Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Joaaaaaaaanana

problem z zębami

Polecane posty

Gość Joaaaaaaaanana

czy wy tez macie takie problemy z zębami? ciagle chodze do dentysty i ciagle cos mi sie dzieje, z najwiekszym natezeniem od 2 lat, Po prawej stronie z 7 lat temu mialam leczona 5 kanalowo , ktora w tej chwili jest w oplkanaym stanie, sa to resztki zeba, u gory 6 tak samo, gorna jedynka lewa mialam pare razy leczona, i ciagle mi to wypelnienie wypada, ostatnio dentysta mi troche wiercil znowu w niej tylko nie od spodu tylko juz od gory, boje sie ze sie w koncu polamie, ! Po lewej u gory w zeszlym roku mialam dosyc duzo przygod z 7 , nagle zaczela bolec, zab byl leczony kanalowo , jednak po paru miesiacach sie zlamal i do usuniecia ! wczoraj za to wypadla mi plomba z 5 gornej, bylam u dentysty , oczywiscie do kanlowki, chociaz znieczulenie dal mi mocne , to tak bardzo nie bolalo, zab byl dziurawy w srodku , polamal sie , z godzine spedzilam wczoraj na fotelu, najgorzej z jednym kanalem cos bylo, bo masakrycznie bolalo, normalnie krzyczalam az , ale dentysta powoli robil, na szczescie odbudowal mi go.. zalamana jestem tym.

Gość Qanquero
Ja sie panicznie boję dentysty, więc pucuję zęby codziennie po każdym posiłku min. 5 min. Wydaje mi się, że Twoja sytuacja ma korzenie w genach. No bo... myjesz zęby, nie? :P Twoja mama/tata też mają takie problemy?

Gość znajdź dobrego dentystę
uda się jeżeli jesteś w stanie znaleźć igłę w stogu siana :p

Gość Polska stomatolgia to dno
ale może uda ci się znaleźć wykształconego, nowoczesnego i umiejętnościami ale to będzie cud, większość dentystów to partacze dlatego ciągle "leczą"...

Gość pauuucia1234
ja to samo mam, wycierpialam sie z 5 gorna troche ;/ zaczela mnie nagle bolec, poszlam do dentystki i kanalowka sie okazalo , ! rozwiercila zeba troche i bol tragiczny , ja sie boje bardzo wiec od razu panika, ona powoli robila ale i tak mnie bolalo, wlozyla mi cos i kazala przyjsc za tydz. jednak zab nastepnego dnia znowu bolal cholernie, poszlam do dentysty innego, rozwiercil znowu zab , i powiedzial ze trzeba jak najszybciej wyleczyc, ze zapalenie miazgi czy cos;/ znieczulenie, waciki do buzi, takie cos zebym nie zamykala , nienawidze tego !no i wiercil , i wierci.. momentami troche za bolalo ale nie tak jak wtedy, potem zaczal mi cos wkladac tam, balam sie ze mi cos poprzebija, i takim dskreconym wiertlem mi wiercil , po tem w konu wypelnienie . tak samo mecze sie z jedynkami w obu mam plomby;/

ja nie wiem gdzie wy chodzicie z tymi zębami , jak słowo , jak czasem czytam co wam robią i jak to boli to normalnie zgroza

Gość jaisik
Tez tak mialam, gdy mieszkalam w Polsce, ciagle cos i do dentysty. A zeby mylam i dbalam o nie. Dentystka nawet zaplabowala mi zab madrosci. Gdy mialam 25 lat przeprowadzilam sie do Stanow i tu doprowadzili moje zeby do ladu, a dentystka to sie w glowe pukala jak to mozna leczyc zeby madroci, trzeba je wyrwac. Doprowadzenie do zdrowia moich zebow kosztowalo kilka tysiecy dolarow nawet z ubezpieczeniem. Teraz przez ostatnie 4 lata nie mam juz problemow z zebami, co pol roku ladnie mi je czyszcza, robia przeswietlenie (na wszelki wypadek, ze wzgledu na moja historie) i nie ma ubytkow. A zabki sa ladne, biale i zdrowe. Polscy dentysci sa okropni, przynajmniej kiedys tak bylo.

Gość verba_trey
Chyba psujące się zęby to najgorsze co może człowieka spotkać, zwłaszcza jak się nie cierpi wizyt dentystycznych. Ostatnio wyczytałam, że problemy z zębami mogą być uwarunkowane genetycznie, przynajmniej jeśli chodzi o samo szkliwo (http://choroby-uzebienia.org/?article_id=128. Dzisiaj wiele osób ma problemy z zębami, przeważnie dlatego, że ignorujemy drobne przesłanki, jakie mogą świadczyć o tym, że coś niedobrego dzieje się w naszej jamie ustnej. Pewnie dlatego nie lubimy wizyt u dentysty, bo za każdym razem skazujemy się na wiercenie i zakładanie plomb, a takie przeżycia do najmilszych nie należą.

Gość halina tomcczyk
Nie mam problemów z zębami, ale tylko dlatego, że zawsze o nie dbałam. Od kilku lat myję je ajoną bez fluoru, systematycznie zmieniam szczoteczki i nic złego się nie dzieje. To dowodzi jak łatwo można mieć ładne i zdrowe zęby. A wy to robicie? Szok, że dorośli ludzie mogą mieć tak podstawowe problemy.

Gość porada za free
dbajcie odpowiednio o zęby nić dentystyczna płyn do płukania ust ale apteczny nie drogeryjny żel elmex do samodzielnej fluoryzacji (myje się nim zęby raz na tydzień)/ czytałam na forum, że liczba ubytków się po nim zmniejsza raz do roku higienizacja jamy ustnej (usunięcie kamienia to podstawa!, piaskowanie ewentualnie)

Gość Z hnfiuewhfewughfer
Mam idetycznie, cale zycie siedze u dentysty, a cigale cos mam z zebami, wielu nie da sie uartowac, nie mam 3 zebow, a mam 20 lat :( Identycznie z reszta ma moj ojciec - tez ma juz sporo zebow wyrwanych i chodzimy co chwila do dentysty, moja siostra z reszta tez, chociaz nie tak, jak ja i ojciec, a moja mama juz musiala powstawiac sobie licowki caly rzad u gory bo u niej tez tragedia (rodzice nie maja jeszcze 40). po prostu mamy zrabane zeby wszyscy i to chyba genetyka

Gość zew ryczacej gesi
to nie tylko problez z myciem ale terz z mięsem , bo mięso zakwasza organizm a musi byc stałe ph w organizmie , organizm broni sie tym ze pobiera wapno z zzebów i dlatego sie robią kruche

Gość porada za free
porada za free - jedni piszą o tym, że fluor jest szkodliwy, a ty radzisz fluoryzację ;-) Obierzcie jakiś jeden biegun, bo ciężko za tym wszystkim normalnie nadążyć....

Gość paula mak
Fluor jest szkodliwy - czytałam kilka artów na ten temat. Od 3 lat korzystam z pasty bez fluoru, a zmiany widzę wyłącznie na lepsze. Zęby są znacznie lepiej utrzymane, są białe, nie pojawiają się ubytki. Czego chcieć więcej?

Gość poradowy
Ludzie - macie swoje rozumy? Pewnie tak, więc chociaż czasami z nich korzystajcie. Dbacie o zęby to nie macie problemów. Byle jaka ajona, systematyczność i wszystko jest ok. Tak trudno?

Gość gość
nie ma to jak takie "dobre rady" od ignorantów. ja mam tendencję do próchnicy i zęby mi już praktycznie wyrastały popsute. do tego byłam dzieckiem w latach 80tych, gdy nikt nie słyszał o płynach i nitkowaniu zębów, a opieka dentystyczna była kiepska, a do tego niewyobrażalnie nieprzyjemna. obecnie mam zęby wizualnie ładne[bdb dentysta], ale mam może ze 2 bez plomb, a i tak mimo pedantycznej higieny i "picia" płynu wręcz litrami i tak zawsze jest coś do roboty w mojej szczęce. jedyny plus, że plomby mi się bardzo dobrze trzymają. generalnie współczuję, bo to spory problem i duże wydatki, a jak ktoś ma beznadziejne zęby brak kasy, to już w ogóle dramat. jak plomby się nie trzymają, to może znaczyć, że zgryz krzywy[co niekoniecznie oznacza jakąś bardzo wyraźną wadę] i trzeba prostować. kanały, koronki itd, pochlastać się można

Gość gość
co możecie powiedzieć o tym stomatologu www.dentysta-gadomska.pl?

Gość gość
ja chodzę do kliniki www.addent.pl i musze przyznac, że naprawde moje zeby sa w fantastycznym stanie teraz :)

Gość marccin86
@jaisik Odchodzi się już od beztroskiego wyrywania ósemek, jeśli rosną prawidłowo. To zresztą specjalność naszych państwowych stomatologów - wyrwać zamiast wyleczyć. Podobnie już unika się wycinania migdałków. Amerykanie zaś kochają implanty, więc ekstrakcje to dla nich normalka.

Gość gość
fluor a amino fluorek to zupełnie dwie różne rzeczy :) tanie pasty typu colgate albo blendamed mają fluor - który wgl nie trzyma się szkliwa - i zostaje wypłukany lub połknięty w trakcie mycia - amino fluorek zawierają droższe pasty typu elmex i jest on jonowy w sensie przyczepia się do szkliwa i dzięki temu może się w nie wbudować. Polecam też szczoteczkę ultradźwiękową ja mam niemiecką mie dental 6 ale jest droższa chińska czy koreańska megasonex

Gość gość
czy ktoś poleca ten gabinet www.addent.pl ? zastanawiam sie nad zmiana gabinetu

Gość gość
jak się zastanawiasz nad zmianą gabinetu to polecam się wybrać do Galerii Uśmiechu, ja tam chodzę od kilku lat i jestem bardzo zadowolona. Pracują tam świetni specjaliści, którzy na pewno Ci pomogą w każdym problemie.

Gość gość
a ja sobie przypominam, jak ktoś po wyrwanym zębie zaczął medytować i wyrósł nowy :-) no ale jaką trzeba mieć siłę umysłu, aby tak się stało :/

Gość gość
moze po prostu czas zmienic dentyste? Moze twoj po prostu nie daje sobie rady z twoimi delegliwosciami, osobiscie moge polecic Ci tego www.dentysta-gadomska.pl

Gość brunet188cmłódź
Dziewczyny... zadbajcie o nerki :)

Gość gość
Jak coś to w Gdyni warto chodzić do Ars Dentana http://arsdentana.pl/ Miła obsługa, szybko idzie, bez kolejek, ja tam lubię chodzić.

Gość gość
Wydaje mi się, że jest to zwyczajnie wina dentystów do których uczęszczałaś i w pełni nie potrafili wyratować Cię z Twojego kłopotu. Jeśli jesteś z okolic Lublina to polecam Ci zainteresować się ofertą od http://new-dent.pl/ - z całą rodziną korzystamy z usług tego dentysty, który nie raz wyratował nas z największych kłopotów związanych z uzębieniem. :)

Gość AgataMarczyk
Zęby to moja kula u nogi...bardzo szybko mi sie psuły, w wieku 22 lat miałam usunięta górą czwórkę ponieważ tak było popsuta ze nie było innego wyjścia....byłam załamana...wstydziłam się mówić i uśmiechać aż moi rodzice namówili mnie na wszczepienie sobie implantu!Wybrałam dr Kołosowskiego z Unident Union Dental Spa do przeprowadzenia tego zabiegu!Super fachowiec;)Bardzo dobrze wspominam współpracę z nim;)