Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już sama nie wiem jak to jest.

Podatek od darowizny od rodziców...płacimy czy nie?

Polecane posty

Rodzice chcą mi podarować 80 000 zł.Czy muszę płacić podatek od kwoty powyżej wolnej od podatku? Wyczytałam że nie jeśli darowizna będzie udokumentowana przelewem bankowym...Jak to jest?

chodzi mi o to czy to jest tak: Art. 4. 1. Zwalnia się od podatku: 5) 6) nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9 637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19 274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy w okresie 12 miesięcy od dnia ich otrzymania na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę domu jednorodzinnego, nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość albo spłatę zabezpieczonego hipoteką kredytu mieszkaniowego wraz z odsetkami; czy tak: Art. 4a.17) 1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli: 1) 18) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-8 i ust. 2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4, oraz 2) udokumentują - w przypadku gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny lub polecenia darczyńcy są środki pieniężne, a wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 - ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym.

Gość dens
podatku płacić nie musisz,ale masz obowiązek w ciągu 30 dni zgłosić darowiznę w US

Gość nie płacisz jak zgłosisz
w skarbówce darowiznę. Jak nie zgłosisz lub zgłosisz za póxno - płacisz

ale tu pisze że w ciągu 6 mies. musze zgłosić

Gość jest tak jak w 4a
a termin 6 mies. - jak w tym artykule

Gość juz sama nie wiem jak to jest.
dzięki za odpowiedzi:)

Gość edtestest
zglaszasz to ale podatku nie placisz ja to mialam w tym roku, tylko musisz oddac ksero dowodu wplaty przynajmniej u mnie tak bylo razeem z pitem

Gość gość
może dla pewności jeszcze zadzwoń do jakiegoś notariusza np http://www.notar.krakow.pl/ ja bym wolała się upewnić u jakiegoś specjalisty