Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gertrudna

czy to normalne, strasznie się martwię

Polecane posty

Gość gertrudna

czy to normalne że dziecko cały czas śpi???? nad ranem mała zaczęła mi wymiotować, zwymiotowała poranne meko, podawałam wodę ale też zwraca...najbardziej niepokoi mnie że jest taka blada, ma blade usteczka i cały czas śpi...w sumie wszystko zaczęło się rano...wieczorem jescze wypiła porcję mleka i wszystko było ok... jak myślicie, co jej jest i co mogę zrobic zeby jej pomóc? malutka ma 10miesięcy

Gość firefrog11
nie jest normalne:( a ma temperature? nie ma biegunki? mnie by to niepokoiło,jak cos to jedz na IP

Gość gertrudna
nie ma temperatury ani biegunki, cały czas ją obserwuję, co jakiś czas zajęczy i po brzuszku jej coś chodzi...nie wiem czy lecieć już do lekarza czy obserwować narazie :(:(

Gość firefrog11
dawaj jej pic po lyzeczce letniej oslodzonej wody albo herbaty jak dalej bedzie sie tak zachowywac to jedz do lekarza bo w nocy moze byc koszmar

Gość majjjka35
Obserwuj,ja tez bym tak odrazu do lekarza nie leciala,jak nie ma temperatury ani biegunki to nie jest tak zle,lekarz w tym momencie tez Ci wiele nie pomoze,przepajaj mala,pewnie jakas niestrawnosc ja dopadla.

Gość firefrog11
a co wczoraj jadła? nie zmienilas jej mleka na inne?

Gość maria rachela
obserwuj uważnie dziecko bo u maluchów szybko dochodzi do odwodnień a właśnie nadmierna ospałość jest objawem odwodnienia mój 11 brat odwodnił się po 2 godz gorączki gdy moja mała śpi podczas choroby to co jakiś czas trochę ją ruszam aby sprawdzić jej odruchy

Gość firefrog11
majjjka35, moze to i niestrawnosc..ale u mojego dziecka taki byl poczatek objawow przy rotawirusie:( nic fajnego, jechac na sygnale z odwodnionym dzieckiem noca do szpitala..uwierz mi bo to przerobilam:(

Gość gyguyuyyug
zadaj lepiej to pytanie na www.dziecko24.pl czy konieczna pilna konsultacja z pediatrą

Gość firefrog11
moja tez najpierw zwymiotowala do poludnia 2 razy,potem byla jakas niemrawa,a wieczorem zaczął sie koszmar-biegunka,goraczka,wymioty..dziecko mi lecialo przez ręce:(

Gość maria rachela
zgadzam się, że najlepiej do lekarza

jeżeli cały czas śpi to być może jest już odwodniona. to jest maleńkie dziecko. jedź z nią do lekarza. być może złapała grypę jelitową. mój synek też zawsze najpierw wymiotował, a dopiero po 2-3 dniach biegunka. dwa razy mi się odwodnił i dwa razy był w szpitalu. nie ryzykuj, szczególnie jak jest tak bardzo blada i cały czas spi.

Gość majjjka35
lekarz i tak bedzie kazal obserwowac,na tym etapie nic nie stwierdzi.

Gość firefrog11
majjjka35,wlasnie moze stwierdzic odwodnienie i zapobiegawczo juz kazac podawac cos zeby temu przeciwdzialac,np ORS200 czy orsalit:O nie pisz jesli nie jestes pewna, ze dziecku nic nie bedzie, zeby matka siedziala z zalozonymi rekami i czekala czy jej sie dziecko rozchoruje na dobre:O

majjjka 35 chyba nie jesteś matką co? lekarz sprawdzi czy nie jest mała odwodniona. bo jeżeli zwymiotowała kilka razy to jestem więcej niż pewna że jest. a to może skończyć się nawet śmiercią dziecka ! córka autorki topiku ma tylko 10 miesięcy. Lepiej dmuchać na zimne. a wg. mała ma już przynajmniej dwa objawy odwodnienia. przechodziłam to juz dwa razy.

Gość nie wiem ile mała ma
ale musisz ją obudzić i napoic. Jak wymiotuje wodą to nie czekaj ani chwili tylko do szpitala. Małe dzieci są w stanie odwodnić się w kilka godzin. Dopiero niedawno w tv pokazywano chłopczyka który zmarł w wyniku odwodnienia. Dla maluchów to na prawdę niebezpieczne. Lepiej zostać w szpitalu, gdzie dziecko będzie mialo uzupełniane płyny przez kroplówkę. Jak dziecko jest starsze, ma te 5 czy 6 lat to można próbować w domu poić, nawadniać, elektrolity podawać, ale młodsze to ja bym zabierała od razu do szpitala bo może wyniknąć z tego tragedia. W pewnych sytuacjach na prawde warto być panikarą i dmuchać na zimne.

Teraz doczytałam, ze 10 miesięcy. Mamusiu nie czekaj tu, zabieraj maluszka i do lekarza. Moja córeczka kiedy miała 4 miesiące odwodniła się po 3 rzadkich kupkach i jednym wymiotowaniu w ciągu niespełna godziny. W szpitalu strasznie na mnie nakrzyczeli że przy maluszkach nie czeka się na cud tylko od razu idzie się do lekarza bo to działa bardzo szybko!

Gość maria rachela
mam nadzieję że brak autorki świadczy o tym że wyszła do lekarza

A i jeszcze nie podawaj dziecku osłodzonej wody. Cukier powoduje to że bakterie rozwijają się w przewodzie pokarmowym i atakują ze zdwojoną siła. Podaj lepiej herbatkę dla niemowląt bez cukru krystalicznego, a jak nie masz to letnią wodę i jeszcze raz apeluję, zebyś na nic nie czekała tylko pojechała do lekarza.

Gość fanatico27
moze zdycha to i spi ?

Gość firefrog11
do fanatico27...wypad kretynie!!

Gość fanatico27
ale ja nikogo nie obrazam tak sobie mysle ze moze cos mu jest i zdycha to i spi ? co to za matka ze zamiast leciec ze zdychajacym bachorem do lekarza to siedzie na kafeterii ? :D

Gość blabliczka kochana
no twoja matka jak widac za długo czekała,mozg ci sie zlasował i widac efekty:O

Gość fanatico27
najlepiej kogos obrazac ? tylko to umiecie ? :)

Gość gertrudna
jestem z powrotem, mała się obudziła, wypiła sporo wody i podałam jej orsalit...wygląda że jest już lepiej, zaczęła się bawić...w razie czego mieszkam bardzo blisko pogotowia, więc jak coś to migiem będę u lekarza, na razie nie jest chyba tak źle...zobaczymy co będzie dalej

Gość gertrudna
a czy w takiej sytuacji powinnam dawać jej coś do jedzenia? a jeśli tak, to co jest najlżej strawne mała wczoraj pierwszy raz jadła melona...podejrzewam że to pewnie powód tego zatrucia :(

nie podawaj mleka ani przetworów mlecznych. Najlepiej sucharka jeśli pogryzie, chrupki kukurydziane, ewentualnie bulkę albo kromeczkę weki. Nie wciskaj jedzenia na siłę. Ważne zeby piła. Mozesz rozgotowac ryż i przetrzeć przez sitko i da tego troszkę, bardzo pomaga. Banana można, gotowaną marchew, gotowany ryż (na wodzie nie na mleku)

Gość gertrudna
dzięki za pomoc:)