Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedzacad

Cwiczenia na rozciaganie ciala (balet)

Polecane posty

Gość niewiedzacad

WItajcie, niedlugo bede chodzic na balet, ale jest podkreslone ze musze miec dobre warunki fizyczne. Jestem w ogole nie rozciagnieta, gibka, gietka itp.. Od czego zaczac? jakie wykonywacz cwiczenia,zeby przyjeli mnie na ten balet, bo bardzo mi zalezy, a ja jestem sztywna :O moze chociaz,naucze sie robic szpagat, bo w sumie niewiele mi potrzeba, jakie polecacie dobre cwiczenia na maksymalne rozciaganie ciala?

Gość niewiedzacad
hmm..joga no tak, ale czy sa w necie udostepnione jakies nagrania albo zdjecia?

Jasne, chociażby na chomiku. Ale wydaje mi się, że lepiej się zapisać na kurs jogi, niekoniecznie do joginów z ich agitacją i medytacjami:o Ja chodzę w moim mieście do takiego miejsca z siłowniami itp., gdzie są tez zajęcia jogi dla początkujących.

Gość niewiedzacad
nie mialabym tyle kasy, zeby jeszcze na joge sie zapisac :( dlatego wlasnie musze radzic sobie sama

Gość niewiedzacad
a jesli chodzi o te cwiczenia z jogi, to kazde sa dobre, czy sa jakies osobne na rozciaganie?

musisz poszukac ćwiczeń rozciągających, bo na takie ja akurat chodze. O innych na razie nie wiem, bo dopiero początkująca jestem:) Ale np. pozycja wojownika, pozycja drzewa, pozycja odwróconego trójkąta.

Gość niewiedzacad
a masz moze jakies linki do tych cwiczen, szukam na chomiku, ale nic nie moge znalezc

Gość niewiedzacad
dzieki wielkie :D

Gość vdfgdfh
Ja się swojego czasu codziennie rozciągałam, więc mogę Ci opisać wiele ćwiczeń. Możesz je wykonywać sama w domu, tylko po prostu musisz wyczuć, gdzie jest Twoja granica. I jak zrobisz szpagat, to zrobisz prawie wszystko, bo do szpagatu rozciągasz nawet kręgosłup, ręce, całe nogi (z każdej strony, że tak powiem), stopy, brzuch, etc. Są to raczej bolesne i ciężkie ćwiczenia, więc nie wiem, czy chcesz. Ile masz lat? To też jest bardzo ważne, bo tak do 18-19 r.ż. bez problemu prawie każdy człowiek zrobi szpagat. Im później, tym trudniej. Pamiętaj również, że są ludzie, których budowa ciała całkowicie uniemożliwia zrobienie nawet najprostszych ćwiczeń gimnastycznych i nigdy nie zrobią szpagatu. Pamiętaj też, żeby rozciągać się regularnie! Np. 2 razy dziennie, 1 dziennie. Nie możesz odpuszczać sobie żadnego treningu, bo wtedy rozciąganie się jest bez sensu. Jak już zrobisz szpagat, to nadal się rozciągaj! Ćwiczenia: 1. Najpierw rozgrzewka - np. 20 minut bieżni, 40 minut jazdy na rowerze stacjonarnym, pajacyki, przysiady (dużo przysiadów) i tak dalej. 2. Jak już będziesz rozgrzana, to kręć biodrami (w obydwie strony) po kilka minut. Następnie to samo tylko kolanami, a później kostkami (stajesz na palcach i kręcisz samymi kostkami). 3. Stajesz w lekkim rozkroku, jedna ręka na biodro, druga w górę i wychylasz się na boki. W tym ćwiczeniu powinnaś już poczuć lekki ból (musisz porządnie się naciągać). Tylko uważaj, żeby nie przedobrzyć, bo o kontuzję bardzo łatwo. Resztę opiszę później, bo muszę wyjść teraz. Będę wieczorkiem, to dopiszę ciąg dalszy.

Gość niewiedzacad
o dziekuj-vdfgdfh, równiez skorzystam :) (mam 16 lat) Oblubienica- tez tak sadzilam, ale napisalam, dowiedzialam się, ze jesli jestem zdolna i mam dobre warunki fizyczne to smialo moge sie uczyc :D dlatego bardzo wazne dla mnie jest zebym byla rociagnieta. Inaczej mogli by mni nie przyjac. (tak sadze) pozatym to i tak + byc juz rozciagnietym i nie tracic czasu na to, tylko sie uczyc tanczyc ;)

Gość niewiedzacad
No, tak myslalam ze nie napiszesz :classic_cool:

Gość gość
vdfgdfh dzięki ale czemu nie napisałaś wieczorkiem pliss (Sory że tak pytam )PLISS

Gość gość
vdfgdfh napisz więcej