Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orange tea

Asertywnosć

Polecane posty

Gość orange tea

Hej! Piszę, bo mam problem chyba z... asertywnością. Jak ktoś coś do mnie ma , nie umiem się odgryzc, ale to jeszcze nie jest najgorsze. Najbardziej martwi mnie fakt, że żyję w przeświadczeniu, że nie mam prawa np. być atrakcyjna, ładna, przebojowa, dowcipna etc., bo może to np.urazić inne dziewczyny(mogą się poczuć zazdrosne itp. ). Teoretycznie wiem, że mam do tego prawo, ale...być może wynika to z faktu, że wychowywano mnie w takim poczuciu, że nie należy się chwalić, wyróżniać, że inni też są ważni,że źle jest być dumnym z siebie i przyjmować komplementy...etc.W dodatku mam strasznie zazdrosną siostrę która czuje się pokrzywdzona każdym moim sukcesem :/ Nie chcę żeby tak było, ale juz nieraz zdarzało się ze prowokowała z tego powodu awantury pod różnymi pretekstami, a prawdziwym powodem była po prostu zazdrość:/. Nie chcę żeby tak było, staram się być dla niej przychylna, ale czasem brakuje mi na to sił, taki czuje do niej uraz...:/ Nie wiem, jak walczyć o siebie, o swoje, ale tak żeby kogoś nie krzywdzić ... I to poczucie, że młodość ucieka, a ja marnuję swoje życie jest po prostu straszne :(. Bardzo proszę, doradzcie mi coś, tylko nie treningi, psycholog itp. (nie ma na to pieniędzy, jestem na utrzymaniu rodziców, im bym w życiu nie powiedziała, że potrzebuje kasy na takie coś).

Gość to juz hooj
Nathaniel Branden 6 filarów poczucia własnej wartości. Poczytaj

Gość nojjjjjjjjay
dzieki