Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika25..@@@@@@

Zielona karta USA.

Polecane posty

Gość Monika25..@@@@@@

Chce sie z mezem ubiagac, mam szanse?

Gość Palos Park
Ubiegać zawsze się możesz, to nic nie kosztuje, ale od kilku lat Polacy nie biorą udziału w loterii. Jak wygrasz to wiesz z czym to się wiąże?

Gość Monika25..@@@@@@
Nie

Gość Monika25..@@@@@@
Mozesz mi cos na ten temat powiedziec?

Gość Palos Park
TO wyrzeczenie i zostawienie tutaj wszystkiego. Dosłownie. Jeśli nie masz tam rodziny i nie masz u kogo sie zatrzymac na początek to wogóle masakra. Najpier i tak pojdziesz na sprzątanie (chyba, ze masz jakies wykształcenie i perfekt angielski) a Twoj maz na kontraktorke czyli bedzie harowal na budowie. Kokosów nie ma. Ameryka to juz nie ta Ameryka co w latach 80-'90. Co Ciebie tam ciągnie? Byłaś tam? Uwierz mi, ze lepiej siedziec tutaj bo na jedno wyjdzie. Na taki początek musisz miec pelno kasy, na bilety, oplate wizy, jezdzenie do ambasady, wszelkie zakupy, i tam zanim znajdziesz prace to tez moze nieco minac bo teraz jest ciezko.

Gość Monika25..@@@@@@
Nie mam tam nikogo, czyli lepiej sie nie starac:(przynajmniej juz wiem, ze american dream to przeszlosc.

Gość Palos Park
Daj sobie z tym spokój. Lepiej chyba gdzies do Anglii jechac albo do Niemiec (od 1 maja otweirają nam drzwi do legalnej pracy). Bliżej przede wszystkim i zawsze mozna sie odwrócic na piecie i jestes w domu.

Gość Monika25..@@@@@@
Pewnie masz racje, w razie niepowodzenia nie jestem na drugiej stronie globu..dalo mi to do myslenia.

Gość Palos Park
Taki wyjazd nie jest wcale łatwy. Jeśli ktoś nie zna języka, nie jest kontaktowy i nie ma znajomych żeby powiedzieli co i jak, pomogli na początku to nie jest różowo. Z drugiej strony początki są trudne a pozniej czlowiek sie przyzwyczaja i jesli ma lepiej niz w Polsce to wie, ze nie ma do czego wracac, ale jest blisko rodziny. Powodzenia 🖐️

Gość wszyscy sa szczesliwi
zrub obywatelstwo niemieckie to niebendziesz potrzebowała zielonej karty

Ja niedwno wrocilem z wycieczki po Usa.Przed wyjazdem czekalem az zobacze masywne fury z silnikiem V8,drapacze chmur i piekne laseczki. Tymczasem.............. Pierwsze co zobaczylem to auta japonskie z malymi silnikami,jezdzi ich mnostwo,drapacze chmur tylko w centrum kilka budynkow.Myslicie ze caly NY to wiezowce?Tylko na Manhattanie,reszta to budynki 3,4 pietrowe. Laski jak na "Sloneczny patrol"? Na plazy w Miami widzialem laski,,,,,,,,,,ale z dzieciakami i tlustych spasionych facetow. Mysle ze w europie najabrdziej Anglia jest amerykopodobna.Za oceanem miodu niema.

monika25 lepiej wyemigruj do europy zach. to za daleko, ja balabym sie tak ryzykowac. z Eu w kazdej chwili mozesz wrocic, a tam. jakiedys tez mialam mozliwosc wyjwchania na floryde ale zrezygnowalam.

Gość zakochana na zaboj....
a tak z innej beczki. mam mozliwosc wyjazdu do Chicago, jestem fryzjerka, mialabym tam gdzie mieszkac, na poczatku za darmo i mialabym prace jako fryzjerka. Jestem bardzo dobra w tym fachu ale z angielskim u mnie kiepsko. Ale by mi tlumaczyli czego klientki odemnie oczekuja. I powiedziano mi, ze spokojnie zarobie 2000 miesiecznie. Jak myslicie, jechac?

Gość Monika25..@@@@@@
Nie sadzilam ze w stanach jest tak zle, inaczej sobie to wyobrazalam, dzieki za rady.

Gość hjkhjjhdh
a ja myslalem ze w ameryce wszyscy jezdza jeepami mieszkaja w wielkich willach i w ogole miod

Nie znasz jezyka i jak chcesz rozmawiac z klientem,tlumacz nie zawsze bedzie przy Tobie.Po drugie bedziesz robic nielegalnie,jak Cie zlapia to nawet rzeczy niezdazysz zabrac bo polecisz od razu do kraju.Lapanki sa bardzo czesto,po drugie amerykanie to konfidenci i lubia podpier....c jezeli ktos pracuje nielegalnie. Ale to Twoja decyzja.

Gość zakochana na zaboj....
no ta kolezanka u ktorej bede pracowac zna jezyk super i ona bedzie tam ciagle przy mnie. Nie wiem sama jak to bedzie, mam jeszcze syna ktory ma 12 lat i biore go ze soba. Jak to bedzie ze szkola i ubezpieczeniem?

Gość Palos Park
zakochana na zabój---> po pierwsze bedziesz nielegalnie. Załóżmy, że dostaniesz wizę, ale jeśli Twoja praca w Polsce nie jest zbyt dobra to masz nikłe szanse, druga nikła szansa to to, ze masz dziecko. Jesli bedziesz jechac z nim to pomyslą w ambasadzie odrazu, ze jedziesz do pracy. Ale jesli dostaniesz jakimś cudem tą wizę to musisz kupic bilet sobie i synowi to koszt ok. 2.500 za jeden bilet w dwie strony (lepiej kupic w dwie bo na lotnisku mogą zapytac czy masz powrotny - jak nie to znowu mała szansa, ze Ciebie wpuszczą mogą odrazu zawrócić do domu). Załóżmy, ze juz jesteś, wbili Tobie pobyt na lotnisku nawet maksymalnie na 6 miesięcy. Co zrobisz po tym czasie? Bedziesz tam siedziec nielegalnie, zdecydujesz sie tam zyc? bez ubezpieczenia? bez legalnej pracy? Bedziesz tam siedziec jak na bombie. Poznałam tam mnostwo takich dziewczyn, tesknią i nie mogą sie ruszyc poza tą "piękną" Amerykę. A tu tak blisko do Meksyku, tak blisko na Dominikanę, Jamajkę - a Ty bedziesz tam siedziec i nie ruszysz sie nawet do rodziców jak tu zachorują. Bo jak już raz wyjedziesz a przekroczysz termin pobytu o chocby jeden dzien to nie dostaniesz juz nigdy wizy. Mozna jeszcze znaleźć jakiegos faceta z zieloną kartą i sie z nim hajtnąć, ewentualnie Amerykańca, ale Ty jezyka nie znasz. Pozniej czekasz na papiery cos ok. roku. A z samochodami to prawda, szału nie ma. Bardziej otwartą buzię mam jak jezdze po Stuttgarcie niz po Chicago. Tam jak ktos ma mercedesa to Wielki Pan, nie wspominając o Audi czy bmw.

Gość kahsia
W Stanach nie jest zle, ale zalezy komu. Jesli jest sie legalnie i zna jezyk, do tego ma sie tam rodzine to jest dobrze. Ja mieszkam tu z mezem, przyjechalam gdy mialam 24 lata. On byl maly, gdy jego rodzina przyjechala do Stanow, tu skoczyl szkole srednia, potem dobre studia. On ma super stytuacje, bez problemu znajduje bardzo dobrze platne prace. Ja nie moge narzekac na moje warunki materialne, zyje mi sie bardzo dobrze tutaj, mam wszystko czego chce. Ale to w wiekszosci dzieki pozycji i pieniadzom meza. Chociaz ja tez pomalu ukladam sobie zycie i daze do swoich celow. Jesli ktos jest nelegalnie i nie zna jezyka, to nie ma sensu tu przyjezdazc. Tu Amerykanie nie moga dostac dobrej pracy, a co dopiero taki nielegalny, chyba ze kible sprzatac.

Gość PanMarzyciel :)
Odkopuje temat :) Mam pytanie. Czy latwo jest sie dostac na studia w stanach? Przyszlosc planuje powiazac wlasnie z tym krajem, dlatego tez postanowilem porozgladac sie za studiami wlasnie tam. I jeszcze drugie pytanie: czy po skonczeniu studiow w usa bede mogl sie ubiegac o zielona karte? Czy studiowanie tam cos mi da jesli chodzi o moje plany na przyszlosc? Dodam ze studia zaczne dopiero za trzy lata :P ale w szkole ucze sie dobrze i dostalem sie do jednego z najlepszych kieleckich liceow. ;) A i z angielskim nie mam najmniejszych problemow. Pozdrawiam i prosze o rady :)

Gość gość
predzej łatwo zrobic obywatelstwo niemiecki i jak zrobisz to nie będzie potrzebna ani wiza czy zielona karta