Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kwiatuszka

Karta ruchów plodu - pomożecie?

Polecane posty

Gość Kwiatuszka

Witam kobietki. Mam pytanie, ale zanim je zadam, dam tu link, aby sprawa była jaśniejsza. To jest Karta obserwacji ruchów płodu wg Cardiffa. http://www.medforum.com.pl/upload/edytor/mf_t able/karta%20obserwacji%20ruchow%20plodu.gif Moja karta jest identyczna, z tym że tam gdzie są tygodnie ciąży - górna, ciemniejsza pomarańczowa, (tu w tym linku akurat pusta tabela), to mam wpisane: 29tc, 30tc itd. Jak widać do każdego tygodnia ciąży przypasowane są dni tygodnia, które odpowiednio w 29tc rozpoczynają się od poniedziałku i kończą na niedzieli. I teraz mam "problem", bowiem mój 29tc zaczął się nie w poniedziałek, a w środę! Tak więc czy mam zacząć wpisywać ruchy płodu od środy? Tylko że wówczas wejdę na wtorek 30tc pomimo że jeszcze będzie trwał u mnie 29tc. Czy też pomimo tego że 29tc ciąży zaczął mi się w środę, to jednak wpisywać te ruchy od poniedziałku, tak aby nie mieszać w tabelce i nie wchodzić niepotrzebnie na kolejny tydzień ciąży. Mam nadzieję że ciążówki mnie zrozumiały. Napisze jak Wy to uzupełniałyście.

Gość A czy to plamienie mogło
Jasne, zacznij od poniedziałku, te 2 dni nie maja znaczenia, a po co mieszać.

Gość Olusiaaaa
nie dziala link :/

Gość ta karta to glupota
tylko kobieta schizuje jak dziecko nie kopnie na czas. ja w zadnej ciazy nie prowadzilam takiej karty - oczywiscie mialam na uwadze ruchy dziecka ale ich nie liczylam bo bym chyba popadla w jakąs paranoje . wiadomo ze takie dziecko duzo spi w brzuchu matki. Moze sie tak zdarzyc ze dziecko kopie zazwyczaj w porach wtedy kiedy matka spi i co wtedy ? ma juz schizowac i panikowac ? moja rada daj sobie spokoj z ta karta bo tylko nerwicy sie nabawisz i ze stresu jeszcze przedwczesnie urodzisz - czego nie zycze

Gość uppppppppppppppp
dokładnie się zgadzam z przedmówczynią. nie licz to nie ma sensu.

Gość Kwiatuszka
http://www.medforum.com.pl/upload/edytor/mf_table/karta%20obserwacji%20ruchow%20plodu.gif Oj, coś musiałam z tym wcześniejszym linkiem namieszać, mam nadzieję że ten będzie działał. Właśnie chodziło mi o to, czy zacząć od poniedziałku. Też mam takie zdanie, że lepiej nie mieszać wjeżdżając na kolejne tygodnie ciąży. No i zgadzam się też z pozostałymi opiniami dziewczyn, bowiem mój synek rusza się bardzo intensywnie o 1 i 2 w nocy, o 4, 6 i 7 rano!!! A są to godziny nieuwzględnione w karcie :) Hehe, więc bez sensu to trochę, bo gdy od 9 rano do 21 poruszy się powiedzmy 5 razy (zresztą w tych godzinach jestem aktywna i nie czuję najczęściej z tych właśnie przyczyn maluszka) to niby jest już podejrzane, a gdy nadchodzi noc, to mały daje czadu :) Uważam że intuicja matki jest najlepsza. Przecież czujemy czy dzieje się źle, czy jest inaczej niż zwykle. No ale lekarz kazał uzupełniać, więc będę to robiła.