Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusssssssssssssssai

Zabobony w ciazy-obalmy je!!!

Polecane posty

Gość mamusssssssssssssssai

zaczne ja; nie patrz przez wizjer - bo dziecko bedzie zezowate (patrzyalm nie raz, dziecko zeza nie ma)

Nie farbuj włosów bo dziecko będzie rude/łyse/nieszczęśliwe.

Gość o jezuuuuuuzzzuu
co z tego ze bedzie rude?

Gość akurat na SB
"nie kupij nic dziecku wczesniej przed porodem, bo urodzi sie martwe albo poronisz":) Najwiekszy bezsens świata:):):):) Moja sąsiadka jak zobaczyła wózek na korytarzu jak byłam w 7 miesiącu, zaraz przyleciała, że mam sie go pozbyć, bo bedzie nieszczęscie. Przyjęłam ją w wykończonym pokoiku dziecinnym i otworzyłam szafki z ubrankami i reszta rzeczy. Mało nie padła:)

A skąd mnie to wiedzieć? Może jak się naczyta "Ani z Zielonego Wzgórza"...

Gość akurat na SB
rozwalają mnie jeszcze czerwone kokardki na wózkach i sławetny tekst "bez uroczku" :):):)

Gość szczęśliwa_wiosenna
Moja babcia: "nie przechodź pod sznurami, bo dziecko będzie zawinięte pępowiną", "co? ważysz się w ciąży? dziecko będzie słabe i niedorobiona" :P Aaaa i jeszcze się uśmiałam "Jak zobaczysz mysz to nie łap się ręką za nic bo dziecko będzie miało w tym miejscu mychę" :D To chyba jeszcze za czasów pogańskich zostało :o Ja tam wierzę w Boga a nie jakieś durne zabobony (wiara w te pierdoły to ciężki grzech) - ale starsze babuszki są tak tym przesiąknięte, że aż żal....

Gość szczęśliwa_wiosenna
A i o farbowaniu włosów też coś słyszałam :P Że później dzieciaczek z plamami na głowie się rodzi czy coś :P

Gość karrrla333
tez ciągle to slysze. wozka nie mozna kupowac przed urodzinami dziecka . nie wolno w ciazy nosic korali łańcuszków itp bo dziecko bedxie mialo pepowine owinieta wokol szyji .... a ja tak uwielbiam nosić cos na szyji i teraz jak jestem w ciazy nie moge ?? przestrzegac??

Gość karrrla333
z farba do wlosów słyszlaam tyle ze nie wolno farbować bo amoniak zle wpływa na matke i dziecko.

To mi teściowa gadała, że jak się farbuje włosy w ciąży to dziecko rude bedzie a jakos nie jest. Nie wolno obcinac wlosow bo dziecko bedzie glupie, to dopiero..

Gość akurat na SB
Moja nieco patologiczna znajoma, bedąc w ciązy żyła wg motta: "kobieta w ciązy, nie popwinna sobie niczego odmawiać tj jeść/pić wszystko na co ma ochotę" Szkopuł w tym że miała ochote codzień na jakieś 6-8 piwek i tyleż dziennie obalała ;) A, jeszcze byla zdania iż w ciązy absolutnie nie nalezy rzucac palenia, jesli nie zdązylo się tego zrobić przed :) Toteż jarała do tego jak smok :) notabene, dziecko jakimś cudzem urodziło się zdrowe...

Gość szczęśliwa_wiosenna
Karrrrla - nie przestrzegać ::p Moja mama od zawsze chodzi obwieszona koralami, w ciąży też chodziła - oczywiście nasłuchała się a ja jakoś żyję :D :P Skąd się biorą te brednie?

Gość karrrla333
najlepsze jest to :) : nie wolno sie kąpać w czaie ciąży ani podmywać bo dziecko sie utopi . nioh nioh nioh

Gość ja476
z tą mychą to nie do końca nieprawda. Jak moja mama była ze mną w ciąży koledzy z pracy (którzy tego nie wiedzieli) rzucili jej na biurko małe nieopierzone wróbelki. Bardzo się przestraszyła a ja mam na plecach tzw myszke. Może zbieg okoliczności ale ta "myszka" wygląda jak ptak z rozłożonymi skrzydłami.

Gość ,,..........,.,.,
nie patrz na księżyc bo będzie łyse_patrzyłam a moja mała urodziła się z kudłami że ho ho nie przechodź po sznurkami z praniem -dziecko owinie się pępowiną-tego nie wiem....

Gość ,,..........,.,.,
kuzynka się psa wystraszyła i dziecko urodziło się z plamką psa... a co do farbowania zwagierka farbowała i dziecko ma lekko rude i z białą plamką na głowie wielkosci orzecha włoskiego

nie wolno chodzic na pogrzeby i cmentarze bo dziecko urodzi sie martwe :/ nie wolno malowac paznokci bo dziecko urodzi sie bez paznokci :/ a z po ciazowych najlepsze jest "nie sadzaj dziecka na stole bo sie bedzie jakac" :D

Gość ufooooooooooooooooo
a ja slyszalam ze jak za ciezarna rzucisz nozem to dziecko urodzi sie bez reki , nogi lub z rozszczepem podniebienia....

Gość ufooooooooooooooooo
i nie pokazuj dziecka przed rokiem w lustrze bo straci rozum..:o

Gość ,,..........,.,.,
o paleniu też to słyszałam że jak nie rzuciło się przed ciążą to nie wolno w czasie trwania

Gość szczęśliwa_wiosenna
ja476- heh to ciekawe jak będzie wyglądała moja córcia jak się urodzi bo w pracy (szkole) mam plagę myszy :P Baaaardzo ciekawe... Myszkę Miki będę miała ;)

ja w obu ciaszach po kilka razy farbowałam włosy i dzieci nie sa rude jakby kazde dziecko miało miec myszke bo mama sie czegos wystraszyła to kazdy byłby w nich cały :D wystarczy ze ktos zza rogu wyjdzie i juz sie mozna wystraszyc a jakos nie widac by kazdy miał tych myszek setki co do łancuszków i korali to ja własnie na złosc tesciowej w ciazy zaczełam nosic i jakos sie nie owineła :)

Gość szczęśliwa_wiosenna
Na cmentarz też chodzę regularnie do mojego Taty. Ojjj co to będzie... :P

a i nie wolno z dzieckiem wychodzic na dwór przed chrzcinami bo je diabeł opeta :D

a co do palenia to jest tak ze jak palisz to nie wolno nagle rzucic ale nalezy sie ograniczac stopniowo az do rzucenia bo inaczej to za duzy szok dla dziecka

ja słyszałam żeby nie wiązać szlafroka,bo dziecko się owinie pępowiną(mam świecić gołą piśką?:D) abym nadmiernie nie głaskała kotów/psów,że mam w ciąży jeść dużo zup i pić bawarkę(to wpływa na produkcję pokarmu) mam zawiązać czerwoną wstążkę do wózka, hmm.. jak coś sobie przypomnę to napiszę :)

a tak, jak się wystraszę i złapię za np. rękę to dziecko będzie tam miało znamię.

A ja jak mogę zacząć rodzić w każdej chwili (teoretycznie) to co chwila słyszę, że mam siedzieć w domu, nic nie robić... Bo jeszcze urodzę i co będzie? No faktycznie, najlepiej żebym wcale nie rodziła :D

Gość śmieszne są te zabobony
Ale śmieszniejsze jest to,że nadal tyle kobiet wierzy w te brednie! Przyznać się,ile z was miało przy wózku czerwoną kokardkę? Kobiety wyzwolone,buhahahaha!