Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościoowa

Studia za granicą - gdzie?

Polecane posty

Gość gościoowa

Gdzie warto pojechać na studia za granicę? Tzn gdzie można sobie zarobić na studia albo gdzie są na tyle tanie, żeby Polak mógł przeżyć.

Ja sie wybieram do uk na studia. Beda mnie kosztowaly 4 000L na rok, wiec bez przesady z tymi oplatami...:-o

Gość w szkocji
studia sa darmowe :)

Honey Czesne owszem 4 tys (dosc tanio) ale co z reszta? pokoj, telefon, autobusy, jedzenie? tak sie mowi ze nic nie kosztuje a jednak...

kasza23 owszem,ale juz nie brałam pod uwagę tak podstawowych rzeczy jak tel., wyżywienie itp. U mnie sama opłata za studia to 4 000 L na rok, ale mozna sie tez o jakies dofinansowania starac z tego co czytałam, choć ja sie nie nastawiam na to, mam odlozone pieniadze na studia.

Gość jamochłoniątko
Możesz też zacząć w Polsce a potem kontynuować. Np tu piszą, że w Amsterdamie wydatki na zycie takie jak w Krakowie a do czesnego jest dopłata http://www.wszib.edu.pl/uva/ Albo możesz pojechać na Erasmusa na rok. Z tego co wiem, to w większości krajów UE za studia się płaci. ALE jak się wybierzesz na polonistykę to we Francji i Szwecji na starcie masz kasę za studiowanie "rzadkiego języka UE", wystarcza na życie. A jak jeszcze się będziesz dobrze uczyć to masz stypendium. Trudno, żebyś sobie nie radziła z polskim...

Gość gościoowa
No, jednak studiowanie w UK kosztuje sporo, jestem świeżo po rozmowie z koleżanką. Jej rodzice nie pomagali finansowo, bo nie było ich stać. Pracowała aż dwa lata, aby móc normalnie rozpocząć studia i móc przynajmniej na pierwszym roku nie pracować. jamochłoniątko, dzięki za podpowiedzi. Z tymi studiami w Amsterdamie to już wsześniej patrzyłam, ale to informatyka, więc zupełnie nie dla mnie.