Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LoriAnna...

jak sadzicie ? spadek

Polecane posty

Gość LoriAnna...

sytuacja jest taka :dwojka rodzenstwa, 1 juz dorosle kolo 35 ma meza, dzieci i mieszkanie(od tesciow nie na kredyt) 2 kolo 25,zaczyna staz, planuje slub rodzice chca im obojgu zostawic mieszkanie w miescie i dom za miastem, mieszkanie ma byc dla studiujacej a dom dla tej co ma rodzine, dom jest prawie 3 razy wiekszy niz mieszkanie no ale z uwagi na lokalizacje maja chyba podobna wartosc,dom moze ciut wieksza tylko ze ta co studiuje dostanie mieszkanie wczesniej, bo rodzice mieszkaja w domku, dom dla 2 rodzenstwa bedzie za to dopiero po smierci jak myslicie ta osoba co dostanie mieszkanie przed smiercia rodzicow powinna splacic ta druga?

Gość dvsdbfs
skoro ta starsza ma dostac dom, to po co ma ja splacac? napisac testament i tyle, darowizna mieszkania bedzie wlcizac sie do spadku jakby co wiec i tak podzial bedzie rowny

Gość LoriAnna...
bo dostanie go pozniej wiele-dopiero po smierci rodzicow a wiec moze za 10 a moze za 20 lat, a ta druga wczesniej

Gość dvsdbfs
no ale co to ma do rzeczy? skoro tak to niech spaci ja za mieszkanie a potem ona za dom :o

Gość LoriAnna...
no wlasnie pytam o zdanie bo jestem ciekawa jak to widza inni... tylko ze mlodsza nie uwaza , ze powinna splacic no i niezbyt ma z czego a ta starsza czuje sie pokrzywdzona bo uwaza ze po rowno powinno byc

Gość dvsdbfs
i bedzie po rowno, ona dostanie dom a mlodsza dostala mieszkanie :o skoro na pol to sprzedajcie meiszkanie a po smierci rodzicow sprzedajcie dom i podzielcie sie po rowno :o

Gość dvsdbfs
poza tym po smierci rodzicow, mieszkanie wejdzie w spadek (bo darowizny tez sie wlicza) i wtedy podzial bedzie taki jak na pcozatku (czyli mieszkanie dla mlodszej, dom dla strsszej) ewentualnie jesli nie bedzi etestamentu- dom dostanie starsza bo mldosza tak jakby juz swoja czesc dostala i nawet zachowek jej sie ni ebedzie nalezal.

Gość LoriAnna...
no tylko ze mlodsza chce mieszkac w tym mieszkaniu i o to chodzi, a czy dom na wsi tak latwo sprzedac to tez nie wiem.. nie chce pisac ktora jestem bo to by nadalo nieobiektywizmu moim postom a chce wiedziec jak jest wg innych sprawiedliweij :P - jak mlodsza splaci czy jak nie splaci skoro tamta tez dostanie tylko jednak pozniej

Gość dvsdbfs
le skoro tamta tez dostanie to po co splacac? zreszta- to chyba rodzicow pieniadze i to oni decyduja kto co ma dostac, a wy juz za ich zywota rozwazacie co,kto i czy powinien splacac. skoro rodzice rozporzadzaja swoim majatkiem to wam corkom nic do tego..

Gość ehe... jasne...
nie musi. jak stara pierdziocha przepisze notarialnie mieszkanie w formie darowizny to możesz wypierdalać

Gość kkkiiikkkaaa
Moim zdaniem młodsza dostaje mieszkanie teraz, a starsza dom po rodzicach za ileś tam lat. Jak sie młodszej nie podoba, to niech się zamieni. Moim zdaniem oferta jest fair. A jak się nie możecie dogadać, to niech rodzice wynajmą mieszkanie, spiszą testament, i po ich smierci sprzedajcie i dom i mieszkanie i kasą podzielcie sie po równo. Chociaż ja uważam, że ta młodsza jest nieźle pazerna. Chyba, że to mieszkanie to tycia kawalerka, a dom to rezydencja pod miastem, ale wątpię.

Ludzie... spłacać? Cieszcie się, że rodzice chcą Wam cokolwiek dać, a to kiedy to dostaniecie nie ma już znaczenia. Jacy ludzie są łasy na hajs rodziców.

jesli rodzice zapisza jak chca ,tak jak napisałas . to już jest swierdzone . jesli spadku nie będzie ,to w momencie przepisania miaszkania w mieście ,jedno z rodzenstwa staje sie włascicielem i to sie potem do ewentualnego podziału nie liczy . jesli nie będzie testamentu ,a rodzice zamiast przepisania mieszkania podpisza tzw uzyczenie bezpłatne ,na jakis czas, to to sie będzie liczyc do wspólnego majatku rodziców i po ich smierci ulega podziałowi na spadkobierców . i wtedy albo sie spłacacie ,albo sie bijecie . taki jest mój zasób wiedzy na ten temat . nie jestem prawnikiem .

Gość dvsdbfs
poza tym starsz ama gdzi emeiszkac, ne ma kredytu wiec nie jarze, chcialaby zeby mldosza ja splacala, czyli albo przeda meiszkanie i wezmie kredyty zeby kupic drugie (a czesc odda siostrze) albo co miesiac bedzie placici haracz czy jak?

Gość dvsdbfs
darowizny LICZA sie do spadku, zalezy co to za dorwizna i keidy byla zrobiona. moze zanim cos napiszecie to pzeczytajcie chociaz w necie a nie macicie ludziom w glowach.

Gość sdfghjkrtyuhjik
niech rodzie przepiszą już teraz i dom oczywiście z zastrzeżeniem, że mogą mieszkać w nim do końca swoich dni... różnie to z rodziną bywa...... za kilkadziesiąt lat spadnie wartość mieszkania, ziemia w okolicy domu zdrożeje i młodsza stwierdzi, że dostała za mało..... i sprawa w sądzie.... wiek córek i stan cywilny nie mają według mnie znaczenia - rodzice powinni przepisać nieruchomości tylko na córki, a nie na córkę i jej męża bo po rewentualnym ozwodzie będzie musiała go spłacać

Gość LoriAnna...
''Ludzie... spłacać? Cieszcie się, że rodzice chcą Wam cokolwiek dać, a to kiedy to dostaniecie nie ma już znaczenia. Jacy ludzie są łasy na hajs rodziców.'' pazerni? rodzice sami zaczeli ta rozmowe;/ i nie wiem co pazernosc ma do tego bo oni te mieszkania tak chca podzielic, kwestia splacania to inne zdania rodzenstwa po prostu