Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sniezynka523

Skoro Bog stworzyl Adama i Ewe na swoje podobienstwo to czemu

Polecane posty

Gość Fryzkaa
Zależy w co wierzysz - albo w samą ewolucję, albo w samego Adama i Ewę; lub nie wykluczasz, że Bóg stworzył Adama i Ewę jako małpy i jako jedynych tchnął ich w życiu, w końcu z tego co wiem Biblia nie ujawnia wyglądu pierwszych ludzi

no wlasnie nie ujawnia ale skoro bog stworzył na swoje podobienstwo to na to wychodzi ze Bog moze byc podobny do malpy? bez obrazy ale na chlopski rozum tak to wychodzi

Gość Danabanana
a może Adam i Ewa to były pierwsze imiona? hehe;p

ale ty mieszasz dwie teorie i wychodzi ci trzecie :) a to jest - albo wierzysz ,ze ludzi stworzył Bóg , albo skłaniasz sie w stronę ewolucjii .

Gość Wybierajcie w co wierzycie
!. Z prochu powstałeś - w proch się obrócisz 2. Z małpy powstałeś - małpą zostaniesz :P

skoro Bóg dtorzył min małpy - zwierzęta to jaki sens miałoby stworzenie małp - ludzi ?:))

Gość iiiiiiiii1986
Pochodzenie człowieka od małpy to teoria ewolucji wg. Darwina. a wg Biblii Bóg stworzył na swój obraz i podobieństwo.

Gość Przeca wiadomo, że nie
pochodzimy od małpy :) Pan Bóg nas stworzył jako ludzi :)

Gość Lupencja
taty sraty doopa w kraty... Bóg stworzył ludzi.. Bardzo ich kocha. Swoje dzieci. a gdzie był gdy palono ich w w krematoriach w Auschwitz?! gdy mordowali ich komuniści w Kampuczy w latach 1975 - 1976?!!!! gdzie był gdy gazowali ich hitlerowcy w obozach? a może mi powie gdzie był gdy ukraińska swołocz mordowała moich przodków na Wołyniu w roku 1943?"" gdy obdzierali Polaków ze skóry"!!! nabijali niemowlęta na sztachety?>>>>> jest tu jakiś klecha? wytłumaczy mi to? Kochany, dobry Stwórca......

Gość fdsdfs
bog nie istnieje

no , " klechą " nie jestem ale chętnie odpowiem :) dlaczego uważasz ,zę Bóg ma coś z tym wpólnego ? przecież ludzie maja wolną wolę - mogą decydować jak sie zachowaja? aż sie zdecydowali zachowywać tak jak sie zachowali - to do kogo pretensje ?

Gość Lupencja
no tak, ale Bóg podobno wszystko może i nic co się dzieje bez jego wiedzy się nie dzieje. No, to jak - wie czy nie wie? Zdecyduj się. Taj mi tłukli w głowę księżulkowie - wierne służki KK. Wiec skoro Dobry Stwórca wie o wszystkim, proszę o wyjaśnienie o powyższym.

Lupencja - a gdzie był jak ukrzyżowano Jego Syna :O ? Wszystko ma jakiś sens :) My nie jesteśmy w stanie wszystkiego zrozumieć !!

oczywiście ,zę wie i mozę - w końcu jest Wszechmogący . ale jest też Bogiem porządku i ładu - stworzył dla nas wszpaniały śiat , ale my ludzie sami robimy na nim syf ale żale zgłaszmy do Boga - dlaczego ?

gdybym była Bogiem - dałbym ci dom , wielki wspaniały dom i przyszliby do ciebie goście i narobili bałaganu , zaczeli bić sie pomiędzy sobą - miałabyś praensje do mnie- Boga - czy do swoich gości ?

LICENCJA : ) - dobrze prawisz :)

wrećz przeciwnie perwersja - jest metodyka interpretacji i poszczególne ksiegi sa w pewnym porządku interpretowane . Bo cos innego znaczy Apokalipsa - a inne znaczenie majanauki np . św Pawła .

no , pewnie według Biblii Nowego Świata - przekładu sporżądzonego specjalinie dla ŚJ na palu - ale oni po prostu kłamią :)

Licencji chodzi mi o to, że jeżeli napisane jest, że Bóg stworzył Adama i Ewę na swoje podobieństwo to nie musi to oznaczać, że Adam i Ewa byli bliźniaczo podobni do Boga. Tak samo 6 dni, w trakcie których Bóg stwarzał świat nie musi oznaczać, że było to 6 dni, z których każdy trwał 24 godziny, a były to pewne okresy czasu. Zwłaszcza Stary Testament to raczej symbolizm niż dosłowność.

Nie chodzi mi o to, że na palu, a nie na krzyżu tylko o to, że przeżył ukrzyżowanie. :)

Adam i Ewa zostali stworzenia na obraz ipodobieństwo Boga - ale chodzi o podobieństwo ducha - nie twarzy :) a co do czasu Biblia mówi , że dla Boga jeden dzień jest jak 1000 lat - czyli nie jest operat czasowy który łatwo mieści się w ludzikej głowie :)

Ja nie wiem, ja się na tej wierze nie znam 😴 ale na to wskazują fakty historyczne :) Przepraszam, ale muszę już uciekać, jutro zajrzę :) Dobranoc! 🖐️