Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudusia231000000

Instalowanie systemu win7-pytanie

Polecane posty

Gość klaudusia231000000

Mam do was pytanie. Otóż chciałabym zainstalować sobie nowy system Win7 tylko za bardzo nie wiem jak to zrobić ;D Mam normalnie zainstalować system na innym dysku i potem usunac stary czy jak :D ?

trzeba najpierw skopiować wszystkie pliki z dysku C które chcesz sobie zachować. potem wkładasz płytę uruchamiasz od nowa kompa i w biosie włączasz botowanie najpierw z napędu. potem automatycznie uruchomi się instalacja siódemki i z poziomu tej instalacji formatujesz partycje C na dysku i na nią instalujesz system (bodaj 10gb zajmuje Windows 7)

Gość klaudusia231000000
Ale ja mam tak ze xp mam na d a win7 chce na C. To nic nie zmienia?

2 systemy na jednym dysku i to na różnych partycjach to kiepski pomysł ponieważ mogą się ze sobą kłócić. lepiej zdecydować się na jeden.

Gość klaudusia231000000
no tak wlasnie czyli najpierw xp mam usunac ;>?

Gość Levviatan no cos Ty gadasz
Oczywiscie ze mozna miec dwa systemy na jednym dysku bez problemów - przy starcie systemu wybiera sie wtedy ktory system ma wystartowac. Oba musza miec swoja partycje.

Gość klaudusia231000000
ale ja jednak bym miala je na dwoch oddzielnych dyskach poniewaz mam jeden 20 nieodzielony i drugi nie wiem jaki podzielony na dwa i ja chce na tym nie podzielonym zainstalowac wiec?

Oczywiście, że możesz tak zrobić aby na C mieć windows 7 a na d windows XP, nic się nie będzie kłócić i to jest jak najbardziej prawidłowa instalacja, kolega Leviatan jest w błędzie. Pozdrawiam. ps. nawet nie musisz formatować dysku C, warunkiem jest mieć wystarczająco dużo miejsca na instalacje systemu.

Gość klaudusia231000000
W takim razie bardzo dziękuje panom za pomoc :) Bo ja mloda i glupia jeszcze ;D

Na osobnym dysku też można, jednak będzie to dla Ciebie kłopot, ponieważ aby uruchomić system z drugiego dysku będziesz musiała wchodzić do biosu i przestawiać kolejność startu z dysku drugiego czyli z np. HD-0 na HD-1, lepiej na jednym dysku dwa systemy, a dodatkowy zostaw w spokoju.

Profesjonalny serwis -> widziałem parę razy 2 rożne systemy (chodzi mi tylko o Windowsy) na tym samym dysku twardym po czasie po prostu robi się syf w tych systemach. na jednym masz zainstalowany program to na 2 tez musisz go instalować aby były klucze w rejestrze.

Gość klaudusia231000000
Ja xp usune ;] a win 7 nie ainstaluje na d bo jest zbyt maly potem bedzie mi mulilo. umiem odpalic biosa ;) ju kiedys to robilam

Leviatan, nie rozumiem o czym piszesz, to normalne, że jak chcesz mieć office na dwóch systemach to na obu trzeba to zainstalować, lub używać wersji portable i nic nie trzeba instalować, nie robi się żaden bałagan, setki takich instalacji zrobiłem, winxp, vista, linux, trzy systemy i nie ma problemów. Pozdrawiam

No włąsnie, kileżanka niech poda lepiej parametry komputera, może się okazać, że pomimo instalacji najszybszej wersji win7 nie będzie to pracować prawidłowo, system xp jest dobrym systemem i długo jeszcze będzie.

Gość klaudusia231000000
A jeżeli chciałabym zainstalowac tacie na laptopie(asus) win7 zamiast isty to tak samo wszytsko?

Gość klaudusia231000000
wielkie dzieki :)

Profesjonalny serwis -> widać nie miałeś nigdy do czynienia z naprawą koma na którym były 2 systemy zainstalowane ;]

Profesjonalny serwis -> bo 2 systemy na jednym dysku twardym (a tym bardziej na jednej partycji) to moim zdaniem głupie rozwiązanie.

Ale nie mówimy o dwóch systemach na jednej partycji, jak sobie to wyobrażasz, mówimy i dwóch systemach na jednym dysku ale na osobnych partycjach, i to jest jak najbardziej prawidłowa instalacja z którą nie ma problemów.