Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maliboo.

Ktory symbol gorszy - swastyka czy sierp i mlot?

Polecane posty

Gość maliboo.

?

Gość gamera
Zdecydowanie sierp i młot. W swastykę "wierzy" już naprawdę niewielu i są mało groźni w porównaniu z wyznawcami sierpa i młota.

Gość maliboo.
slyszalam sporo o wyznawacach swastyki, ale gdzie ci wyznawcy sierpa i mlota? ;) powiedz gdzie sie chowaja?

Gość poza tym swastyka
zabiła mniej ludzi i, już w oderwaniu od hitleryzmu, jest symbolem pozytywnym

Gość @ -Bimbałek-
Nie chińskim, tylko aryjskim.

Gość maliboo.
swastyka nazistowska rozni sie od chinskiego symbolu slonca.

Gość rverver
teraz lenin i stalin to gwiazdy showbusinessu niemal :P zauwaz, ze sa otwierane bary o "komunistycznym klimacie, modne sa plakaty socjalistyczne, koszulki, skarpetki nawet z sierpem i mlotem kto by nosil koszulke ze swastyka to by chyba do wiezienia zaraz poszedl, nie mowiac juz o otwarciu klubu o nazwie np Wehrmacht to jest zabawne i idiotyczne, bo komunizm na na koncie wiecej ofiar niz nazizm i jest zbrodnicza ideologia, a ludzie sie bawia ta symbolika

Gość maliboo.
ubierajac koszulke ze swastyka pokazujesz, ze druga rasa jest gorsza i obrazasz cala obecnie zyjaca rase aryjska na Ziemi, szerzysz niewnawisc. Mylsisz, ze to ma to sama sile nienawisci co siero i mlot?

Gość taka prawda.......
jedno dziadostwo tylko wzorek inny:o

Gość obi-oba chwała bohaterom
swastyka to też młot

Gość rverver
bimbalek dobry argument jednakze oba symbole nawaizuja do zbrodniczych ideologii (rzeczywiscie swastyka to 'silniejszy' przekaz), a tylko jeden traktowany jest ulgowo, wrecz ludycznie podobnie z portretami/popiersiami zbrodniarzy przeciw ludzkosci, ktore sa dostepne w pubach

Gość maliboo.
ktos na jednym topiku byl oburzony, ze propagownaie swastyki swastyki jest karalne a sierpu i mlotu juz nie. Ale dla mnie roznica jest jasna

Gość poza tym swastyka
to wszystko przez dwulicowość czy fasadowość sierpa i młota, w tym poprawność polityczną posuniętą aż do tego stopnia, że, pomimo zbrodni stalinowskich, akceptowała go jako symbol państwowy aż do 1991 r. oficjalnie sierp i młot nie miał wpisanej nienawiści, praktycznie jednak tak i jest to oczywiste (patrz zbrodnie stalinowskie) ale niestety - ludzie są podatni na "opakowanie", więc otwarcie dokonywane mordy hitlerowskie sieją większą odrazę niż tak samo wyrachowane, ale odbywające sie po cichu mordy stalinowskie (masowe rozstrzeliwania, wielki głód, łagry itp.)

Gość maliboo.
no dla mnie zasadnicza roznica jest taka, ze swastyka jest ciagle AKTUALNYM i propagujacym nienawisc do drugego czlowieka symbolem. Dlatego jest karalna. To jak zalozenie bialego kaptura KuKluxKlanu. Nikt mi nie powe, ze sierp i mlot ma te sama niszczacy skutek AKTULANIE.

Gość maliboo.
BIMBALEK I RVEVER wklejci mi tu ten chinski symbol slonca, bo dla mnie to 2 rozne symbole

Gość poza tym swastyka
można się spierać - ktoś, kto nosi siepr i młot, akceptuje niejako metody, którymi posługiwał się Stalin czy wcześniejsi "rewolucjoniści" czyli że akceptuje mord w białych rękawiczkach, z uśmiechem na ustach, okraszony jeszcze jakąś indoktrynacją

Gość maliboo.
no ja wiem jak wyglada swastyka :D ale gdzie ten chinski symbol slonca sie pytam?

Gość swastyka nazistowska jest taka
jak ktoś nosi zielony sierp-młot to już nie jest symbol komunizmu

Gość maliboo.
"czyli że akceptuje mord w białych rękawiczkach, z uśmiechem na ustach, okraszony jeszcze jakąś indoktrynacją" ale zgodzisz sie ze taka interpretacja jest mniej dobitna niz to co niesie ze soba swastyka? nie mowie o pokoleniu 40latkow wzwyz, ale dla mlodszych ludzi i w skali swiatowej to jednak propagowanie swastyki mialoby o wiele bardziej niszczace skutki

Gość a takiego symbolu używali
po słowiańsku swastyka była nazywana swarożycą ;)

Gość maliboo.
ten chinski symbol slonca jest zupelnie inny od swastyki moze wam sie pomylilo z innym symbolem?