Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość byc-moze-mama

Czy jestem skazana na cesarskie cięcie?

Polecane posty

Gość byc-moze-mama

Witam, od urodzenia mam sporą wadę wzroku, 4-5 dioptrii ( tak się zawsze wahała) oraz astygmatyzm - noszę okulary cylindryczne 7-8( cylindrów - tak to się chyba nazywa). Okuliści całe życie ostrzegali mnie przed nadmiernym wysiłkiem (zwolnienia z wf - z których i tak nie korzystałam). kiedyś też coś wspominali właśnie o cc - że w moim przypadku to wykluczone. Czy może od tej pory coś się w tej kwestii zmieniło? Są mniejsze przeciwwskazania do porodu drogą naturalną? a bardzo bym chciała w ten sposób urodzić. Mam dopiero 25 lat i na dzień dzisiejszy nie planuję na razie, może za ok 2-3 lata.

Gość byc-moze-mama
upup

Gość byc-moze-mama
nikt mi nie odpowie? :(

Powiem tak, poród to nie wf ;] to ogromny wysiłek, a chyba lepiej cesarka niż ślepota ;/

Gość byc-moze-mama
przecież nie porównałam porodu do wf..

Gość fafarafatuturutu
Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Liczba dioptrii nie ma tu więc nic do rzeczy, bo krótkowzroczność bez względu na stopień zaawansowania w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego. Poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności. Kilkanaście lat temu panowało przekonanie, że krótkowzroczność jest wskazaniem do cięcia, ponieważ w czasie skurczów partych może dojść do pogłębienia się wady wzroku. Jednak nie znalazło to potwierdzenia w badaniach. A lekarze opierają się na badaniach, a nie na tym, co się komuś wydaje. Już ok. 10 lat temu zostało to wyjaśnione i nie powinno dziś budzić kontrowersji. dr n. med. Paweł Kubik, specjalista ginekolog położnik, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie

Gość byc-moze-mama
chciałabym naturalnie... bo cc to zawsze jakieś niebezpieczeństwo, tak samo dla dziecka jak i dla matki, to tak jak każdy normalny zabieg.. a boję się takich rzeczy.

Gość po co się zastanawiasz
Wiele kobiet marzy o cesarce. Ja miałam i to i to i przy trzecim porodzie bez wahania wybrałabym CC> Szybciej doszłam do siebie i mniej bolało

Gość byc-moze-mama
fafarafatuturutu dziękuję, pocieszyłaś mnie!! tylko ciekawe czy astygmatyzm to nie jest zwyrodnienie na siatkówce oka.. to chyba jakieś odchylenie siatkówki..

Gość hhhgf34
jaka typiara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - skazana:) kobito ja płace 13 tys w klinic e prywatnej , a ona mi pisze skazana, ja specislnie szukaął kto by mi zrobił ale hajs chcieli spory to powiedziaął ze jak mam płacic pod stołem to wole w kilnice , damiana, chciałbym byc skazana:)

Gość hdhdksklsls
jak widać są różne zdania na ten temat..

Przepraszam jeśli Cię uraziłam, absolutnie nie miałam takiego zamiaru. Chodziło mi o to, że nie należy upierać się przy porodzie naturalnym, jeśli są ewidentne wskazania do CC. Ja też chciałam rodzić naturalnie, byłam wręcz o tym przekonana, że tak będzie. Jak zaczęły się skurcze i coraz bardziej zaczęły się nasilać, a poród nie postępował to modliłam się o cesarkę... Nie od dziś wiadomo, że poród to nie bajka jak to opisują w kolorowych gazetach... Same skurcze doprowadzają do obłędu. A astygmatyzm moim zdaniem jest mocnym wskazaniem do CC.

Gość ja mam4,5 i rodzilam
naturalnie 2 razy , moja mama tak samo, ciotka miala 6,5 i tez rodzila, nic sie nie pogorszylo.

Gość byc-moze-mama
lapia, ależ ja się nie gniewam :) zdaję sobie z tego sprawę, że poród to ogrooomny ból, nie mniej jednak wolałabym... naturalnie. Wiele kobiet to wytrzymało, czemu nie ja? ale tutaj chodzi też o narkozę.. kiedyś miałam robiony zabieg pod narkozą i mieli problem żeby mnie wybudzić dlatego się tego boję.

fafarafatuturutu Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Liczba dioptrii nie ma tu więc nic do rzeczy, bo krótkowzroczność bez względu na stopień zaawansowania w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego. Poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności. Kilkanaście lat temu panowało przekonanie, że krótkowzroczność jest wskazaniem do cięcia, ponieważ w czasie skurczów partych może dojść do pogłębienia się wady wzroku. Jednak nie znalazło to potwierdzenia w badaniach. A lekarze opierają się na badaniach, a nie na tym, co się komuś wydaje. Już ok. 10 lat temu zostało to wyjaśnione i nie powinno dziś budzić kontrowersji. dr n. med. Paweł Kubik, specjalista ginekolog położnik, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie Problem w tym, że właśnie przy krótkowzroczności ciśnienie w oku ( podczas wysiłku np parcia podczas porodu) może pogłębić wadę a nawet uszkodzić siatkówkę. Moja mama tym sposobem dorobiła się wady -15 z -7.... 4te dziecko ( mnie) rodziła przez cc. Ja z wadą -7 też byłam skierowana na cc bezapelacyjnie ( z czego się bardzo cieszyłam :P) i było to 5 lat temu nie 10... od tamtej pory z tego co wiem nic się nie zmieniło. naturalnie dotyczy to bardziej krótkowidzów, którym wada "leci"... ale i bez pogłębiającej się wady okulista od wady -4 wypisze skierowanie na cc jeśli pacjentka będzie się bała o oczy

być-może-mama teraz podczas cc robią znieczulenie podpajęczynówkowe ( w kręgosłup) narkozę tylko w specyficznych przypadkach ;)

Gość byc-moze-mama
ja w ogóle nabrałam fobii do jakiegokolwiek takiego znieczulania również... w kręgosłup.. a jak ktoś to zrobi nieumiejętni i naruszy ważny nerw?

Ciężko jest coś zepsuć przy tym znieczuleniu.... ja miałam nedomykalność keręgów, anestezjolog mało nie umarł jak mi się wbijał i wszystko ( prawie...) jest dobrze ;)

"tylko ciekawe czy astygmatyzm to nie jest zwyrodnienie na siatkówce oka.. to chyba jakieś odchylenie siatkówki.." astygmatyzm to nieprawidłowy kształt gałki ocznej a nie odchylenie siatkówki. "ja w ogóle nabrałam fobii do jakiegokolwiek takiego znieczulania również... w kręgosłup.. a jak ktoś to zrobi nieumiejętni i naruszy ważny nerw?" tam gdzie wbijają igłę nie ma ważnych nerwów. opisana wada wzroku nie jest wskazaniem do cesarki o ile ciśnienie w gałce ocznej jest poprawne.

Ja nie chciałabym cesarki, na szczęście nie muszę się bać o oczy. A cesarskie cięcie to zawsze jest cięcie, szycie, większy ból potem, blizna... Zawsze to operacja. Nie lubię operacji. Ja nawet tabletki przeciwbólowe biorę rzadko i tylko w ostateczności, jak już nie mogę wytrzymać...

Gość bo tak i już
Ani wada wzroku ( -7 ) ani dość duży astygmatyzm nie był u mnie wskazaniem do cc. Dopiero po badaniu dna oka i stwierdzeniu problemu z siatkówką dostałam skierowanie.