ten cukier jest teraz drogi za jakiś czas obniży się cena cukru i wrócimy do normalnych cen A te polaki jak te głupki biorą po 20 kg całymi rodzinami Wyjaśni mi ktoś to zjawisko?

Gość prawiczek provokator
bo są idiotami, co tu wyjasniac?

pytasz dlaczego? odpowiadam: wzrost popytu generuje wzrost cen ;) prosta zasada, a spadek cen wcale nie jest taki oczywisty jeżeli podaż rzeczywiście jest ograniczona :o ja nie słodzę, ale boję się podwyżek cen wszystkich wyrobów, do produkcji których cukier jest niezbędny :o

Gość prawiczek provokator
n o i dobrze , niech bedzie po 10 zł ,odchudzicie sie

przypomniało mi się :D to paradoks Giffena, może nie w czystej postaci ale jednak ;) ludzie nie mają tańszego substytutu, więc paradoksalnie kupują więcej "na wszelki wypadek" :)

to zależy od której strony spojrzeć :D czy to ceny generują paradoksalny popyt, czy popyt wywołuje wzrost cen? sama już nie wiem :o chyba po trosze jedno i drugie, nakręcamy spiralę inflacji, a ona nas wciąga :p

to sie nazywa lobbing :classic_cool: a za chwile zacznie sie spirala inflacji :P

Gość brao ja tez tak robie
Cukru jest od cholery kretyni w sklepach ,w lidlach , biedronkach są w moim miescie pelne palety a w sklepikach osiedlowych sprzedaja po 6 zł buhaha jacy ci ludzie sa szurnięci :O nawet na allergro widzialam cukier , bo w niemczech jest on po 60eurocentów :D

Na naszym rynku brakuje jakie 200tys ton cukru, a trochę minie zanim taka ilość względem popytu zostanie na rynek wprowadzona. Zatem ceny zbyt szybko się nie ustatkują, a tym bardziej nie wrócą do poprzedniego poziomu. Jednak głupotą jest wykupywanie dużych ilości w jakim celu? Żeby zaoszczędzić pewnie z 10zł? Mi by się nawet nie chciało bawić w takie oszczędności:P

LEczcie sie :O bez cukru mozna przeciez zyc , pozatym sa zamienniki cukru Fruktoza ,glukoza itp :)

w gospodarce nie da się niczego na 100% przewidzieć :D ja nie wykupuję, bo praktycznie nie używam cukru w czystej postaci, ale wielu ludzi ma taką mentalność, że chce chociażby te 10 zł zaoszczędzić :) i to też normalne

bedziemy robic cukier w domu :classic_cool: bimber sie da ,to czemu nie cukier ?:D

Jednak na dłuższą metę nie wiadomo ile się tak do końca zaoszczędzi i ile to jest warte. Jak ktoś napisał, szacuje się, że pod koniec wiosny, na początku lata podaż się wyrówna. Więc naprawdę trzeba zużywać dużo, ale niestety niewiele ludzi rozumuje w sensie ekonomicznym, a oszczędności widzi przez pryzmat "własnego widzi mi się". Ja zużyłem jakiś kg cukru przez 2 lata:D Z czego większość na herbatę dla gości:)

ja się z Tobą zgadzam :D ale rozumiem też ludzi, którzy kupują, to zupełnie normalny odruch rynkowy ;) pozdrawiam trzeźwo myślących

Gość ssss///s//s
Przez Tuska robi nam sie druga brazylia :D 10 % ludzi nadzianych drugie 10 % zyje jak my a 80 % w favelach :O

Gość jestem piekna i bogata
offerma ma racje. Niby tyle gadania ,ze mlodzi powinni zakladac wlasne firmy :O jak im sie nogi ucina przy samej dupie. Poprzenoszą firmy za granice i taki bedzie efekt. irmy internetowe upadna ...