Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sylwka21525

pomóżcie proszę!!!

Polecane posty

Witam! Mam problem, otóż ostatnio pojawiło się u mnie coś takiego jakby niedojrzały pryszcz w okolicy warg sromowych. pojawiła się taka mała kulka która bardzo bolała jak ja dotykałam. pozniej na drugi dzień jak próbowałam ją wycisnąć to wyszła ropa z krwią. Nie wiem czym to mogłobyc spowodowane i co mam z tym zrobic??? prosze pomóżcie mi i doardźcie mi co robic i co to jest????

Gość
wrastajacy wlosek zdarza sie

nie niestety to nie jest wrastający włosek bo to jest okolica tam gdzie nie rosną włoski i raczej tak nie bolałoby mnie to.

Zapalenie gruczołu przedsionkowego większego (gruczołu Bartholina) Anatomia Gruczoły przedsionkowe większe (gruczoły Bartholina) leżą w okolicach przedsionka pochwy, po jednym po każdej stronie. Przewody wyprowadzające wydzielinę produkowaną przez gruczoły mają swe ujście między błoną dziewiczą a wargą sromową mniejszą. Wydzielina pojawia się w chwilach podniecenia płciowego i ma za zadanie zwilżenie i wygładzenie przedsionka pochwy. Zapalenie gruczołu przedsionkowego większego Jest to dość częste schorzenie. Choroba może mieć postać ostrą lub przewlekłą. W postaci ostrej w przedsionku pochwy i wardze sromowej pojawia się bolesny guz, który często utrudnia chodzenie i siedzenie. Często objawom towarzyszy stan podgorączkowy. W postaci przewlekłej, która może trwać bardzo długo (nawet latami) objawy bólowe są nieznaczne lub nie ma ich wcale. Obecny jest jedynie niewielki, najczęściej niebolesny guzek w miejscu gruczołu tzw. torbiel zastoinowa. Postać przewlekła może przejść w ostrą, a zapalenie gruczołu przedsionkowego większego ma skłonność do nawrotów. Przyczyny Choroba może wystąpić w każdym wieku, najczęściej jednak dotyczy dorosłych kobiet prowadzących aktywne życie seksualne. Zdarza się również u kobiet w ciąży. Przyczyną jest najczęściej infekcja bakteryjna (często rzeżączkowa!). Obecność obrzęku powoduje zastój wydzieliny w gruczole i powstawanie ropnia. Leczenie Zdarza się, że ropień gruczołu Bartholina samoistnie przebija się do przedsionka pochwy. Uwolnienie treści ropnej powoduje natychmiastową ulgę i ustąpienie dolegliwości bólowych. Dość często jednak konieczna jest interwencja lekarska nakłucie bądź nacięcie ropnia i podanie antybiotyku. Leczenie najczęściej nie trwa długo i powoduje całkowite ustąpienie dolegliwości, ale jak wspomniałem nawroty choroby są dosyć częste.