Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PytanieoKolano

Więzadła

Polecane posty

Gość PytanieoKolano

Witam Mam problem z więzadłem pobocznym kolana. Pierwszego urazu nabawilem sie ok 1,5 roku temu - grajac w pilke w zlym obuwiu. Pozniejsza rehabilitacja i leczenie i niby wszystko bylo ok. Na wakacje znow mialem z nim problem to zostałem odesłany na usg i na rehabilitacje - niby mialo pomoc i bylo w miare ok. W grudniu 2010r. jak spadl pierwszy snieg poślizgnąłem się idąc do pracy i podobno powaznie naciagnalem przyczep tego więzadła w kolanie;/ leczenie i rehabilitacja + orteza na 2 msc. Od kilku dni czulem sie ok, wczoraj nawet szukalem juz jakichs specjalnych butow do biegania. JEdnakze dzis rano jak sie przebudzilem, przy wstawaniu przenioslem caly ciezar ciala na lewa noge i znow poczulem bol na dlugosci wiezadla pobocznego w kolanie ;/ Czy to normalne po takim urazie i leczeniu ? w czasie chodzenia mnie nie boli itd... dodam ze nigdy nie mialem artroskopii.

To najwidoczniej więzadło się jeszcze do końca nie zregenerowało... I jesli boli cię to kolano nadal, to pewnie potrzebna bedzie ponowna rehabilitacja...

Gość PytanieoKolano
kurde;/ ale ile to sie moze goic ;/ hehhh

Z kolanami tak bywa niestety... Mój chłopak doznał urazu kolana 3 lata temu, lekarka ortopeda powiedział mu tylko tyle, ze ona też ma czasami kolano spuchniete i jej samo przechodzi... I że on ma pewnie to samo. I od tamtej pory nie chodzi po lekarzach, choć powinien, bo za każdym razem, gdy gra w pilkę, gdzieś sie potknie, źle stopę postawi, to kolano mu puchnie, boli i nie może nim całkiem ruszac... Tak jest do tej pory. A czy w swojej rehabilitacji przechodziłeś np. ćwiczenia na tzw. beretach, batucie? Takie równoważne na miekkim niestabilnym podłożu. Bo to jest właściwie ostatni etap rehabilitacji przy uszkodzeniach więzadeł w kolanie.

Gość PytanieoKolano
Podczas ostatniej rehabilitacji miałem pole magnetyczne, laser, cwiczenia: noga była 'podłączona' pod takie urzadzenie które przez ok 30 min prostowało ją i zginało - zwiększając z dnia na dzień kąt (wiem wiem, bardzo profesjonalne określenie :P), cwiczenia na piłkach - takich małych i duzych :) Wczesniejsze rehabilitacje to głównie sala - noga na podniesieniu itd ;] Troche mnie podlamal ten dzisiejszy dzien;/ wczoraj mialem kupic specjalne buty z amortyzacja zeby zaczac biegac- fakt ze w ortezie, ale mimo wszystko jakichś ruch ;]

Gość PytanieoKolano
Tak w ogole to dziekje za Twoja odpowiedz :)

Gość PytanieoKolano
:)