Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bioflorineeee

moje dziecko przewraca sie tylko na jeden bok:( pomocy

Polecane posty

Gość bioflorineeee

na 100 przewrocen tylko jedno jest w lewa strone reszta to przewracanie w prawa strone. ma 5miesiecy

U mnie też tak było w lewą wcale się nie przewracał ...ale teraz gdy ma 7 m-cy robi to w obie strony.Musi tylko zaczaić jak to zrobić w drugą stronę :) cierpliwości..też sie denerwowałam

Twoje dziecko może mieć asymetrię. Zgłoś to lekarzowi a on prowdopodobnie wystawi skierowanie do poradni rehabilitacyjnej. Są to różne ćwiczenia z malcami, wcale nie bolesne, nie ma się czego bać. Albo zgłoś się do jakoiegoś prywatnego gabinetu, będzie szybciej. W państwowych placówkach są długie kolejki. Mój syn też przewracał się tylko na jeden boczek, odchylał główkę na jedną stronę. Udałam się na ćwiczenia i jest już znaczna poprawa. Powodzenia.

Gość azzdz
to moze byc wzmozone napiecie mieśniowe

azzdz: Zgadzam się, a wzmożone napięcie mięśniowe powoduje asymetrię. Czyli dziecko wybiera tę stronę, do której się bardziej przyzwyczai. Dlatego tak ważne są ćwiczenia. Można a nawet należy wykonywać je także w domu.

Gość nie słuchaj:
tylko idź do pediatry, zaraz będziesz się zamartwiać czy to nie napięcie czy może asymetria czy jeszcze bog wie co. Idź do lekarza, obejrzy dziecko i ci powie, bo tu na kafe to możemy wymyślać różne rzeczy

Gość mamusssssssssssssssai
nie przesadzajcie juz z ta asymetria, po prost nauczylo sie przewracac na prawa strone, przyjdzie czas bedzie si przewracalo na lewo... Kladz zabawki po lewej stronie malucha, zachecaj go czyms zeby przekrecil sie na lewa strone. A lekarzowi zglos przy bajblizszej wizycie co Cie martwi albo zadzwon do poloznej.

Gość mamusssssssssssssssai
A odnosnie WNM-proponuje poszukac wypowiedzi pana Pawla Zawitkowskiego na ten temat. To pojecie jest w Polsce naduzywane. Zauwazcie ze teraz co drugie niemowle jest kierowane na rehabiliatcje. A niektore z tych cwiczen sa bardzo neiprzyjemne dla dziecka. Dlaczego ja my bylysmy male nie bylo takich problemow i wyroslysmy na calkiem fajne babki. Uwazam, ze w 90% przypadkow z ta asymetrai i WNM to wielka przesada.

mój mały początkowo też startował w jedną stronę, jakis czas upłynął i nie zastanawiałam sie nad tym głębiej wtedy teraz ma 14 miesięcy i nie tylko na 2 strony się obraca, ale też staje na głowie i robi inne cuda, na które ja nie zdobyłabym sie rozija sie super, a ktoś wtedy też: a moze wnm a może to a moze tamto nie martw sie, bo kiedyś w końcu zacznie obracac się i w drugą a latać po rehabilitacjach i lekarzach to dla Was nie będzie przyjemne

Ja nie przesadzam i nie mam zamiaru nikogo straszyć. Dziewczyna zapytała, ja powiedziałam jak jest u mnie. A ćwiczenia NIE SĄ nie przyjemne dla dzieci. Wiem, bo widzę jak reaguje na nie mój syn.