Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nelka872

TORBIEL W GŁÓWCE PŁODU

Polecane posty

Gość nelka872

Witam wszystkie mamy (i te przyszłe i te już obecne). Na ostatnim USG dowiedziałam się, że w główce mojego maluszka są torbiele wielkości ok 4mm. Jestem w 17 tygodniu ciąży. Ogólnie to nie mam za wesoło, bo po raz drugi trafiłam do szpitala z krwawieniem. Lekarze sami nie wiedzą z czego to jest... najpierw mi mówią, że łożysko się odkleja, a zaraz potem, że się jednak przykleiło... W 15 tc nie było żadnych torbieli... nie wiem czym to się może skończyć... jutro idę do mojego lekarza prowadzącego i mam nadzieje, że okaże się, że wszystko jest z maluszkiem w porządku... Jeśli ktokolwiek ma podobny problem albo wie jakie są skutki niewchłonięcia się takich torbieli to proszę, odezwijcie się.

Po pierwsze nie panikuj !!! Mój maluszek też tak miał.Tyle że ja dowiedziałam się dopiero w 20 tyg. One nie są grożne i w wiekszości przypadków się wchłaniaja samoistnie. Mój mały miał ich wiele i róznej wielkości. Po porodzie miał jeszcze dwa razy sprawdzane przez usg i w tym momencie nie ma już po nich sladu :) a mały już niedlugo bedzie mial rok i rozwija sie wspaniale. Wiec nic sie nie boj !!

Nelko ja mam synka u którego torbiele potworzyły sie ok 33tc. Z tego co wiem w tak dosyć wczesnym wieku ciąży jak 17 tc.jest bardzo duża szansa na całkowite wchłonięcie się torbieli.W przypadku gdy się one nie wchłoną tylko będą się powiększać albo ich rozmiar nie ulegnie zmianie traficie po porodzie pod opiekę neurochirurga który zadecyduje czy odbarczać czy zostawic je kontrolując maluszka co jakiś czas MRI lub TK.Wszystko zależy od lokalizacji torbieli i czy nie uciskają blokujac przepływ płynu mózgowo-rdzeniowego lub wypierają uciskiem rozwój mózgu. Jak masz więcej pytań pytań to pisz wpadnę tu póżniej.

Gość nelka872
Wczoraj wieczorem naczytałam się mnóstwo jakichś artykułów o dzieciach z zespołem Downa... i gdzieś tam było napisane, że torbiele w główce maluszka mogą taką wadę powodować... głupia jestem, że tyle czytam, bo potem strasznie się denerwuję.. Boję się, że coś będzie nie tak maluszkowi... a najgorsze jest to, że z tą moją ciążą to jest tak, że nie planowałam. Wpadliśmy i na samym początku nie chciałam... moje nastawienie zmieniło się diametralnie w 10 tc, kiedy pierwszy raz zaczęłam krwawić. Wtedy sobie zdałam sprawę z tego, że ja kocham tego mojego brzdąca i nie chce go stracić... no i teraz obwiniam siebie za te wszystkie problemy. Że to moja wina, bo nie chciałam z początku tej ciąży....boję się, ale jednocześnie wierzę, że wszystko będzie dobrze... dziś idę na wizytę do swojego lekarza i dowiem się wszystkiego.Wcześniej nie robiłam żadnych badań pod kątem jakichkolwiek wad szkraba, bo też nie myślałam, że mogą mnie dotyczyć. Wywiad rodzinny mam nie obciążony, więc nie brałam pod uwagę żadnych komplikacji...Ale swoją drogą z czego się biorą takie rzeczy? Czy to wina stresu? Nieodpowiedniej diety? Czy u Was stwierdzono powód zrobienia się tych torbieli? Oby wszystko na USG było w porządku... modlę się o to. A tak z miłych wieści, to czasem czuję, że ten mój smykuś puka w brzuszek, najczęściej wieczorem.. takie fajne uczucie, aż się buzia śmieje :)

nelka- ja nie mam doswiadczenia z tym problemem ale trzymam MOCNO kciuki aby wszystko było ok.

Gość nelka872
Dziękuje za wszystkie dobre myśli kierowane w stronę mojego maluszka. Damy znać co i jak po wizycie.

Gość do nelka
litosci jak torbiele w glowce moga powodowac zespol downa? czytasz ty ze zrozumieniem? zespol downa to choroba GENETYCZNA, zespol zabutrzen chromosomalnych!!!! doucz sie i nie pierdzil bo az zal to czytac

Po pierwsze : nie czytaj bzdur w internecie bo zwariujesz. U mojej córci po porodzie wykryto w główce torbiel, miała ok 3mm. Skoro miała ją zaraz po porodzie, to pewnie wżyciu płodowym też ją miała, tylko jej nie zauważono. Niedawno na kontrolnym usg stwierdzili, że się wchłania. Dziecko rozwija się zupełnie normalnie. Lekarz jeszcze na oddziale noworodkowym tłumaczył mi, że to nic strasznego i takie torbielki zdarzają się często i nie są groźne.

Gość nelka872
Ja nie napisałam, że powodują... napisałam, że wyczytałam, że MOGĄ powodować, że mogą być przyczyną... i proszę mi wierzyć, czytałam wszystko uważnie, bo każde słowo było dla mnie bardzo ważne, więc bardzo proszę nie "gnoić" mnie za to, co piszą w internecie, czy też za to czego się boję. A napisałam, że nie wiem skąd się biorą i co powodują, nie czuję się winna za to, co piszą w internecie.Z góry bardzo dziękuję ;) i pozdrawiam osobę wyżej ;) Z resztą, postaw się w mojej sytuacji, mądra głowo - krwawienie, problemy z łożyskiem, torbiele na główce u bąbelka, którego mam pod sercem - ja już się w tym gubię...

Gość nelka872
Do nienia- takich informacji oczekiwałam!! Od kogoś kto miał, ma podobne problemy, a nie od razu besztania... Normalnie aż sobie głęboko odetchnęłam... Bardzo dziękuję :* I cieszę się, że Twojej dziewczynce nie dzieje się nic złego. Życzę jej dużo zdrówka :) Z resztą wszystkim życzę dużo zdrówka - a co mi tam :) Zbieram się teraz do tego lekarza. Jak tylko wrócę - dam znać co i jak.

torbiele nie mogą byc przyczyną trisomii zespól downa powstaje przez zły podział genów, a dokładniej poprzez obecność dodatkowego, to dzieje się już zanim jeszcze zobaczysz na usg malucha a tak poza tym to życzę wszystkiego co najlepsze!!!

Gość nelka872
Do :O.......... - wypraszam sobie idiotke!! Nie ja to napisałam!! Ja tylko wyczytałam na stronie i napisałam, co się dowiedziałam!! Więc bardzo proszę, żeby się do mnie tak nie zwracać... Do asiamt - no to przynajmniej tyle więcej wiem, że torbiele tego nie powodują. Na wizycie u lekarza dostałam skierowanie na badania prenatalne, na których napisane jest "podejrzenie wady O.U.N. płodu"... czyli chyba nie ma za ciekawie, ale powiedział mi lekarz, że trzeba być dobrej myśli, i że nie wolno się stresować... niestety on sam USG mi nie zrobił, ponieważ ja mam takie szczęście ostatnio, że USG się zepsuło.... Pozytywne myślenie, przede wszystkim....

Nelko,torbiele mózgu są wrodzoną wadą rozwojową układu nerwowego to normalne że dostałaś skerowanie na takie badania nie denerwuj się.Z tego co wiem moga być przyczyną zarażenia wirusem cytomegalii,toksoplazmozy lub jakiejś mikroinfekcji ukladu płciowego choć lekarze nie mogą jednoznacznie stwierdzić czemu się one tworzą.Ja mam 2.5 letniego synka chorego na wielotorbielowatość mózgu.Ma orzeczoną niepełnosprawność ale rozwija sie prawidłowo jedyną konsekwencją obecnośći torbieli jest wada wzroku,zez i oczopląs.Dobrze rozumiem co teraz czujesz pamiętam jak płakałam po wyjściu od lekarza który zdiagnozował synka,jak wielkie miałam wyrzuty sumienia że nie chciałam tego dziecka jak dowiedziałam się o drugiej ciąży i dlatego jest ono chore.Najważniejsze jest teraz żebyś trafiła do fachowego lekarza z dobrym usg.Ja o wadzie dowiedziałam się na rutynowej wizycie w szpitalu powiatowym,jeszcze tego samego dnia pojechałam prywatnie do prof.Roszkowskiego który potwerdził diagnoze.Póżniej zostałam skierowana do szpitala bielańskiego na co tygodniowe badania usg w celu kontroi rozmiaru torbieli i czy nie tworzy sie wodogłowie.Obecnie jesteśmy pod opieką Centrum Zdrowia Dziecka.Napisz skąd jesteś i jaka jest lokalizacja torbieli.

Gość nelka872
Do marta8484 - jestem z Katowic. Do poniedziałku nie będę niestety wiedziała nic, bo muszę czekać na chrzaniony wypis ze szpitala. Tam ma być opis USG, które robili mi w szpitalu. A badania prenatalne wyznaczyli mi dopiero na 1 kwietnia.... ale cały czas jestem dobrej myśli, choć wczoraj myślałam, że umrę, ale nie mogę się denerwować, żeby maluszek na tym nie ucierpiał, więc po prostu wierzę, że musi być dobrze. Życzę Tobie i Twojemu synkowi dużo siły i zdrowia i bardzo dziękuje za wsparcie i dobre słowo :) W takich momentach tacy ludzie jak Ty są na wagę złota ;) Pozdrawiam :)

Gość nelka872
Witam ponownie. Dziś odebrałam wypis ze szpitala i... nie ma ani jednej wzmianki o jakichkolwiek torbielach w główce mojego maluszka. Dzwoniłam do mojego lekarza i powiedział, że w takim razie mam się nie zamartwiać tylko cierpliwie czekać na badania prenatalne i wtedy wszystko się wyjaśni... dochodzę do wniosku, że lekarz, który w szpitalu robił mi badanie to jakiś konkretny kretyn był....

Gość nelka872
A ja zamówiłam sobie wizytę na ul. Królowej Jadwigi w Katowicach, w Centrum Medyczny FEMINA... nie poczytałam wcześniej czy to dobry wybór...się okaże.

Gość gość
Minelo prawie 7 lat,jak skonczyla sie ta ciaza? Czy Pani dziecko jest zdrowe?

Gość gość
Jestem w 25 tygodniu ciąży moje malenstwo ma torbiel w prawej półkuli mózgu bardzo sie boje bo miesiac temu torbiel mial 5 milimetrów a teraz zrobili 2 pomiary i na jednym ma 11 mil a na drugim 7

Gość gość
Nie boj sie na razie, u dziecka mojej corki torbiel wchlonol sie calkowicie, mozliwe ze u Ciebie przy nastepnym badaniu u Ciebie bedzie to samo, czego z calego serca ci zycze .