Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bebehbehehseh

Nazwy handlowe jodku potasu-Szwedzi wykupują go już masowo

Polecane posty

Gość bebehbehehseh
W szwedzkich aptekach w ciągu tygodnia dziesięciokrotnie wzrósł popyt na tabletki jodku potasu, które zabezpieczają organizm przed skutkami napromieniowania. To efekt paniki po eksplozjach w japońskiej elektrowni atomowej. Wzmożony popyt na jodek potasu sprawił, że specyfiku zabrakło u dystrybutora leków zaopatrującego apteki. Jak podaje fińska agencja prasowa FNB, jodek potasu stał się popularnym i drogim towarem na aukcjach internetowych. W serwisie Ebay opakowanie 10 tabletek oferowane jest za 400 euro. Dotychczas spożywanie jodku zalecane jest jedynie w strefie ewakuacji w rejonie elektrowni atomowej Fukushima I.

Gość ,,,..,,,
Płyn Lugola, jodyna, a poza tym google ci się zacięły, czy co? Poza tym Polska ciągle jeszcze nie jest drugą Japonią, więc panika nieuzasadniona.

Gość bebehbehehseh
jodyna?ale mi chodzi o taką w tabletkach a nie do przemywania ran.Płynu lugola poza jodkiem potasu zawiera jodek sodu a ja chce czysty jodek potasu.Nic nie moge znaleźć.

Gość fdhbdnz
moze byc i jodek sodu przeciez bo to sie o jod rozchodzi a w plynie lugola jest w stabilnej formie

Gość bebehbehehseh
sam jodek potasu chce ponoć jodek sodu mocniejszy jest

Gość bebehbehehseh
dobra to moze kupie ten płyn lugola

Gość igoigoiopgofdp
Macie rację potrujcie się zanim przyjdzie ta chmura .

Gość JODYYNA
a w soli jest jodek potasu czy sodu?

Gość Yasmine...zagrozenie
# A jednak powtórka z katastrofy w Czarnobyla ! Wypadek nuklearny w elektrowni Fukushima I osiągnął 6 stopień w siedmiostopniowej Międzynarodowej Skali Wydarzeń Nuklearnych i Radiologicznych (INES) - powiedział szef francuskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Jądrowego (ASN) Andre-Claude Lacoste. Katastrofę czarnobylską z 1986 roku oceniano na stopień 7 - podaje ONET oraz praktycznie wszystkie serwisy. # Ewakuacja wszystkich pracowników centrali kontroli reaktora 4 w Elektrowni Fukushima ! Powód - zbyt wysokie promieniowanie (link). TEPCO nie udało się ochłodzić reaktora nr. 4, co oznacza pogorszenie sytuacji w krótkim czasie. Onet właśnie podał, iż w całej elektrowni zostało tylko 50 osób (link). Nie wróży to Japończykom i nam wszystkim nic dobrego, poniewaz nie ma już praktycznie jak chronić, wciąż nie wyłączone 6 reaktorów przed całkowitym stopieniem. Stopień zagrożenia nuklearnego może zostać w krótkim czasie podwyższony i osiągnąć ten z Czernobyla. # Jest już za późno, aby ewakuować cały region wokół Elektrowni Fukushima. Jeden ze scenariuszy zakłada 138 000 ofiar śmiertelnych bezpośrednio w wyniku napromieniowania (link), w obrębie 500 mil od elektrowni, nawet nie próbując oceniać ilości ofiar w dalszym terminie.scenariusz ten zakłada też, iż bezpośrednio skażony będzie obszar w obrębie 3 500 km od elektrowni. Ilość osób możliwie już napromieniowanych jest na dzień dzisiejszy nie do oszacowania. Wiatry wieja w stronę południową i południowo-zachodnią ! Czerwony alarm dla Tokio (link) # W Tokio panika ! Strach przed stale rosnącym promieniowaniem. Puste półki sklepowe. W niektórych częściach miasta, promieniowanie przekroczyło już 20x normę, a w Saitama, tuż przy Tokio - 40x. Obawa przed radioaktywnym deszczem w stolicy Japonii, w najbliższych godzinach (link).

Gość bebehbehehseh
te powyższe informacje jeszcze bardziej mnie nastraszyły.Może powiedzieć znajomym o tym płynie lugola.Tylko boje sie że mnie wyśmieją.Ja wole byc przygotowany na najgorsze.

Gość to taka pamięć
poczernobylska. Taki skuteczny środek na radioaktywny jod nazywa się płynem lugoloa. Chodzi w nim o to by wypełnić tarczycę sztucznie podanym jodem i nie wchłaniała radioaktywnego. To spełniło działanie przy awarii w czarnobylu. Wtedy wojsko ruskie przeprowadzało eksperyment z wytwarzaniem nowych materiałów, przy na siłę wyłączonym chłodzeniu. Popełnili błąd i reaktor rozbiegał się czego awaryjnie nie opanowali, obudowa nie wytrzymała ratunkowego chłodzenia. Wyjebało w stratosferę. Tu mamy doczynienia z gorszą sytuacją. Przyczyną eksplozji był wybuch wodoru pochodzącego z wody pierwszego obiegu. Woda na tlen i wodór rozkłada się przy 2500 stopni celsjusza. Pierwszego dnia podali taką przyczynę. Najpierw stopił się rdzeń reaktora dopiero założyli blokadę informacyjną. W mojej ocenie doszło do gorszej tragedii niż Czarnobyl a kłamstwa większe i co najgorsze działania gorsze. Na szczęście odległość jest tak duża, że nam niezagraża choćby doszło do wybuchu jądrowego.

Gość gaton
Kapsułki z jodkiem potasu są dostępne gaton@wp.pl

Gość fgfdgfsexfds
A sam jod wystarczy łykać, czy musi to być jodek potasu?

Gość gaton
jem psie kupy, czasem je sprzedaję. Są dostepne.

Gość gaton
Wystarczy - po prostu jod farmaceutyczny nie jest w postaci czystej (zazwyczaj jest: jodek potasu/jodek sodu/roztwory). Pozdrawiam

Gość zann_
gaton, a duzo już zarobiłeś?

Gość Lena.......
ludzie opamiętajcie sie! nie ma potrzeby stosowania plynu lugola, miejcie na uwadze, ze zamiast sobie pomoc ( w waszym mniemaniu) to sobie szkodzicie i narazacie sie na choroby!!!

Gość kurcze! co wy wyprawiacie!
ten jodek dziala wyłącznie na tarczyce więc nie macie się nim co truć niepotrzebnie!!!! pije sie go tylko i wyłącznie w momencie bezpośredniego zagrożenia promieniowaniem ponieważ napełnia on tarczycę jodem z apteki i tarczyca później już nie jest w stanie przyjąć jeszcze jodu z promieniowania - w ten sposób jest chroniona. Łykanie tego specyfiku wcześniej lub później nic nie daje a wręcz szkodzi!!!!

Gość marrrrusia
A mi zalecił lekarz płyn lugola odpowiednich dawkach i o dziwo moje wyniki się poprawiły z tarczycą. i nie treba wydawać mase kasy na specyfiki z apteki. Do zrobienia płynu potrzebne składniki kupiłam na biovers.pl moja znajoma mi poleciła i zamówiłam chociaż miałam obawy przed zamówieniem internetowym.