Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eleonora24

Poparzenie !!! pomocy

Polecane posty

Gość eleonora24

hej dzisiaj poparzyłam palce , strumieniem wrzącej pary z czajnika, wszystko teraz wychodzi-strasznie piecze i boli, nie wyjde dzisiaj do apteki, jak pomoc domowym sposobem

Gość Panna Piszczałka
wsadź palce pod zimną wodę, następnie polej je olejem, który dzięki gęstej konsystencji złagodzi ból, później wsadź ponownie palec pod wodę, tym razem letnią, by tłuszcz spłynął *nie będzie piekło bo olej łagodzi* a następnie owiń lekko bandażem. tak zawsze moja mama robiła :)

Gość eleonora24
Dzięki, narazie posmarowałam alantanem, znalazłam z apteczce, ale wyprubóuje twoj sposob

Gość ale z was
na pewno ręka pod kran, i to na długo, niech leci tyle ile ci potrzeba, woda nie za lodowata, średnio zimna bo ci reka zdretwieje nie polecałabym tłuszczu ani bandaża natomiast pianka panthenol jest dobra i to grubo nasmarować ja w ubiegłą sobote poparzyłam rękę wrzącą kaszą na mleku, pół dnia mnie piekło, 3 godziny w sumie przesiedziałam z ręką nad kranem, ale zastosowałam też tą piankę

Gość eleonora24
i co szybko Tobie zeszło?,jutro mam pilny wyjazd,boje sie ze jakies bomble mi powychodza

Gość ale z was
nie ma śladu, w sumie wieczorem nie było prawie żadnego, lekkie zaczerwienienie tylko zostało, taka smużka z tym że ja poparzyłam wewnętrzną stronę dłoni

Gość ale z was
nie powychodzą, jeśli bedziesz wsadzała rękę pod wodę często i na kilkanaście minut co najmniej i polecam panthenol, skurczybyk dobry:)

Gość eleonora24
o.k dzieki, będe działać

Gość hhhhhhnhlhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
duzo zimnej wody a potem ta pianka Panthenol :) potwierdzam, jest b. skuteczna, a tego oleju nie próbuj i żadnych bandaży, co prawda niby olej pomaga(albo olej i zasuszona pałka wodna--te kłębki) wg naszych babć ale ja bym nie ryzykowała

Gość desszcz
wiem, ze to dziwnie zabrzmi, ale kiedys tez sie poparzylam i tu na kafe ktos doradzil mi schlodzenie i przyklepanie tego miejsca sola kuchenna i o dziwno mi pomoglo, przynioslo ulge...

Gość ale z was
to faktycznie dziwne bo ja po poparzeniu nie mogłam dokończyć gotowania obiadu, zaryłam się spowrotem w łazience pod kranem po tym jak dotknęłam ręką rozsypanej soli:( ale może ja się głębiej poparzyłam, no nie wiem autorko jak wypróbujesz to z solą to powiedz czy działa, warto wiedziec:)

Gość desszcz
ja mialam powierzchowne poparzenie - takie bez otwartej rany, a pecherz zrobil sie dopiero pozniej, wiec sol nie zadzialala drazniaco... teraz za kazdym razem jak sie poparze to najpierw chlodze to miejsce, a pozniej przyklepuje je sola i naprawde szybciej mija to pieczenie i bol :)

Gość muuuusz
musztarda posmarowac :)

Gość losie losie
losie nigdy nie smaruje sie poparzonego miejsca zadnymi tłuszczami, olejami itp. :O pod zimna wode i do apteki, pani ci doradzi czym masz posmarowac

Gość o bnooooooze
zadnym tluszczem nie smaruj poparzonego miejsca :o alantan tez nie jest za dobry.. najlepiej do apteki i sa specjalne masci chlodzące na oparzenia.

Mnie babcia też smarowałą tłuszczem jak byłam mała, ale teraz sobie już tego nie zrobiła;)