Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszeeeeeeeee o radyyyyyyyyyy

nadwaga przed ciążą a waga w ciąży - porady

Polecane posty

hej dziewczyny mam prośbę aby podzieliły się ze mną radami kobietki, które tak jak ja zaszły w ciążę mając nadwagę... bardzo proszę poradźcie co zrobić, aby zbyt wiele nie przytyć? czy można w ciąży stosowac jakąś dietę? wiem, że są przypadki, że kobiety idą do porodu z waga mniejsza niż przed ciążą, ale jak to robicie? bardzo proszę doradźcie jak nie przytyć :( nie chcę zrobić krzywdy ani dziecku ani sobie...

Gość tyhfhfgjhjh
napisz do mnie pogadamy, też mam ten problem, tu na kafe zaraz cie wyśmieją i zwyzywają. domi1906@interia.eu

Gość :):):):):)
musisz poprostu uniakc w ciazy slodyczy i tzw pustych kalorii ja niestety popelnilam ten blad i przytylam 20 kg i nie moge tego zrzucic :( i jesli mozesz to spaceruj sa tez cwiczenia dla kobiet w ciazy ale to tez powinnas skonsultowac z lekarzem

Gość na pewno sie nie odchudzaj
musisz sie zdrowo, racjonalnie odzywiac . Sprobuj sie nie przejedac ( tzn jezeli nie jestes juz glodna po obiedzie to nie bierz dokladek ) , nie jedz slodyczy w miare mozliwosci ;-). Slyszalam tez ,ze dodatkowe sztuczne witaminy sprzyjaja przybieraniu na wadze , tak bylo kiedys tez z Materna . Sztuczne witaminy lepiej zastapic owocami i warzywami, kwas foliowy stosuj caly czas. Ja nie bralam innych witamin oprocz kwasu foliowego , za to jadlam owoce , warzywa. Podobno witaminy w kapsulkach powoduja wiekszy apetyt . Chyba ,ze masz jakies braki i lekarz zaleci to wtedy przyjmuj

ćwiczyć nie moge ze względu na dyskopatię (mam ją od dziecka, o dziwo nie z powodu nadwagi a raczej przeciążania kręgosłupa przy niedowadze) dzięki za rady słodyczy nigdy nie jadłam bo ich nie lubię, zawsze zajadałam się chipsami teraz mnie od nich odrzuciło, jem dużo jabłek bo mam na nie ochotę i sałatek a mimo to waga rośnie... w ciągu tygodnia 2 kg na +

Gość popytaj kardiologów dziecięcyc
często ciąza sama to weryfikuje:) ja miałam prawie 10 kg nadwagi kiedy zaszłam w ciążę. ale nudnosci i mimo wszystko zachcianki zrobiły swoje:D nie mogłam jeśc nic, bo zaraz miałam uczucie rośnięcia w ustach. jedyne co przechodziło mi przez gardo to serki danio i jabłka w niewyobrażalnej ilosci;) normalne rzeczy też jadłam, ale 2 rzy mniej niż wzykle bo więcej nie dawało rady przez nudnosci;) i tym sposobem schudłam 9 kg do 4 mies ciąży, a do końca odrobiłam tylko 8:) nie jedz słodychy, zdorwo się odżywiaj, ruszaj się w miarę możliwosci i powinno myć dobrze:)

Gość OTOMOTO
A ILE WAZYSZ ? PRZY JAKIM WZROSCIE?

mam kiepskie wyniki krwi mimo jedzenia warzyw i owoców i musze brac witaminy także z tego nie będę rezygnować, chociaż też słysząłam, że po nich się tyje, to wyjścia nie mam :(

ważę w tej chwili 87 kg mam 170 cm wzrostu i jestem w 18tc

jak slabe wyniki to na pewno zazywaj witaminy , dziecko jest najwazniejsze. Dobrze ,ze nie jesz slodyczy , bo one sa jedna z glownych przyczyn nadmiernego tycia w ciazy . A co do wagi tak to juz jest ,ze w ciazy bedzie rosla .

Gość avera193
Ja też miałam nadwagę przed ciążą i przytyłam 9 kg, i specjalnie diety nie przestrzegałam, jadłam wszystko, ale w rozsądnych ilościach. Najlepiej zrezygnuj ze słodyczy i wysokokalorycznych posiłków, na rzecz warzyw i owoców. Nie dopuszczaj do sytuacji uczucia głodu, bo wtedy niepotrzebnie zjesz za dużo, a w ciąży odchudzać się wolno!!!

nie mam zamiaru robić nic co mogłoby zaszkodzić mojemu maleństwu!!! w życiu!!! jeśli przytyję nawet do 200kg a dziecko urodzi się zdrowe to będę szczęśliwa, choć nie ukrywam, że chciałabym uniknąć 1 z przodu :( staram się jeść racjonalnie, ale u mnie to nigdy nie było wystarczające ;/ tyje z powietrza ;/ nic... postaram się dalej w miarę zdrowo odzywiać i dużo spacerować, może to wystarczy

Gość a mogłabyś napisać
co jesz i pijesz w ciągu dnia taki dzienny jadłospis po kolei z godzinami w jakich jesz

wiesz , niektore kobiety po porodzie zrzucaja wage , dochodzi do tego opieka nad malenstwem , nocne wstawanie itp , karmienei piersia tez pomaga zrzucic ( przynajmniej to co sie nazbieralo podczas ciazy - tak bylo w moim przypadku ) Moze nie zawsze i nie w kazdym przypadku te kilogramy ida w dol ,ale czasami sie zdarza ze dziewyny sa chudsze niz przed ciaza

minusem jest to, że nie mam stałych pór posiłków! tego mam świadomość teraz w ciąży mój jadłospis wygląda tak: rano bułka z serem, pomidorem i ogórkiem później jakiś owoc jabłko lub 1/2 pomelo póżniej jakiś obiad czasem tradycyjny obiad tj ziemniaki mięcho surówka, czasem sałatka z kurczakiem wieczorem owoc lub jakiś kabanos przed ciążą nie jadłam węglowodanów, jadłam dużo białaka i diete uzupełniałam warzywami, owoców nie jadłam ze względu na węgle

moja kuzynka karmiąc piersią przytyła... tydzień po porodzie wyglądała lepiej niż przed ciąża, a pół roku później miała ogromną nadwagę! jej synek był ciągle głodny i twierdziła że musiała więcej jeść, bo on był nienajedzony...

Gość nie tyje sie zniczego
jedz duzo bilaka, i warzywx i owocow Unikaj boalego chcleba, tlustych serow, cukru i slodyczy NIe pij sokow ani slodzonych napojow. Racjonalna dieta po prostu.

czasami sie tak dzieje ze w czasie karmienia sie chudnie a czasami tyje ( wiekszy apetyt) Ja schudlam do wagi sprzed ciazy i ani rusz dalej .

czasem niestety tyje sie "z niczego" powodem są problemy tarczycy, hormonów bądź inne powodu zaburzeń metabolizmu... u mnie to niestety kwestia hormownów nie używam cukru ani słodzonych napojów w ogóle pije wode, niesłodzone soki rozcieńczone z wodą i sporadycznie cole light

Gość avera193
Zamiast bułek jedz chleb razowy lub graham, to będzie dużo korzystniejsze dla Ciebie i dziecka. I nie łącz pomidora z ogórkiem, bo niszczysz ich wartości odżywcze!, czyli będzie w efekcie tak jakbyś ich w ogóle nie jadła!

Gość ja polecic mogee
a moze sprobuj diety niełączenia? W skrócie chodzi o to, by nie łącząć białek z węglowodanami, czyli np masz na talerzy ziemniak, mieso i salatke, to jesz ziemniak z salatka, albo mieso z salatka. Podobnie jak masz kanapke - dobierasz do niej warzywa, ale szynke juz sobie odpusc. Owoce jesz godzine przed innym posilkiem. No i najwazniejsze pij duzo wody powyzej 2l Poczytaj o tym w necie, na pewno znajdziesz wiecej informacji. Ja tam zywilam sie w ciazy, wazylam 90kg, do porodu szlam z waga 93kg. Teraz waze 79kg

tak też starałam się jeść ;) makaron tylko z oliwą z oliwek i przyprawami, mięsa już nie dodawałam... spróbuję nie łączyć w ogóle. super że przytyłas tak mało! GRATULACJE! A dzidziuś zdrowy?

Gość ja polecic mogee
Tak, 10/10 apgar, waga 4kg :) Teraz ma rok, nie byl jeszcze chory, z 2 razy mial katar i to wszystko :) Powodzenia :)

super! tym bardziej gratuluję :* dzięki za porady

Gość zapuszkowana gruszkaaaa
ja miałam nadwagę w ciąży, ale o dziwo brzuch wyskoczył mi dopiero w 6 miesiącu , ale swojego brzucha też nie miałam tak ogromnego z tłuszczu... w ciąży nie tyłam, bo miałam ostrą dietę bez cukru z ograniczonym tłuszczem, i pracowałam do 36 tygodnia na pełny etat, a po odejściu z pracy nie siedziałam na tyłku-prowadziłam dom tak jak orzed zajściem(oczywiście bez ciągania mebli po domu itp) chodziłam na małe zakupy i spacery...

Gość zapuszkowana gruszkaaaa
aha i do 16 tygodnia męczyły mnie mdłości,więc moja dieta opierała się głównie na owocach.

Gość MalinowySok
Hej, ja przed ciążą ważyłam 82 kilo, a teraz w 35 tc ważę 92, więc tylko 10 kilo, podejrzewam że przez ten miesiąc jeszcze z 3 przybędzie, ale nie przejmuję sie tym zbytnio, to taka norma, nie stosowałam żadnej diety i nie bardzo sie przejmowalam wagą, ale tez nie jadlam co popadnie, na pewno postawilam na zdrowe jedzenie, czyli eliminacja chipsów, coli (słodkich napojów), bardzo tłustych dań i słodyczy w nadmiarze, tak jak mówie po prostu z umiarem i z głową, ale bez przesady, i tak po porodzie dziecko wszystko z Ciebie "wyciągnie" :) bużka.

Gość MalinowySok
aaa... i pije bardzo dużo wody żródlanej, około 2-3 litry na dobę.