Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ratowniczka_medyczna

pytanie o prawo,zwiazane z dzieckiem z obcokrajowcem

Polecane posty

pure life no to sie sprawa nieco komplikuje...ale czy wowczas matka moze nie zgodzic sie na tego typu testy dns ktore by potwierdzily badz zaprzeczyly ojcostwo czy musi sie na nie zgodzic?

pure life a ja jeszce raz powtorze ze nie wiem co to za relacja z ojcem ktory podnosi reke na kobiete..albo na kobiete w ciazy!!! ale ok masz swoje zdanie na ten temat,ona ma zupelnie inne..i tak to pozstawmy bo niepotrzebnie wyjdzie z tego jakas glupia klotnia.

Nie odpowiedzialas mi na pytanie czy ten ojciec interesuje sie tym dzieckiem? Szczerze

ratowniczka.. Niestety nawet jeśli już wpisze ojciec nieznany lub po prostu zostawi tam puste miejsce, wyjedzie itd to jeżeli ojcu będzie na dziecku zależalo może wnieść sprawę do sądu o potwierdzenie ojcostwa wówczas robią badania DNA i wtedy jeśli się potwierdzi to może się starać o wizytu u dziecka, musialby alimenty placić. Wtedy kuzynka musialaby się starać o odebranie mu tych praw, na wszystko musi mieć dowody a jak ich nie ma (że np byla lana po pysku, żadnej obdukcji, nic) to lipa :o w Niemczech do niedawna byo tak, że jak matka się nie zgadzala to ojciec nie mógl dostać tych praw rodzicielskich nie ważne jaki byl wynik DNA ostatnie slowo należalo do matki, ale już jakiś czas temu to zmienili dla dobra dziecka, nie wiem jak w UK ale wydaje mii się, że nie ma czegoś takiego.

pure life..nie bede tu pisala o jej zyciu prywatnym. ale ok..jest zainteresowanie dzieckiem. tylko prosze nie piszcie mi juz morałow..nie o to tu chodzi.pzreciez niezaleznie co napiszecie ona i tak podejmie decyzje jaka bedzie chciala.zapytala mnie o zdanie..a ze nie orientuje sie kwestiach prawnych postanowilam napisac tutaj. a gdyby urodzila w polsce??? czy wtedy sytuacja jakos sie zmienia?

a gdyby ona nie utrudnila mu kontaltow z dzieckiem????gdyby pozwolila mu na przyloty do polski w celu widzenia sie zcorka czy synem..?? i czy on moze zrobic tak ze zabierze jej dziecko??ze bedzie chcial miec je przy sobie i wtedy polska bedzie musiala wydac malucha ojcu?

W UK nawet jesli ojciec bije matke i sa na to dowody to nadal ma prawo widywac sie z dzieckiem, zazwyczaj odbywa sie to w towarzystkie pracownika opieki spolecznej ( social service). Ojciec znecajacy sie nad dzieckiem ma ograniczany czasowo kontakt, jest zmuszany chodzic na terapie itp a pozniej odpowiednie sluzby ucza ojca jak od nowa rozpoczac budowanie poprawnych relacji z dzieckiem. Polska to dzungla a nie kraj w tych kwestiach.

On ma prawo do odwiedzania dziecka (jeżeli jest ojcem biologicznym) może to sądownie zalatwić, np. weekendy. Kuzynka by musiala walczyć w sądzie o odebranie mu do tego prawa, ale jeżeli nie będzie ich krzywdzil to po co? Niech to tak zostawi, w końcu dziecko niech też coś ma z ojca jeżeli oczywiście będzie normalnie się zachowywal, jeżeli nie to może ona zawsze zbierać dowody na to i udać się z nimi do sądu. Wywieźć dziecka nie może, jeżeli ono mieszka z matką, ma dobre warunki, jest szczęśliwe itd jeśli by je wywiozl to byloby to uprowadzenie.

Zaden sad w UK nie odbierze matce dziecka! Wydaje mi sie, ze dziewczyna sama sobie z tym nie poradzi, powinna zasiegnac porady prawnika badz jesli jej nie stac to darmowej porady w Citizen Advice Bureau. Jesli chce wyjechac to powinna sie dogadac z ojcem tak aby mogl widywac dziecko kiedy tylko zechce

Jesli wyjedzie i urodzi w PL to moze przed sadem (jesli ojciec wniesie sprawe o ojcostwo itp) wykazac ,ze glownym osrodkiem zycia dziecka jest PL i zadna sila jej nie zmusi do powrotu do UK. Ale bedzie musiala umozliwic ojcu kontakty z dzieckiem. A ten ojciec to ma obywatelstwo UK czy Portugalskie?

Gość Agentka csi
Nie jest istotne co napisane jest w papierach u lekarza, po urodzeniu dziecka w UK rodzice ida je zarejestrowac i wtedy wpisuje sie ich nazwiska. Ale to w sytuacji gdy ojcem jest obywatel UK. Nie jestem pewna, ale w przypadku Polakow nalezy to zglosic w Ambasadzie, nawet w celu wydania paszportu. Jesli portugalczyk nie jest ojcem i dziewczyna nie chce z nim wychowywac dziecka to da mu wlasne nazwisko i wtedy jedzie do Polski. Jesli prawdziwy ojciec bedzie domagal sie praw do dziecka moze wejsc na droge sadowa, a sad po zleceniu badan dna moze takie prawa mu przyznac. Wowczas bez zgody ojca dziecko nie moze wyjechac za granice.