Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sonnet onaa

witam, w jaki sposob oszczedzacie, i czy na jedzeniu tez to co jecie?

Polecane posty

Gość sonnet onaa

hmmm chcialabym jakos pooszczedzac troche ale nie wiem w jaki sposob, czego unikac, gdzie kupowac ciychy, co jescc

ciuchy kupuj w outletach lub na wyprzedażach :) a jedzenie kupuj w biedronce :) to jednak najlepszy taki sklep, bo mogłabyś kupować produkty Tescowe lub Carrefourowsie, ale mają jednak gorszą jakość :)

Gość jest sto tysięcy temató o tym
Polecam forum Oszczędzamy na gazeta.pl (wpisz w google Oszczędzamy, to zdaje się pierwszy link) - masz tam dużo porad na różne tematy: jedzienie, ciuchy, wakacje itp. Ja np. staram się zapisywać wydatki i kupować tylko to, co jest mi naprawdę potrzebne, a nie to co mnie skusiło przez reklamę np. Na początku miesiaća sprawdzam saldo, następnie to, co zostało z poprzedniego miesiąca niewydane przelewam natychmiast na konto oszcżędnościowe + jakiś bonus z nowej wypłaty, jak wysoki jest ten bonus to zależy od planowanych wydatków: odejmuję od razu wydatki stałe: mieszkanie, opłaty, bilety, karty do telefonu i planowane np. prezenty urodzinowe. To co zostaje mniej więcej dzielę tak, żeby wystarczyło na życie. Chodzę do kina, jadam na mieście, kupuję ciuchy i kosmetyki, ale w granicach rozsądku. Nie ma co przesadzać z zaciskaniem pasa: odsuwanie kosztów w czasie wcale ich nie zmniejsza, a czasem przeciwnie. Na jedzeniu najprościej zaoszcżędzisz, jeśli będziesz zjadać wszystko co kupiłaś. Żadnego wyrzucania np. wczorajszego chleba - kupuj tylko tyle ile dasz radę zjeść i nie kupuj nic nowego zanim nie zjesz tego, co masz.