Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Smutna29

Tabletki YAZ

Polecane posty

no niee wiem czy polecam bo to zalezy jaki organizm. ale zamierzam je brac bardzo dlugo:)

jezeli wezme tabletke i do 12 godzin wystapia wymioty lub biegunka to mam brac kolejna tabletke>

jezeli bedziesz miala wymioty to znak ze twoj organizm nie przyjmuje tyvh tabldtek i nalezy je odstawic, ale zobaczysz co ci bedzie, jak bedziesz sie dobrze czula to bierz je dalej.. z biegiem czasu organizm przyzwyczai sie;)

ok rozumiem, nie chcialabym ich brac zbyt dlugo ale narazie chyba nie mam czym sie martwic...

dziewczyny doradzcie mi jeszcze jedna rzecz, jak zaczne brac tabletke od srody to od tej srody biore tabletke codziennie?kazdego dnia?

jeszcze nuie do konca w chwili obecnej nie mam jej przy sobie i hcialam sie doradzic

A lekarz, który przepisał Ci tabletki nic Ci nie powiedział? Oczywiście, że bierzesz tabletkę codziennie.

nic nie mowil mi.... tylko ile mam brac ze jedna dziennie, a ty mozesz doradzic mi kiedy moge przestac brac?w kazdym momencie?

Gość zadowolona!24
dziewczyny, ile wy macie la ze nie wiecie podstawowych rzeczy zwiazanych z tabletkami? wstyd pytac od ktorej tabletki jest sie zabezpieczonym a juz tym bardziej czy bol piersi ma zwiazek ze skutecznoscia.. Odsylam to ginekologa z powrotem, bo naprawde brak slow..

Możesz przestać brać w każdym momencie, ale jeśli przerwiesz w trakcie opakowania to ochrona antykoncepcyjna będzie zmniejszona. W zależności od momentu, w którym przerwiesz mniej lub bardziej. Więc jeśli uprawiałaś seks bez zabezpieczenia i przerwiesz branie tabletek to może się okazać, że zajdziesz w ciążę, bo plemniki mogą przeżyć przez kilka dni w drogach rodnych kobiety, a owulacja mogłaby się pojawić.

tu nikt nie bedzie nikogo osmieszal. mozesz nam doradzic w takim razie

Gość zadowolona!24
ja sie z was nie smieje, tylko naprawde dziwie co niektorym.. Bierzecie tabletki a nie wiecie rzeczy ktore kazda wiedziec powinna! Czy wy do ginekologa poszlyscie na kawe czy po skuteczna antykoncepcje? Bo wyszlyscie pewnie tak samo niemadre jak weszlyscie. Powiedzialam co wiedzialam, dziekuje za uwage..

lekarz nic mi nie powiedzial dlatego wole pytac to zle? i jeszcze nic nie bralam

tez odsylam do ulotki. ja musialam wszystko przeczytac by sie upewnic co do brania. A co do brania.. zalezyu jakie masz tabletki. sa na 28 dni, albo na 21. Al ew szystko masz w ulotve. Naprawde.. Na wszystkie pytania znajdziesz tam odpowiedz, a jak nie to idz do lekarza po porade

to nie bede wam wiecej zawracac glowy swoimi klopotami. czesc

Gość zadowolona!24
jesli masz problem to naprawde po porade zglosc sie do swojego ginekologa. Tabletki to nie witaminy.. I nie czekaj az lekarz sam ci powie, sama zapytaj o to z czym masz watpliwosci.

Dziewczyny w ulotce na prawdę jest wszystko opisane co do joty! Tabletka zwymiotowana wcześniej niż po 3h mogła nie ulec całkowitemu wchłonięciu i trzeba brać kolejnej. Tabletki są na 21 dni i na 24 bo 4 białe tabletki w Yazie to tabletki placebo czyli cukier - wiec równie dobrze można je wywalać i robić 4 dni przerwy. Schemat jest taki, żeby kobieta wdrążyła się w branie tabletek i nie zapomniała rozpocząć 1wszego opakowania. Tabletki zabezpieczają od pierwszej wchłoniętej tabletki jeśli była przyjęta pierwszego dnia krwawienia. Ja już 3 dnia normalnie współżyłam.

A przerwanie tabletek wiąże się z tym z ryzykiem zajcia w ciążę. Jeśli odstawiamy tabletki jest to np nasze ,4,9 czy pierwsze opakowanie ale odstawiamy po pełnym czyli po 21 tabletkach aktywnych lub 24 tabletkach aktywnych to już kolejnego dnia należy się dodatkowo zabezpieczać. Bo 7 dni przerwy i 4 tabletki placebo są okresem bezpiecznym tylko wtedy kiedy będzie rozpoczęte kolejne opakowanie. Jeśli przerwiemy w pierwszym tygodniu to ryzyko jest większe niż np w 2 gim jeśli był stosunek przed przerwaniem tabletek.

jesli byl stosunek przed przerwaniem tabletek to jeszcze najlepiej 2 tygodnie dla bezpieczenstwa brac tabletki?

jakim przerwaniem tabletek o czym Ty w ogóle piszesz? Ja nie rozumiem przerwa 7 dniowa po skończonym opakowaniu czy po prostu przerwałaś tabletki? Jak już przerwałaś to lipa i nie pomoże Ci w tym, że znów je zaczniesz brać 2 tygodnie a jedynie rozpieprzysz całą gospodarkę hormonalną.

CHODZI MI O PRZERWANIE W SENSIE TAKIM ZE NP WCZORAJ BYŁ STOSUNEK A OD JUTRA TABLETEK NIE BIORE CZY JEST RYZYKO JAKIES?CZY PO STOSUNKU MUSZE JESZCZE JAKIS CZAS BRAC ZEBY MIEC PEWNOSC ZE NIE ZASZLAM W CIAZE

Tak jest ryzyko tak jak napisałam w pierwszym tygodniu dużo większe niż np w drugim. Dlatego najlepiej jeśli planujesz przerwanie tabletek to wybrać wszystkie różowe 24 tabletki i nie współżyć już od 17 bez zabezpieczenia.

Gość tuśka91
Ja brałam te tabletki... Wspominam okropnie. Cale wakacje chodzilam spuchnieta (zatrzymanie wody w organizmie) zero przyjemnosci w lozku a malo tego ciagle zawroty glowy. Odstawilam po 2 opakowaniu!

Po samych tabletkach się nie tyje. Po pierwsze nowsze typy tabletek nie zatrzymują wody w organiźmie. Jeśli woda się zatrzymuje to raczej się puchnie i czasem omylnie jest to odebrane jako tycie. Przy stosowaniu może być skutek uboczny w postaci nadmiernego apetytu, kobieta nie umie się pohamować, więcej je i w końcu tyje. Fakt ja na tabletkach utrzymywałam stałą wagę a na początku z 58kg zeszłam do 56 kg. Teraz od kiedy nie biorę, ważę więcej o 4 kilo ale jestem jakby cała popuchnięta, najprawdopodobniej woda zaczęła się zatrzymywać :/