Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SKARBONKA świnka

Kto z was zbiera pieniadze do SKARBONKI...???super sposób na oszczędzanie...

Polecane posty

Ja też mam skarbonkę-puszkę(nawet 3!) i codziennie wrzucam tam całą drobnicę z reszty z zakupów....zbieram na wakacje:)

Ale najlepiej mieć 9 skarbonek, każdą oznaczyć odpowiednim nominałem(1 gr, 2 gr, itd...)(np opisać markerem) i wrzucać do określonej skarbonki tylko i wyłącznie monety o takiej wartości nominalnej jaka widnieje na skarbonce. Po opróżnieniu liczenie pójdzie bardzo sprawnie!:) -fajnie to wymyśliłam, co nie?:)

A co sądzicie o KARNYCH PUSZKACH? Są zamykane na kłódkę więc nie trzeba ich niszczyć:) inwestycja na długie lata:)

Gość wiesz , gdybym ja była
Ja tam robię zakupy raz w tygodniu i płacę karta. Drobnych brak.Co mam wrzucać?

Gość gość
ja zbieram same 5złotówki i już mam ponad 3tys zł :)))

Gość gość
Ja oszczędzam w puszce swoje napiwki z pracy. Dostaje je raz w tygodniu i wrzucam całość. Zbieram ns wakacje pod koniec roku. Pozniej kupie nowa i bede zbierac na przyszly rok. Poza tym zbieram tez pieniadze na koncie. Wydaje tygodniowo na zakupy i rachunki. Wszystko notuje. Calkiem dobrze mi idzie

Codziennie wrzucam do skarbonki równowartość paczki papierochów czyli 15zł. dziś jest 19 dzień,jak udaje mi się wytrwać w postanowieniu.Syn ma skarbonkę na 5zł codziennie wrzuca 5 którą staram sie odkładać ja czy mąż z zakupów.Za rok dojdzie do egzekucji skarbonek :)

Gość paniusia45
Ja mam wypłacane tygodniówki, więc co tydzień wrzucam tam obowiązkowo dychę, a potem w ciągu tygodnia jakieś pięciozłotówki, dwójki, ale staram się dorzucić codziennie z 2 zł. minimum. I ta skarbonka jest nieotwieralna. Mam też drugą puszkę do której również co tydzień wkładam dyszkę i staram się o niej zapomnieć, ale czasem trzeba wziąć z tej puszki niestety, ale plus jest taki, że nie muszę pożyczać od sąsiadki, czy od rodziny, tylko mam gdzieś tam "zachomikowane"...

Gość gość
Ja podobnie jak paniusia, dostaję tygodniówki i mój mąż też. I mój szef i męża płacą nam kasę do ręki, nie na konto, nie zarabiamy jakoś dużo, ale dajemy radę. Też mam system puszek. I też są to puszki, które otwiera się tylko otwieraczem. Stwierdziłam, że nie dla mnie jest wrzucanie do owych puszek codziennie "całej reszty z zakupów", "wszystkich 5 złotówek ,jakie nam zostały po zakupach", nie zbieram też żółtej "drobnicy", nie miałabym cierpliwości to raz, a dwa, jak poszłabym wymienić to do banku, to pewnie policzyliby sobie za to taką prowizję, że po prostu by mi się to nie opłacało. Uważam, że warto zbierać monety od 1 zł. do 5 zł. To w miarę łatwo zamienić choćby w sklepie mięsnym, piekarni, czy w Biedronce. I tak : do pierwszej puszki co tydzień, wrzucam 20 zł. (to na wakacje), do drugiej puszki wrzucam 10 zł. (to na Boże Narodzenie), wiecznie w grudniu miałam za mało kasy i nieźle musiałam się nakombinować, żeby na wszystko starczyło, a teraz bez większego wysiłku będę miała dodatkowe 500 zł. ! No, a trzecia puszka jest na Wielkanoc. Ten system zaczęłam stosować dopiero w tym roku, więc w puszce na Wielkanoc w tym roku szału nie będzie. Tam wrzucam po 15 zł. tygodniowo, teraz jest 7 tydzień roku, zostało jeszcze ok. 6 tygodni do wielkanocnych zakupów, więc będę miała dodatkowe 200 zł. na zakupy. Ale to nie wszystko ! Te kwoty, które tu wymieniłam, to są sumy, które wrzucam regularnie, co tydzień, zaraz po wypłacie. Ale w ciągu tygodnia dorzucam jakieś drobne , po złotówce, 2 zł., czasem i piątaka. Tym sposobem wiem, że np. w puszce "Wakacje" mam w tym momencie minimum 140zł., ale na pewno jest więcej, poprzez właśnie to okazjonalne "dorzucanie" drobnych. Słyszałam o jeszcze jednym sposobie, może komuś przypadnie do gustu, u mnie niestety raczej by się nie sprawdził, zwłaszcza pod koniec czasu oszczędzania. To jest taki roczny plan oszczędzania , pieniądze też się odkłada co tydzień i tak w pierwszym tygodniu odkładamy złotówkę, w drugim tygodniu 2 zł., w trzecim 3 zł. i tak dalej, co tydzień złotówka więcej i po roku oszczędzania jest 1378 zł.