Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dthdrhrdhd

PROSZE POMOZCIE WIELOMIANY JAK TO WYSZŁO??

Polecane posty

Gość dthdrhrdhd

Wielomian W(x) = (a^{2} - 4) x^{4} + (a-2)x^{3} + x^{2} + x + 1 jest wielomianem stopnia trzeciego zatem : a) a=-2 b) a=0 c) a=2 d) a=4 Wielomian W(x)= 7x^{2} - 6x^{3} + 5x - 4 wobec tego liczba W(0)W(1) jest a naturalna b dodatnia c rowna 0 d ujemna a^{2} to jest a do kwadratu i pozostałe tak samo. Tu chyba powinna być odpowiedź a (w pierwszym), ale wytłumaczcie mi proszę jak to zrobić. A w drugim chyba powinna być liczba ujemna. W(1) = 7-6+5-4=2 to wiem, ale W(0) ile ma być ?

Gość w pierwszym
a=0 W drugim nie żartuj

Gość 2468
a nieprawda a=-2

Gość dthdrhrdhd
ale jak zrobic to pierwsze?

Gość dthdrhrdhd
dobra w ostatnim mi wyszlo w(0) = -4 w(1)=2 czyli -4*2 = -8 czyli bedzie ujemna, ale wytlumaczcie mi 1

Wielomian W(x) = (a^{2} - 4) x^{4} + (a-2)x^{3} + x^{2} + x + 1 jest wielomianem stopnia trzeciego zatem : a) a=-2 b) a=0 c) a=2 d) a=4 wielomian ma być stopnia trzeciego, zatem musimy "zlikwidować x^4", czyli po prostu przy x^4 stawiamy zero a^2 - 4 = 0 a^2 = 4 a=-2 lub a=2 ale musimy pamiętać, by przy x^3 nie było zero zatem a-2 różne 0 x różne 2 co daje nam odpowiedź a=-2 odp A Wielomian W(x)= 7x^{2} - 6x^{3} + 5x - 4 wobec tego liczba W(0)W(1) jest a naturalna b dodatnia c rowna 0 d ujemna W(1) = 7-6+5-4=2 to wiem, ale W(0) ile ma być ? W(0) = 7 * 0^2 - 6 * 0^3 + 5 * 0 - 4 = -4 W(0) W(1) = -4 * 2 = -8 ujemna zatem odp D