Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jghffufjhfj

KIEDY CHRZEST

Polecane posty

Gość jghffufjhfj

po jakim czasie od urodzenia robi sie chrzest?

Gość jjkldddvcvc
Chyba wtedy kiedy dziecko samo zdecyduje na jaką religię przejdzie :) Ja nie chrzciłam i nie mam zamiaru, moje dziecko samo wybierze sobie religię.

Gość ***aga***
ok 3 miesiace po urodzeniu

Gość DO AUTORKI topiku1
to zależy niektórzy po 2 m-cach ja np. po 3 a i zdarzają się półroczne dzieci no i wiadomo starsze też ale jak dla mnie skoro juz ma być chrzest to tak do góra pół roczku moja np. potem na "rocznej mszy' była jeszcze grzeczna ale jak próbowałm z nia iśc w wieku 1,5 roczku do koscioła to istna histeria :) mniejsze dzieci lepiej "znoszą' przebywanie na mszy w kościele

Gość DO AUTORKI topiku1
moja roczna córcia na Mszy z okazji ROCZKU też była bardzo grzeczna gorzej juz potem ale jak dla mnie (skoro już decydujemy sie na chrzest) dziecko 2-3 miesiace jest w jak najbardziej odpowiednim wieku raz że jakoś tak ladnie takie maluszki "pasują" do tej uroczystości dwa z puntu widzenia "sensu tego chrztu" to powinno się go wykonać jak najwcześniej no ale kazdy robi jak chce

moj mial 4 miesiace :) w Nowy rok chrzciliśmy go spiewal na caly kosciol piszczal :) pol mszy przesiedzialam w Zachrystii:)

a co za brednie że maluszek "pasuje "to tego typu uroczystości :O i robić jak najwczesniej bo śpi , dlatego lepeij :O

ja nie zamierzam synkowi narzucać religii, będzie starszy i będzie chciał to się ochrzci...ja byłam chrzczona przed komunią i to tylko dlatego że jak wszystkie dzieci chciałam na komunię dostać prezenty...teraz mnie z tą instytucją nic nie łączy...

Gość antypatologia
U nas tez jeszcze chrztu nie bylo, a maly niedlugo skonczy 7 miesiecy. Zupelnie nie mam glowy...

Gość niektórzy niosa
dzieci do chrztu które maja 2-3 tygodnie

Gość kj12hwuh12w2w
ja chrzczona byłam jak miałm1,5 miesiąca.Tak wszyscy u mnie w rodzince.

My chrzciliśmy jak miała 4 miesiące - spała jak aniołek. Podczas "naszej" Mszy była taż chrzczona dziewczynka, na oko - 9-10 m-cy no i widziałam, że mama miała z nią nie lada problem, bo dziecko się zwyczajnie nudziło chyba i marudziło okropnie. A o Mszy na roczek to w życiu nie słyszałam....

Gość niektórzy niosa
ja miałam 3 miesiące, w 1 dzień były 2 imprezy komunia brata i siostry rano a po południu mój chrzest :D

Gość DO AUTORKI topiku1
do myszka83- "a co za brednie że maluszek "pasuje "to tego typu uroczystości "...dlaczego od razu te zarzuty pod moim adresem??? każdy ma parwo do swojego zdania Ty miałaś chrzest dziecka w wieku 1 roku i mi nic do tego MOIM ZDANIEM uroczystość chcrztu świętego kojarzy się z małymi dzieciątkami które zanosi się do chrztu jak są jeszcze maleńkie ...dodam ze ładnie wyglądają wtedy w beciku/rozku (i tu znowu się mi dostanie jaka ja to staroświecka i wogóle) dziecko czym większe tym bardziej się wierci (a to dodatkowy stres) wiadomo maluch też zapłacze - nie ma ideałów...ale zawsze to jest takie dziecko pod kontrolą a co do Mszy dla rocznych dzieci ja pochodzę ze ślaska i w moim kosciele jest takowa tradycja...bardzo fajna zresztą dzieci na takiej mszy sie błogosławi i jest taka msza co kwartał więc mozna wybrać dogodny dla siebie termin...wiadomo nie jest to obowiązek ale czemu nie kultywowac "takiej tradycji"?

Gość fdkfdsfls
Ja bylam chrzczona jak mialam 2 tygodnie, swoje dziecko planuje ochrzcic jak bedzie mialo miesiac, wtedy tez moj Maz bedzie mial 30 urodziny

Gość mamamaaa26
mój maluszek miał niecałe 2 miesiące i ślicznie przespal całą mszę - a była kobieta z myśle 7 - 9 miesięcznym dzieckiem i miała masakre - placz, wyrywanie się itd

Gość weronika z L.
Do schily 2 to ile zaplacilas za chrzest?

Gość córkę chrzciłam
jak miała 3 tygodnie. Wszystko było dobrze.

Gość chrzest za becikowe
ja to zrozumiałam że impreza z okazji Chrztu była za becikowe ja tez tak zrobiłam :) no bo za chrzest w kościele to przecież nikt 1000 zł nie daje :)

Gość gość
najlepiej jak najwczesniej po co czekac rok albo i dluzej to dla dobra dziecka

Gość gość
Ale ciemna masa. Ja chrzcilam córkę gdy miala 14 miesięcy. Była bardzo grzeczna

Gość gość
Ja uważam, że dla człowieka wierzącego powinno zależeć na jak najszybszym ochrzczeniu dziecka. Drażni mnie myślenie, że lepiej wiosną, bo cieplej, albo latem bo można sukieneczkę założyć czy może jeszcze jak starsze, bo grzeczniejsze ;-( to jest sakrament a nie sesja zdjęciowa. Kto wierzy, wie co jest najważniejsze, bynajmniej nie sukienka ;-( Ja osobiście chrzciłam dzieci wcześnie - jedno 5-tygodniowe, drugie 3- tygodniowe. Uważam, że to i tak późno, ale nie udało się wcześniej. Jeżeli ktoś nie czuje potrzeby chrzczenia dziecka, nie przywiązuje wago do sakramentu, to uważam że warto poczekać aż dziecko dorośnie i samo zdecyduje o swoim życiu.

Gość gość
Ja ochrzciłam gdy miał 2 latka

Gość gość
proszę o zacytowanie fragmentu Pisma Św., w którym jest określone chrzczenie dzieci, niemowląt? Znowu przeczytałam ostatnio całe, od deski do deski, no i jest tylko mowa o przyjęciu wiary w sposób świadomy. Hm, to chyba nie tyczy się kilkumiesięcznych niemowląt?

Gość gość
Ale ciemna masa. Ja chrzcilam córkę gdy miala 14 miesięcy. Była bardzo grzeczna

Gość gość
Ja jak dziecko miało 3 miesiące.

Gość gość
Moja córka miała 15 miesięcy. Oprócz niej było czworo innych dzieci, w podobnym wieku :) najstarszy miał ok dwóch lat i sam grzecznie sobie stał obok rodziców i chrzestnych :)