Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieco zszokowana

Czy osoby małoletnie mogą podpisywać projekty ustawy?

Polecane posty

Gość nieco zszokowana

Mam pytanie, czy osoby niepełnoletnie mogą składać podpisy pod projektem ustawy? Dzisiaj widziałam kilka osób, wyglądających na najwyżej 14-15 lat, składających podpisy pod projektem pewnej ustawy. Na stronie organizacji, która podpisy zbierała, przeczyałam, że aby podpis był ważny należy tylko podać swój nr PESEL. Mam wątpliwości, czy osoby małoletnie, które nie mogą wybierać władz państwowych, mogą decydować o prawie obowiązującym w państwie.

Chodzi Ci o projekt obywatelski? Art. 2. Grupa obywateli polskich, licząca co najmniej 100 000 osób, mających prawo wybierania do Sejmu, może wystąpić z inicjatywą ustawodawczą przez złożenie podpisów pod projektem ustawy.

Gość helga33333
Jakiej ustawy? Raczej powinny to być osoby pełnoletnie, a skąd wiesz że te osoby są nieletnie? Może tylko tak szczeniacko wyglądają...

Gość nieco zszokowana
Tak, chodzi o projekt obywatelski. Osoby które widziałam, a które składały podpisy, wyglądały na gimnazjalistów. Na pewno nie miały prawa wyborczego. Poza tym, w świetle tego, co napisałaś, organizacja działa bezprawnie. Ponieważ, żeby głos był ważny powinien zostać podany numer dododu tożsamości, nie tylko nr pesel.

Gość helga33333
I tak zweryfikują te podpisy i jeśli nie mają praw wyborczych to ich odrzucą.

Gość nieco zszokowana
*dowodu

Gość helga33333
Art. 9 Obywatel udziela poparcia projektowi ustawy, składając na wykazie, obok swojego imienia (imion) i nazwiska, adresu zamieszkania oraz numeru ewidencyjnego PESEL, własnoręczny podpis. Na każdej stronie wykazu musi znajdować się nazwa komitetu i tytuł projektu ustawy, której obywatel udziela poparcia

Gość nieco zszokowana
Skoro odrzucą osoby małoletnie, to po co w ogóle przyjmują ich podpisy?

Gość nieco zszokowana
Helga, dzięki za odpowiedź. Być może wszystko jest w porządku, ale wyglądało to dziwnie i zapaliła mi się czerwona lampka:)

Gość mhmmmhmhhm
Odrzucają później /wykreślają/ te, które nie spełniają wymogów.

Gość nieco zszokowana
Dzięki za odpowiedzi. Właśnie czytam ustawę:)