Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pqqqqbbqbqqyzgsv

18 stka w domu-co zrobic?

Polecane posty

Gość pqqqqbbqbqqyzgsv

Moj syn bedzie mial 18 za dwa tygodnie, impreza rodzinna w domu, wiecie , obiad, kawa i kolacja, z kawa i kolacja to problmu nei mam ale nie znosze obiadow jak jest wiecje ludzi obiad bedzie dla 10 osob , co byscie doradzily?Macie jakies sprawdzone przepisy, dodam ze pracuje i wolnego to raczej nie dostane ale to w sobote bedzie to spoko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Może roladki wołowe lub wieprzowe z boczkiem i cebulą lub posmarowane musztardą z ogórkiem kwaszonym i marchewką z sosem + kluski śląskie, może rolada waflowa z pieczarkami i żółtym serem ( takie łatwiejsze wydanie krokietów)+ barszczyk, dobry bigos,pieczone mięso , dobre na ciepło i na kanapki,schabowe muszelki,ryba z frytkami .Możliwości jest dużo!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nulamika
Zależy jaką kuchnię lubicie. Ja na większą liczbę ludzi podaję zawijaski i zapiekane ziemniaczki- ładny, długi boczek kroisz na cienkie plasterki, mięso mielone doprawiasz, łączysz z jajkiem, plastry boczku nakładasz na siebie jak dachówkę, układasz mięsko i zawijasz, jeśli Ci się odwija boczek, to można wykałaczkami przebić równolegle, to zasmażasz tylko. Ziemniaki obierasz trochę podgotujesz, ale nie do pełnej miękkości, wysypujesz na blachę do pieczenia, doprawiasz solą, pieprzem i ziołami jakie lubisz, polewasz tłuszczykiem z patelni, na wierzch kładziesz zawijasy. Pieczesz do rumianości w termoobiegu:) sałatka najlepiej prosta- pekinka ze śmietaną ładnie neutralizuje:) a zupka pomidorowa- potem wyciągasz wszystko co w niej pływa i blenderem warzywka traktujesz i z powrotem do zupy, a mięsko lepiej oddzielnie potem nakładać na talerze, albo wcale. no i makaron. Śmietany nie dodawaj do zupy, tylko przed podaniem najlepiej trochę na wierzch talerza i zsypać natką:) albo koperkiem:) aż jeść się zachciało...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nulamika
Margolka66- jakie to schabowe muszelki? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pqqqqbbqbqqyzgsv
dzieki , najbardziej mnie denrrwuje obieranie ziemniakow dla tylu ludzi z tego polowa wyrzucoona, kieidys bylam u znajomej to ona wogoel ziemniakow nie robila tylko taki obiad a la kolacja miesa , salatki ale neiw iem czy to dobry pomysl bo moja rodzina to uwielbia ziemniaki i tradycyjne obiady, uwazacie ze dwa dania musza byc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaliope39
mnie też czeka 18 w domu,aż mnie ciarki przechodzą ale obiad to spróbuję sobie podarować i zaprosić gości popołudniu ,a co ! będę cały dzień w kuchni harować :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nulamika
haha... chodzi o to, że zwykle ziemniaczki i mięsko jest solidnie doprawione, więc żeby nie robić pomieszania z poplątaniem, dobrze dodać coś łagodnego do tego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nulamika
a jeśli nie lubisz ziemniaków obierać, to zamiast może być wiele innych rzeczy: kasze, makarony, ryż -też w różnych wersjach, zależy co dorzucisz do wody podczas gotowania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Do numaliki - Kupujesz schab taki wąski z młodej świnki, kroisz pierwszy cieniutki plaster nie do końca przecinając, drugi plaster takiej samej grubości już całkiem odcinając (taka otwarta książeczka).Oba plastry ubijasz, żeby mniej-więcej były takie same , muszą być dość cienkie , żeby się dobrze wysmażyły i w środku nie były surowe,doprawiasz do smaku solą i pieprzem w środek "książeczki wkładasz plasterek dobrej szynki i plasterek żółtego sera,zamykasz książeczkę , otaczasz w jaju, w bułce tartej i smażysz na wolnym ogniu do zrumienienia i to wszystko.Ładnie wygląda i dobrze smakuje.Nie ma potrzeby spinania wykałaczkami, trzeba tylko delikatnie obracać podczas smażenia drugiej strony .POZDRAWIAM.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakies danie jednogarnkowe, np. bigos, gulasz, leczo. takie cos mozna zrobic wczesniej i odgrzac. jakies duze upieczone mieso, zeby nie robic niewiadomo ilu pojedynczych roladek, kotletow, itd. -czyli np. caly schab nadziany czosnkiem lub suszonymi sliwkami, albo indyk, albo ze 2-3 kuraki, albo caly duzy filet z lososia. zeby nie obierac tylu ziemniakow - kasza, ryz, makaron, kuskus ... z warzyw cos na cieplo (np. kapusta, buraczki, marchewka z groszkiem, lub nawet mroznona mieszanka, zeby nie kroic tyle, ale ladnie podana i smacznie przyprawiona). a takze na zimno - surowka jakas, np z pekinki z dodatkiem innych warzyw (np. papryka, kukurydza, ogorek, co tam lubisz). talerz wedlin i serow. chodzi o to, zeby sie nie urobic, a gosciom i tak bedzie smakowalo, jak nie podasz czegos obrzydliwego ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
sałatka z wędzonym udkiem kurczaka , na 10 osób: 2 udka wędzone 10 jajek (ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 2 średnie pory Pieczarki umyć, pokroić w niewielką kostkę - ugotować ok.15 - 20 minut) jajka na twardo pokroić w kostkę paprykę pokroić w małe paski lub w kostkę pory pokroić w cienkie półkrążki mięso z udek pokroić w kostkę dodać kukurydzę.Wszystko wymieszać , dodać musztardy 1 - 2 łyżki oraz majonez wg uznania, doprawić solą i pieprzem. Gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Nulamika - sorki , że pokręciłam nick!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×