Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

85druid85

Allegro otrzymany towar jest wadliwy co z tym zrobić

Polecane posty

Witam Zakupiłem na allegro felgi. Felgi odebrał mi kolega z firmy. Przeleżały trochę w garażu ok miesiąca i dziś chciałem je założyć. Okazało się, że 3/4 są krzywe. Sprzedawca z rozmowy telefonicznej zapewniał mnie, że felgi są proste. Za drugim telefonem mówił, że oferowane felgi sprzedaje koledze, że jest to tylko aukcja grzecznościowa lecz kolega mówił, że felgi są w 100% proste. Felgi wygrałem w procesie aukcji nie przez kup teraz. Czy mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy z tytułu iż kupiony towar ma mniejszą wartość przez to, że felgi nie nadawają się do użytkowania. Inna sprawa sprzedający wprowadził mnie w błąd i nie powiedział, że felgi są krzywe. Proszę o pomoc pozdrawiam

Gość Januszek..........
Jeżeli nie kupowałeś w ,,kup teraz" wydaje mi sie ,ze nie masz szans na reklamcje i dzyskaniu kasy.

Gość nhhi
myślę że nie ma szans takie rzeczy reklamuje się do 2 tygodni

Gość Januszek..........
Perwersja chyba nie znasz zasad kupna na allegro

Może i nie znam. Sama kupuję i sprzedaję i pierwsze słyszę, żeby fakt czy była to aukcja czy kup teraz miał jakieś znaczenie. Dlatego pytam.

Gość tez pierwszy raz słyszę
by była jakakolwiek różnica między kup teraz a licytacją jeśli towar jest wadliwy zawsze powinna być możliwość zwrotu, ale jakoś przedmiotów trzeba sprawdzać zaraz po odebraniu ich teraz to już moim zdaniem po ptakach:O

Gość o-o-o ja je.bie
jak się nie NADAWAJĄ to wystaw na allegro. Znajdzie się na pewno jakiś łoś...

Tak, mozesz je zareklamowac i gosc ma obowiazek rozpatrzyc reklamacje, jak nie - sprawa do sadu. Dodatkowo mozesz doniesc do Allegro z powodu tej "aukcji grzecznosciowej" - sprzedajacy odpowiada za to sprzedaje i takie tlumaczenia nie maja racji bytu. Gosc moze miec problemy ze sprzedaje nie swoje rzeczy o nieznanych parametrach. A rozmowy nagraj

Jesli nie bylo takiego info, to zaklada sie ze towar nie jest wadliwy. Jesli normalnie felgi sa proste i na aukcji nie ma info ze cos z nimi nie tak, sprzedawca odpowiada

Gość ha ha...
szkoda ze tak późno się obudziłeś aby sprawdzić felgi, czemu czekałeś aż miesiąc, reklamację składa się do 2 tygodni czasami 21 dni, Rozumiem że żadnej gwarancji od sprzedawcy nie masz, bo gdybyś miał to wtedy można zwrócić na gwarancję a wystawiłeś już komentarz?

Gość no ludzie ale reklamacja
po MIESIĄCU??? no bez jaj:O takei rzeczy sprawdza się od razu

co do zasady prawo polskie (ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego) nie przewiduje możliwości dokonywania zwrotów zakupionych rzeczy albo ich wymiany na inne. Wyjatkiem są zakupy przez internet, telefon, tzw. sprzedaż na odległość albo zakupy poza lokalem przedsiębiorstwa np. na prezentacji, tzw. sprzedaż poza lokalem przedsiębiorstwa. W innych przypadkach możliwość odstąpienia od umowy jest jedynie dobrą wolą przedsiębiorcy. Zakupy na odległość reguluje m.in. Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. Nr 22, poz. 271 z późn. zm.) Bazując na art. 6 i 7 konsument może odstąpić od umowy i zwrócić towar w terminie 10 dni jeżeli kontrahentem konsumenta jest przedsiębiorcą. W innym wypadku nie ma przesłanek prawnych, aby sprzedający przyjął zwrot towaru. towar można zwrócić, jeżeli został nabyty w opcji Kup Teraz (wygrywając licytację nie mamy takiego prawa - art. 16).

dyrektore - nie umiesz czytac ze zrozumieniem Napisalam, ze jesli w aukcji nie ma info, ze towar jest wadliwy, ma byc bez wad. Napisalam tez, ze moze reklamowac towar, jesli jest niezgodny z opisem / ustaleniami. Sprzedawca przyjmie reklamacje lub nie, jesli nie przyjmie, zostaje Allegro i sad. Mozesz tez sprawdzic, ze fakt, ze oferowany towar nie byl sprzedajacego i on go nie widzial, nie jest wyjasnieniem, a moze narobic klopotu sprzedawcy. To wszystko jest prawda. Chyba rzadko korzystasz z Allegro, zgadza sie? całkiem serio - nie ma prawa do zwrotu, ale jest do reklamacji

Napisalam dokladnie to, co Ty, tyle, ze WCZESNIEJ - a tys sie do mnie przyczepila :) wiec przepros ladnie :D

Gość diff
Trzeba zwrócić do nadawcy. Chyba, że chcesz być w plecy pieniądze, za które zrobiłaś te zakupy. W takim przypadku najlepiej złożyć reklamacje z tytuły niezgodności towaru z umową. Polecam przeczytać ten poradnik http://toniepotrzebne.pl/domowe/niesprawnysprzet/