Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asatka i alatka

Wysoki ASAT i ALAT-miała któraś???

Polecane posty

Gość asatka i alatka

Dziewczyny czy któraś z was miała wysoki poziom enzymów watrobowych???jaka wtedy antykoncepcja???

Nie miałam robionych prób wątrobowych :p ale kojarzy mi się, że plasterek antykoncepcyjny omija wątrobę :) Poczytaj o nim i zapytaj lekarza :)

Gość asatka i alatka
gin wspominal cos o spirali i pierscieniu. czytalam o plastrach i hormony w nich zawarte przechodza przez watrobe niestety :(

Gość ja miałam ale
miałam wysokie enzymy wątrobowe w ciąży- wówczas świadczy to o cholestazie......w szpitalu po porodzie informowano mi że już nie będę mogła stosować antykoncepcji hormonalnej.......pozostaje między innymi krążek lub spirala, podobno najlepsza jest mirena- uwalnia hormon ale nie przechodzi do wątroby czy jakoś tak

Znalazłam tylko tyle :) "Hormony dostają się do organizmu kobiety przez skórę, a nie, jak w przypadku tabletek antykoncepcyjnych, przez układ pokarmowy. Ta droga podania gestagenów, w przeciwieństwie do drogi doustnej, sprawia, że substancja wywiera mniejszy wpływ na wątrobę. Narząd ten zajmuje się między innymi detoksykacją różnych substancji, które napływają krwią prosto z układu pokarmowego. Podanie gestagenów w innym miejscu układu krwionośnego, dokąd przewędrowały ze skóry, zdejmuje z wątroby sporo pracy." Czyli wywiera wpływ na wątrobę, ale mniejszy. Poczytaj sobie o wszystkich metodach antykoncepcyjnych, obgadaj z partnerem, a potem z lekarzem i coś wybierz :)