Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Antykoncepcyjna Mama...

Solarium/opalanie a tabletki antykoncepcyjne...

Polecane posty

Lubię być opalona, w sezonie opalam się na słońcu a zimą czasem korzystam z solarium. Mój gin zapisał mi tabletki antykoncepcyjne i w ulotce napisane jest, żeby w czasie brania ich nie przebywać za dużo na słońcu. Tak więc chciałabym zapytać dziewczyny używające tabletki, czy musiały naprawdę zrezygnować z opalania, czy miały jakieś przykre doświadczenia ze słońcem/solarium-jakies wysypki, plamy na skórze? I czy takie problemy skórne zdarzaja sie często, czy to tylko pojedyncze przypadki? Opalacie sie, czy nie podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych?

Ja nie mam żadnych problemów skórnych typu: przebarwienia, plamy czy jakieś wypryski. A korzystam z solarium od samego początku brania tabletek.

A jakie tabletki bierzesz? Ja mam Cilest. Na razie korzystam z solarki, bo btabletki zacznę brać pierwszego dnia okresu dopiero. I w zwiazku z tym jeszcze njedno pytanko-czy muszę zacząć pierwszy listek właśnie pierwszego dnia okresu (wiem, że jak tak się zrobi, to od razu działaja antykoncepcyjnie)? Bo teraz własnie miesiaczka mi się skończyła-a dostałam ją po 3-miesięcznym braku miesiaczki-stad właśnie tabletki, żeby go wyregulować. Nie mam pewności, czy następny okres dostane o czasie-i wtedy jak z tabletkami-okres będzie się dajmy na to spóźniał i wtedy zacząć brać tabletki?

Najpierw brałam harmonet przez 2 lata, a teraz przeszłam na microgynon 21. Ani po jednych ani po drugich nie mam problemów, żebym nie mogła korzystać ze słońca/solarium. Możesz wziąć w innym dniu miesiączki, ale wtedy musisz się dodatkowo zabezpieczać :) Ja jak zaczynałam microgynon to pierwszą tabletkę wzięłam w 4 dniu, bo tak akurat wypadła mi wizyta u lekarza :)

Ja zresztą nie znam nikogo, kto miałby problemy z powodu tabletek, także wydaje mi się, że są to pojedyncze przypadki.

Dzięki :) Ja brałam Mikrogynon, ale przez pierwszy miesiąc chodziłam cały czas z podpaską przy dupie-nawet w końcu nie wiedziałam, czy to miesiączka już czy zwykłe krwawienie/plamienie. Potem brałam Harmonet, ale mimo 6-tego listka włosy mi wypadały i miałam straszne stany depresyjne. O wrażliwości na opalanie nic nie wiem, bo akurat nie korzystałam z solarki, a że zima była, to słońca jak na lekarstwo. Myślicie, że skoro przy tamtych tabletkach miałam efekty uboczne, to przy Cileście też będą miały miejsce? Czy badanie hormonów pozwoliłoby dobrać tabletki tak, żeby było w2swzystko ok. czy to kwestia przypadku-po prostu muszę zmieniac tabletki w razie efektów ubocznych i w końcu trafię na te odpowiednie? Czym sie sugerować? Już opinii koleżanek nie biorę pod uwagę-też większość Harmonet polecasła, na forum dziewczytny były z niego zadowolone, ale mi nie służył, niestety :(

Każde tabletki mają efekt uboczny i nigdy nie przewidzisz jakie objawy mogą wystąpić. Osobiście odradzam ci opalanie na solarium bo po 1 jest one nie zdrowe a po 2 podczas brania tabletek hormolanych nie powinno chodzić się na solarium.

Chodzę rzadko na solarium, żeby jedynie skóra nabrała lekkiego kolorku. Wiem, że na ulotkach jest napisane, żeby nie korzystać ze słońca/solarium. Pytałam, czy nie przestrzeganie tego grozi jakimiś skórnymi zmianami. Palic też się nie powinno-ja ograniczam się z tym, ale palę.

Chciałabym się też dowiedzieć, czy w końcu udało się Wam dobrać takie tabletki, które nie powodowały efektów ubocznych... Czy możliwe jest, że żadne nie będą mi służyć. Moja mama nie może brać żadnych tabletek antykoncepcyjnych-ona nie ma typowych efektów ubocznych, tylko od razu wstrząs (nie wiem, jak to się fachowo nazywa, jest jedną na ileś tam kobiet, które takich tabletek nie mogą stosować). Ja nie dostałam nigdy wstrząsu-jedynie efekty uboczne. Co prawda stosowałam tylko dwa rodzaję tabletek do tej pory-więc może ten Cilest będzie trafiony...

Podnoszę :)

Ja harmonet nawet sobie chwaliłam. Poza początkiem, gdzie miałam mega wielkie migreny. Koszmar, ale po ok 3 miesiącach przeszło. Potem jeszcze spadek libido ;) Tylko cena kosmiczna więc udałam się po coś tańszego. Dostałam microgynon i w ogóle nie czuję, że łykam hormony. Zero skutków ubocznych. Dla mnie chyba najlepsze tabletki. Oczywiście jak najbardziej polecam badania hormonalne, na pewno na ich podstawie udałoby się dobrać najbardziej odpowiednie dla Ciebie tabletki. Niestety lekarze rzadko je zlecają, chyba, że idziesz prywatnie. U państwowego trzeba niemal o to badanie prosić :o

Ja biorąc tabletki normalnie chodziłam na solarium i paliłam papierosy. Nie miałam żadnych efektów ubocznych, ani nadmiernego apetytu, ani spadku libido, ale bóli głowy czy brzucha, no dosłownie nic mi nie dolegało. Wręcz przeciwnie, przy okresach brzuch nie bolał, podczas miesiączki nie lało się ze mnie jak z hydrantu i zawsze wiedziałam, że 4dni i z głowy. Zawsze wiedziałam kiedy dostanę okres, także nie miałam przykrych niespodzianek. Ja zaczęłam brać tabletki 10 lat temu przez trądzik i mega nieregularne miesiączki, a raczej ich brak. Wtedy najbardziej popularne były Diane-35. Są to tabletki, których teraz żaden lekarz Ci nie poleci, bo mają zbyt inwazyjny skład. Jednak dla mnie nie ma lepszych, te są jedyne, które nie powodowały u mnie przybierania na wadze. Przepisane mi zostały po badaniach hormonalnych.

No mam nadzieję, że u mnie też w końcu nie będzie efektów ubocznych :) Najwyżej zmienię je na inne. A co z badaniami-wiadomo, że tabletki na jedno pomagają a na drugie szkodzą-co jaki czas badania? Ja mieszkam zagranicą (W. Brytania), więc o badaniu hormonów i w ogóle takich okresowych przy stosowaniu anty mogę zapomnieć-tabletki też zwykły rodzinny lekarz mi zapisał a nie ginekolog :(

No tak, w GB inna służba zdrowia. Wiem coś o tym, bo siostra tam mieszka i trochę narzeka :) Plus jest taki, że antykoncepcja jest za free, o czym w Polsce można tylko pomarzyć. Ja badania robię raz w roku tj. cytologię, aspat i alat (próby wątrobowe) i usg piersi. A ostatnio nawet skusiłam się na dopplera (usg między innymi macicy), ale u mnie w rodzinie często występuje nowotwór, więc ja jestem trochę przewrażliwiona na tym punkcie i na badania chętnie chodzę :D

Gość gjsjgdsjs
Solarium jest bardzo szkodliwe!!! Dziewczyny nie korzystajcie z niego!!! Z roku na rok co raz mniej dziewczyn korzysta z solariów. Potem za kilka lat Wasza skóra będzie wyglądała fatalnie!!! Będzie bardzo szybko się starzeć!!! I grozi czerniakiem!!! Poczytajcie sobie o tym w necie.

Jeśli w ulotce nie ma przeciwwskazań to nie widzę przeszkód- dla pewności możesz jeszcze dopytać gina...

Gość gość
Mam pytanie co do krwawienia z odstawienia a okresu.. Jutro będę mieć 3 dzień krwawienia z odstawienia, czy mogę isc na solarium czy są jakies przeciwwskazania? Wiem, że w czasie normalnej miesiączki nie wolno korzystać z solarium ale krwawienie z odstawienia to nie jest prawdziwa miesiączka.. Stąd moje obawy :)

Gość gość
Zgadzam sie co do tego suplementu. W ich składzie jest duża dawka betakarotenu, duza dawka karotenoidów, z dużą dawką astaksantyny, z dużą dawką wiesiołka który działa przeciw alergicznie, duza dawka karotenoidów które gwarantują piękny koloryt skóry.

Gość gość
A czy oprócz kremu do opalania przyjmowałyście moze tez suplementy utrwalające opaleniznę ?

Gość gość
po suplementach to dopiero są plamy..