Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polaaaaa

ektopia...

Polecane posty

Gość polaaaaa

mam takie pytanie. Miesiac temu ginekolog wykryl u mnie ektopie ale nie powiedzial co ile czasu powinnam chodzic na kontrole czy tez na powtórne badanie... czy któras z Was miala ektopie ? co ile czasu nalezy chodzic na kontrole ?

Gość polaaaaa
jest tu ktos ? :)

Gość chodzi o nadzerke
ale w wersji niegroznej. Takiej sie nie usuwa, tylko obserwuje. Pewnie najpierw Cie zbadal, znalazl nadzerke, wykonal cytologie, a jej wynik jest prawidlowy, tak?

Gość ja radzę usunąć
Doradzałabym usunięcie laserowe. Naprawdę szkoda zdrowia i życia. Miałam ektopię 2 razy. Za każdym razem cytologia wskazała II grupę, bez nieprawidłowych komórek. Za każdym razem zdecydowałam się na usunięcie laserowe, choć wiem, że u młodych kobiet, które jeszcze nie rodziły, nadżerki się obserwuje. Z II grupy bardzo łatwo może zrobić się gr. III, a to już właściwie rak, później skrcenie szyjki macicy i starch o życie. Ja jeszcze nie rodziłam, ale nie zaryzykuję swojego życia za możliwość urodzenia dziecka w naturalny sposób. Na kafeterii jest mnóstwo przerażonych młodych dziewczyn, którym ginekolodzy odradzali usunięcie nadżerki, a teraz mają grupę III i są po zabiegu konizacji. Dodam, że u mnie nie ma ani śladu po zabiegu. Od trzech lat nie mam nowej nadżerki (robiły się od stanów zapalnych), w cytologii za każdym razem mam gr. I.

Gość polaaaaa
w tym problem ze zbadal zobaczyl ektopie ale cytologi nie zrobil ;/

Gość polaaaaa
tak też zrobie :) dziękuje bardzo :) trzymajcie kciuki zeby to nie było nic poważnego...