Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama szkotka

ile rozumieja wasze roczne dzieci

Polecane posty

Gość mama szkotka

czy wasze roczne albo troszke starsze dzieci rozumieja jak do nich mowicie? Czy potrafia Wam przyniesc to o co prosicie, pokazac gdzie misiu na oko, nosek czy ucho, czy pokazuje rzeczy o ktore je pytacie? Moja 13 miesieczna wydaje sie rozumiec wszystko co do niej mowie i to jzu od kilku miesiecy wiec nie wydawalo mi sie to niczym nadzwyczajnym. Ostatnio odwiedzila mnie kolezanka z 2 miesiace starszym synkiem i on umie pokazac jedynie gdzie mis ma nos i w ogol nie rozumie zadnych pytan ani nie wykona najprostrzych polecen tylu przynies mi swoj sliniaczek. Gdzie moge sprawdzic ile powinno rozumiec roczne dziecko?

Gość może pomogę troszeczkę
to świadczy tylko o tym, że koleżanka niewiele ROZMAWIA z synkiem, malo do niego mówi mój 15 - miesięczniak rozumie bardzo dużo, wykonuje polecenia ( przynieś buciki), pokazuje części ciała ( nogi, brzuszek, pępuszek, paluszki, oczy, buzię itd ) ale ja bardzo dużo do niego mówię, rozmawiam z nim,, nie spieszczam wyrazów, nie mówi ę "si " - tylko normalnie - uważaj, bo to jest gorące nie mówię "nu nu" - tylko : nie wolno dużo też się z nim aktywnie bawię, a niektóre mamy to tylko pilnują, żeby dzieciak krzywdy sobie nie zrobił, a same nos w tv czy kompa