Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sofo

Polski praca domowa!

Polecane posty

Gość sofo

Jaki obraz Boga i relacji Bóg-człowiek zapamiętałes z kart literatury polskiej i obcej. Wskaż przykłady i omów je. Wez pod uwage Treny i piesni J. Kochanowskiego (po jednym utworze) hymn (smutno mi boze...) J. Słowackiego PROSZE O POMOC!

Gość Głupia Gocha
haha chyab nie myslisz, ze ktos Ci gotowca podrzuci leniu :O zamiast siedziec na kafe wez sie za samodzielne opracowanie ;]

Gość sofo
jakbym umial zrobic sam to byl zrobil siedze 2 h i nie mam nawet kropki postawionej

Gość Głupia Gocha
bez przesady... na pewno masz jakies notatki w zeszycie, a przynajmniej powinienes, a jak juz nie chce Ci sie samemu myslec, to poszukaj gotowych opracowan w necie, ale widze ze nawet na to Cie nie stac :O

Gość Kjersti
1. "Psalm 91" - Jan Kochanowski Podmiot liryczny wyraźnie akcentuje, że jeżeli uwierzymy w Boga to ochroni on nas od zła tego świata. Jest on przedstawiony jako dobry Ojceic, który daje nam poczuvie bezpieczeństwa w zamian za ufanie Mu i pokładanie w nim nadzieji. 2. "Dzieje Noego. Potop" Stary Testament Tu Bóg ukazany jest jako Ojciec sprawiedliwy, który mimo iż kocha ludzi to decyduje się ich ukarać za ich złe czyny i robi to dla ich dobra. Morał przypowieści jest taki, że ludzie mają być Bogu posłuszni i tarktować Jego z szacunkiem. 3. Juliusz Słowacki "Smutno mi Boże" Podmiot liryczny pokłada duże nadzieje w zbawczej mocy Boga. Żali mu się i liczy na to, że Stwórca ulży mu w cierpieniach. 4. Z kolei w "Trenach" Kochanowski po utracie najdroższej córeczki Orszulki zastanawia się, czy Bóg istnieje i jak mógł dopuścić do takiej tragedii. W utworach wyraźnie akcentuje swój kryzys wiary. Myślę, że poratowałam.

Gość yyyhmyyy
a on Wam nawet nie podziękował...

Gość *an*na*
ciekawy portret boga i relacji bóg człowiek- jest też przy hiobie. w ogóle biblia dostarczy mnóstwa przykładów. możnaby tez wspomniec o motywie deesis- czyli relacja niebezpośrednia. moim zdaniem podkreśla "odległośc" i "inność" miedzy człowiekiem i Bogiem. np bogurodzica.

Gość Kjersti
No właśnie, nie obraziłbym się o drobne "dziękuję".

Gość ciekawska czytaczka kafe
głupia Gocha -a czemuś ty głupia ? "D