Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krzysiek34

Poradźcie mi prosze ! wasze sposoby na nadpłate z pitów.

Polecane posty

Gość krzysiek34

witam rozliczam sie z pitu, byłem złożyc do skarbówki, księgowa powiedziała że mam nadpłaty 45 zł (tylko tyle) pracowałem prawie cały 2010 rok na umowe, składki miałem odprowadzane regularnie mi powiedziano, na utrzymaniu niemam nikogo, nie opłacam telefoni, internetu, niczego. powiedzcie mi dlaczego tylko tyle tej nadpłaty skoro za 2009 r miałem jej prawie 200 zł i pracowałem tak jak w 2010 r, niczego nie opłacałem, nie miałem na utrzymaniu. JAKIE MACIE SPOSOBY NA TO ŻEBY MIEĆ WYSOKĄ NADPŁATĘ ? NIEKTÓRZY TO ZBIERAJĄ PARAGONY ?? PO CO ? JESTEM CIEMNY W TYM TEMACIE ALE BARDZO BYM CHCIAŁ SIE DOWIEDZIEĆ COŚ NA TEN TEMAT OD WAS. POZDRAWIAM

Gość wq21
porównaj sobie zaliczki z tego i ubiegłego roku

Gość krzysiek34
Suma zaliczek pobranych przez płatników : 532 zł Podatek należny 487 zł nadpłata 45 zł W 2010 r pracowałem u 3 pracodawców 1 pracodawca : 2 miesiące na pół etatu 2 pracodawca : 2 miesiące na pełnym etacie 3 pracodawce : 7 miesięcy na pełnym etacie Nadpłata rozumiem wynika z wysokości składek odprowadzanych przez pracodawców tak ? mogą oni odprowadzać wyższe składki niż należy sie i stąd powstaje nadpłata ? CO Z TYMI PARAGONAMI ? DLACZEGO NIEKTÓRZY JE ZBIERAJĄ ? NP. NA STACJACH BENZYNOWYCH ZA PALIWO ?

Gość zależy ile
pobranej było w sumie zaliczka a ile należy sie dla zusu ciesz się, że nie musisz dopłacać

Gość krzysiek34
z czego sie można jeszcze rozliczać by uzyskać zwrot podatku ? jeżeli mam telefon na abonament np ?

Gość zależy ile
no nie żartuj państwo ma ci do tela dopłacać? wiem, ze na internet jest jakaś ulga jeśli masz go na siebie

Gość a co ty tak na siłe
chcesz zwrotu skoro ci sie nienależy. Paragonu nie rozliczysz w US.jedynymi ulgami jakie zostały i z powodu których mozesz miec zwrot podatku to faktury za internet oraz ulga rodzinna na dzieci. Jesli jestes samotny i niemasz neta to nic nie odliczysz. Aha no i kwote wolna od podatku odliczasz w tym roku to jest chyba 530 zł.

Gość jeśli nie masz
ulg to nadpłata jest niekorzystna a dopłata tak

Gość koszatniiczka
kwota wolna od podatku każdy rozliczajac sie z US ma prawo do 3089 zł kwoty wolnej od podatku. ( od takiej kwoty podatku nie płacisz) Zwykle jest tak, że co miesiac pracodawca potrąca ci 1/12 tej kwoty - o tyle mniej płaci podatku. w ubiegłym roku na pewno nie pracowałes caly rok i dlatego nie potracili ci całej tej kwoty - stąd nadpłata

Gość a co ty tak na siłe
koszatniczka a skad ty wziełas ta kwote 3098??????

Gość koszatniiczka
och, sorry, 3091 zł, to jest kwota wolna od podatku.. sam podatek od tego jest 556,02 zł

Gość a co ty tak na siłe
paola la i koszatniczka.. Jesli w ciagu roku podatkowego zarobi sie do kwoty 3098 zł to nie płaci sie podatku wcale.Rozliczyc sie z fiskusem jednak i tak trzeba,jesli pracodawca zabrał zaliczki to sa one w tym wypadku całe do zwrotu.jesli natomiast pracowałas cały rok i zarobiłas powyzej 3098 zł to kwota wolna od podatku jest kwota 530 zł która odliczasz od dochodu i wtedy obliczasz podatek.

Gość o...zesz
ulga podatkowa 556,02 556,02 / 12 m-cy = 46,34 po zaokrągleniu za 1 m-c Ulga jest roczna z tym, że pracodawca odlicza co miesiąc 1/12 tej ulgi. Ponieważ pracowałeś 11 miesięcy w 2010 r. masz zwrot 45 zł bo ta kwota nie została odliczona. Różnica 1,34 to kwestia zaokrągleń.

Gość koszatniiczka
a co ty tak na siłe Dokształć się. kwotę 556,02 a nie 530 i odejmujesz OD PODATKU a nie od dochodu. I wcale nie musisz pracowac cały rok. Jak pracujesz cały rok to cała te kwotę rozliczy twój pracodawca i dlatego nie ma nadpłaty.

Gość krzysiek34
dziękuje, teraz rozumiem wszystko :) do tego "co słów niema" - Wieśniaku, moje IQ wynosi 102 ! ale to zbieg okoliczności, bo jak mnie rozum nie myli, jeżeli to podzielimy przez 3 to otrzymujemy wynik twojego IQ czyli wspomniane przez ciebie 34 :) współczuje twojej matce takiego chwasta pozdrawiam pozostałych, bardzo mi pomogliście, bardzo wam dziękuje ! :)