Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kOtElek 24

Niepełnosprawnosi a renta

Polecane posty

Witam mam pytanie czy majac najwyzszy stopien niepelnosprawnosci w tym przypadku sa 2 czyli lekki i umiarkowany posiadajac ten umiarkowany to czy przysluguje jakas renta ?? jak sie to zalatwia ?? bo wiem ze idzie dostac zasilek pielegnacyjny ale jak jest z renta ??

Gość jf'JF/LDSF
ja pierdole,wez to napisz jeszcze raz po polsku:O rozumiem, ze chodzi o uposledzenie umysłowe kretynko?

Gość łóóó żesz ty.
o rentę należy starać sie w zusie, trzeba złożyć papiery wraz z podaniem( tak było ok 2000r.) Wzywają na komisie i tyle. Albo dostajesz ablo nie. Moja mama z lekką niepełnosprawnością ma rentę od 20 lat, przyjaciel rodziny ze średnią nie dostał. Najlepiej zadzwonić do zusu i sie wypytać.

Gość łóóó żesz ty.
przepraszam za błędy, za szybko starłam się napisać.

Gość łóóó żesz ty.
jf'JF/LDSF Skoro nie rozumiesz co jest powyżej napisane, to się nie wcinaj do rozmowy, skoro tobie trzeba literować to nie znaczy że wszyscy tak mało ogarnięci.

Bo czytalam troche o tym w necie i malo rozumiem z tych ich urzędowych form ... :( a przydalo by sie wiecej informacji i wlasnie u mnie jest problem ze nie zadzwonie bo nie slysze przez tel :(

są 3 stopnie niepełnosprawności lekki, umiarkowany i ZNACZNY (PFRON-owskie) na zasiłki lub pierwsza, 2ga i 3cia grupa inwalidztwa (ZUS-owskie) renty

teraz sa juz tylko 2 stopnie lekki i umiarkowany ja mam ten 2 czyli umiarkowany na komisji powiedzieli ze na sluch sa 2 tylko a znajoma od urodzenia cos z biodrami i kuleje chodzi za pomoca kul i tez jej mowili ze cos sie zmienilo i teraz sa tylko 2 stopnie niepelnosprawnosc

Gość ...,,,,....
Z umiarkowanym stopniem niepelnosprawności jest szansa na rentę socjalną (ok 500 zł). Trzeba iść do ZUS, wziąć stosowne papiery: wypełnić wniosek, zaświadczenie od lekarza i cos tam jeszcze. Po złożeniu wypełnionych papierów dostajesz wezwanie na komisje lekarska i od tej komisji zależy, czy będzie ci przyznana renta.

Nadia do renty socjalnej masz prawo jeśli byłaś niepełnosprawna przed podjęciem pracy i masz to w orzeczeniu np. że miałaś ubytek słuchu przed 16 rokiem życia. w orzeczeniu musi być napisane, ze jesteś całkowicie nie zdolna do pracy i orzeczenie musi być wydane przez ZUS. Gdy pracowałaś i w czasie pracy słuch Ci się znacznie pogorszył to wtedy masz prawo do renty ale musisz mieć kilka lat składkowych. nie każdy kto ma 2 grupę dostaje rentę. podstawowe kryterium to stwierdzenie całkowitej niezdolności do pracy. jak jest u Ciebie?

nadal obowiązują 3 stopnie niepełnosprawności. nic się nie zmieniło. znaczny, umiarkowany i lekki.

Nadia do renty socjalnej masz prawo jeśli byłaś niepełnosprawna przed podjęciem pracy i masz to w orzeczeniu np. że miałaś ubytek słuchu przed 16 rokiem życia. w orzeczeniu musi być napisane, ze jesteś całkowicie nie zdolna do pracy i orzeczenie musi być wydane przez ZUS. Gdy pracowałaś i w czasie pracy słuch Ci się znacznie pogorszył to wtedy masz prawo do renty ale musisz mieć kilka lat składkowych. nie każdy kto ma 2 grupę dostaje rentę. podstawowe kryterium to stwierdzenie całkowitej niezdolności do pracy. jak jest u Ciebie?