Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość rerellle

Studia w Niemczech czy Polsce?

Polecane posty

Gość rerellle

Jestem w rozterce.. Urodziłam się w Niemczech, nabyłam niemieckie obywatelstwo i mieszkałam tam 12lat. Sprowadziłam się do Polski i poszłam do gimnazjum no a w tym roku matura. Mimo wszystko rodzice tam nadal mają mieszkanie dokąd często jezdzimy a ja jestem tam również zameldowana i ubezpieczona. Mój tata zamierza wrócić do Niemiec, wprawdzie już wrócił a mama jest tam co tydzień. Co tu ukrywać, przyzwyczaiłam się już do polskich realiów, czuję się dobrze w Polsce. Będąc w Niemczech nie wyobrażam sobie tam mieszkać szczęśliwie cały czas i tam prowadzić życie. Przychodzą mi informacje na adres w Niemczech jakie studia tam mogę podjąć, proponują mi spotkania tzw. doradce w sprawie podjęcia studiów.. Ja czuję się lepiej bliżej rodziny chociaż i tak nas dzieli kilkaset km ale zawsze można porozmawiać dłużej, pojechać na święta... a z drugiej strony nie widzę wielkich perspektyw po ukończeniu studiów.. Mogę żyć skromnie i szczęśliwie, ponieważ pieniądze szczęścia nie dają ale z drugiej strony licząc każdy grosz... Doradźcie, z góry dziękuję

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować