Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Cześć przymierzam się do zakupu nocnika. Zastanawia mnie czy kupić jakiś grający czy zwykły? Słyszałam wiele opinii. Jedne mówiły, że nocnik nie ma być zabawką inne, że ma dziecko zaachęcić i ma być zabawką. Już nic nie wiem. Pogubiłam się. Poradźcie coś jak sie za to zabrać.

Gość mamamaaa26
ja bym kupiła grający - przynajmniej bedziesz wiedziała kiedy dziecko sie zesikało :)

A wie ktoś może na "ile czasu" powinno odbywać się takei pierwsze sadzanie? Nie chce żeby było za krótko ale tez nie chce terroryzować.

Gość skopiowałam z google
Jak nauczyć dziecko korzystania z nocnika Kiedy zacząć naukę robienia siusiu na nocnik? Dziecko powinno w sposób naturalny, fizjologiczny, dojrzeć do pożegnania z pieluchą i dzieje się tak mniej więcej w 24 miesiącu życia dziecka. Oczywiście są dzieci, które wcześniej zaczynają załatwiać się na nocnik, a czasem trzylatki noszą jeszcze pieluchy, wszystko zależy od dziecka. Jeśli natomiast chcemy nauczyć malca załatwiania potrzeb fizjologicznych na nocniku, to bezpiecznym wiekiem, w którym już można zacząć próby jest 18 miesiąc. Od czego powinniśmy zacząć? Kupcie nocnik, i wytłumaczcie dziecku, do czego on służy. Dobrze jest żeby nocnik był zwykły i prosty w swej budowie i absolutnie nie zakładajcie go sobie na głowę by pokazać dziecku, że nie jest on niczym strasznym. Jest to podstawowy błąd wielu rodziców, a dziecko potem traktuje nocnik jak zabawkę i samo zakłada sobie bądź rodzicom na głowę. Naukę zacznijcie, gdy na dworze jest ciepło, jest lato, wtedy dziecko może chodzić z gołą pupą i łatwo i szybko możecie je posadzić na nocnik. Pytajcie się często malucha czy nie chce siusiu, a jeśli jest w pieluszce i po sprawdzeniu jest ona już jakiś czas sucha, posadźcie dziecko na nocniku sami, niech spróbuje zrobić siusiu. Pokażcie dziecku, jak ładnie lalka albo misio robią siusiu do nocnika. Oglądajcie wspólnie gazety, książeczki, w których pokazane są dzieci na nocnikach i tłumaczcie, co te dzieci robią Należy chwalić, a nie ganić. Jeśli dziecku uda się zrobić siusiu do nocnika bijcie brawo. Bądźcie cierpliwi, jest to trudna nauka i każde dziecko inaczej ją przechodzi. Jeśli zdarzy się, że zrobiliście wszystko by nauczyć dziecko siusiania do nocnika i nic z tego nie wyszło, to znaczy, że jest jeszcze za wcześnie i maluch nie jest gotowy. Odstawmy nocnik i niech czeka, aż dziecko samo zacznie chętnie na niego siadać. Jeżeli uda się nauczyć dziecko robienia siusiu do nocnika, nie myślcie, że już całkiem pożegnacie pieluchy. Niestety będą one potrzebne jeszcze jakiś czas w nocy. Możecie próbować ograniczyć dziecku ilość płynów przed snem, a także wysadzać je w nocy na nocnik. Dziecko będzie gotowe do spania bez pieluchy, kiedy przez kilka nocy będzie miało suchą pieluchę.