Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość duza_bunia666

zmiana imienia

Polecane posty

Gość duza_bunia666

Chciałam by zmienić swoje imię z Janiny na Joannę. Od 5 roku życia większość osób tak do mnie mówi. Niestety niektórzy mówią do mnie „Jancia. Wstydzę się z tego sformułowania. Gdy byłam się pytać w Urzędzie Stanu Cywilnego o procedury zmiany imienia to babka powiedziała mi, że moje imię nie jest obraźliwe i niech nie wymyślam. Jeżeli podam sensowne argumenty np. - Nie reaguje na to imię - używam imienia Joanna (dodam załączniki np. pamiętnik, listy, książki ze szkoły z dedykacjami itp.) - co jeszcze mogę napisać? Czy urzędniczka USC może mi odmówić zmiany imienia? Proszę o jakiekolwiek porady co mogła bym jeszcze napisać w uzasadnieniu lub podać przykładowe podanie.

Gość wg ustawy możesz ubiegać się
Tak jak dotychczas, zmiana imienia lub nazwiska może nastąpić wyłącznie z ważnych względów (nowa ustawa posługuje się pojęciem „ważnych powodów), które ustawa przykładowo wskazuje. Katalog przykładowych ważnych względów ulega istotnej zmianie. Z 5 przykładowych ważnych względów 3 zostały powtórzone w nowej ustawie: 1) nazwisko (imię) ośmieszające albo nielicujące z godnością człowieka 2) ZMIANA NA IMIĘ LUB NAZWISKO UŻYWANE.-myślę ,że w tym przypadku jest to uzasadnienie oparte właśnie na podpunkcie drugim ;)

Gość pani J
Ja niedawno zmieniłam imię, chociaż wyszłam bardzo rozczarowana z USC bo Pani kierownik powiedziała, że to nie jest powód do zmiany imienia i mam nowy wniosek z porządnym uzasanieniem napisać, a ona przyjmuje wniosek i gdzieś zadzwoni czy to przejdzie. Ku mojemu zaskoczeniu wniosek nie został odrzucony i mam nowe imie :) Moge odsprzedać za 50 zł podanie o zmiane imienia na podstawie, której zmienionoo mi imię. Wniose został napisany przez prawnika. KONTAKT : amy_diamond@poczta.fm

Gość gość
Jeju dziewczyno jak moglabys za takie cos kase wziac? Sama sobie wolalas zaplacic niz cos sensownego wymyslec to spoko. A teraz nie mozesz po prostu tego napisac? Ja tez zmienialam imie ale nie wyobrazam sobie ciagnac za to kasy od innych.