Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laika25

jak zapobiec nawrotom?

Polecane posty

Gość laika25

Witam, od dluzszego czasu zmagam sie z nawracajaca grzybica pochwy. Teraz nawroty sa juz coraz rzadsze, poniewaz regularnie stosuje probiotyki, plyn do higieny intymnej i inne srodki zapobiegawcze, jednak zawsze po kazdym antybiotyku, ktory przyjmuje w czasie innych chorob grzybica nawraca mimo ogromnych staran. W przyszlym miesiacu ide na operacje, po ktorej bede na dluzszej antybiotykoterapii. Boje sie, ze grzybica znow wroci, czy jest jakis pewny sposob, aby przetrwac ten czas bez kolejnego nawrotu? Dodam, ze po zabiegu na ktory ide antybiotyk jest konieczny, a zwykle lykanie preparatu z kwasem mlekowym nic nie daje. Bardzo prosze o rade.

Gość amia_pe
moze jakies globulki?

Gość naatalkaa
Kupuj lactovaginal lub podobny preparat, ja już teraz wykupuję razem z antybiotykiem, bo wiem, że zawsze potem może być problem. Grzybica podobno jak jest raz to potem przy antybiotykach zawsze ma szansę na powrót. Probiotyki typu lacibios femina jakoś nie zauważyłam, żeby spełniały swoje zadanie:/

Gość a leczysz partnera?
jesli nie, mozesz stawac na glowie, a grzybica zawsze wroci... Od niego...

Gość laika25
partnera nigdy nie leczylam, poniewaz zabezpieczamy sie prezerwatywa, a 3 lekarzy ktorych pytalam zgodnie stwierdzilo, ze mozliwosc zarazenia go w ten sposob jest zadna.

Gość a leczysz partnera?
no nie wiem... Skoro wciaz grzybica wraca, ja bym nie pomijala tak waznego aspektu, jak leczenie partnera...moze niepotrzebnie szukamy przyczyny nawrotow daleko, gdy przyczyna jest tuz obok? Przeciez moglas podczas pieszczot sie zarazic, wytrzec jego recznikiem...jesli jestes podatna, niewiele Ci trzeba. Mezczyznom wystarczy lyknac 4 piguly Orungalu. I to wszystko. Wiec moze warto sprobowac? Ja kilka lat temu mialam ten sam problem. Lekarz zapisal mnie rowniez Orungal (bo grzybica narzadow plciowych ma zwiazek rowniez z naszym uk.pokarmowycm. To jak naczynia polaczone). Do tego srodki dopochwowe, ale nazwy juz nie pamietam...jakies miro...cos tam..500. Z ulotki wynikalo, ze lek ma bardzo szerokie spektrum dzialania. Niszczylo wszelkie "zle"szczepy bakterii. Pozniej ginekolog kazal unikac basenow i solariow ;) oraz, profilaktycznie, przyjmowac Laciobios Femina. Probiotyk z kwasem mlekowym. Przyjmuje taka serie (10 fiolek do polkniecia) po okresie raz na dwa, trzy miesiace. Na basen czasem chodze, ale grzybica juz nie wraca. Warto tez zainwestowac w dobre srodki do higieny intymnej. W zadnym wypadku nie myj sie zwyklym mydlem! Zasada niszczy kwasna flore pochwy. A to najprostsza droga do nawrotu.

Gość a leczysz partnera?
jeszcze jedno Lacibios nie leczy grzybicy, ale dziala zapobiegawczo, gdy jestesmy na kuracji antybiotykowej, lykamy piguly hormonalne itp. Tylko nie mamy czekac, a przyjmowac je ZANIM grzybica wroci. Moze tez warto sprawdzic poziom cukru we krwi? Zdaje sie, ze przy cukrzycy mozna miec problemy z drozdzakami..