Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwiecien_plecien

ubrania do szpitala

Polecane posty

Gość kwiecien_plecien

witam, mam przed sobą listę rzeczy, które muszę zabrać ze sobą do szpitala, dla dziecka i dla siebie. Nie wiem, tylko jaki kupic rozmiar tych ubranek dla dziecka ? 56 czy 58 ? Od czego to zalezy ? To moje pierwsze dziecko, wiec nie dziwcie sie, jesli uznacie pytanie za naiwne. Dzieki

Gość kwiecien_plecien
ktos podpowie ? :)

Gość ja miałam 56
i większość mam też taki rozmiar kupuje

Gość kwiecien_plecien
dzieki za podpowiedz :)

Gość kwiecien_plecien
a czy potrzebny jest szlafrok w szpitalu dla kobiety?

Gość bo tak i już
nie spotkalam się z rozmiarem 58.. jest 56 lub 62. Nie przewidzisz dokładnie jaki urodzi się maluch ale do szpitala 56 bedzie ok :) pamiętaj tez że rozmiar rozmiarowi nie równy, ja ma kilka rzeczy na 56 kóre są takie same jak 62, trzeba na to też zwracać uwage :)

Gość dzień przed porodem
okazało się, że mała waży 4400 i cała wyprawka na 56 leży nie ruszona...

Gość Mozart?
Nie kupuj wszystkiego z listy bo to głupoty. Dla dziecka tylko pajac+czapka bez troków. Rozm. 56. Dla ciebie rozpinana koszula nocna+100% bawełniane majtki+szlafrok+skarpety+gumowe klapki+ewentualnie wielki stanik

Gość kwiecien_plecien
dzień przed porodem - czyli najlepiej parę rzeczy w mniejszym i wiekszym rozmiarze. Na liscie sa tez bawelniane trzy cienkie i trzy cieple body lub kaftaniki. NIe bardzo wiem, czym one sie roznia :( Mozart, dzieki, Jezeli chodzi o mamę, to wymienione sa tez ....jednorazowe majtki, podpaski i pieluch-podpasek...nawet nie wiem, jak wyglada pielucho- podpaska,ani te majtki jednorazowe...czy to tez jest niepotrzebne tak naprawde ?

Gość martyaa
Kaftaników nie kupuj, lepsze są body. A co w ogóle masz, zacznijmy od tego?

Gość martyaa
Pielucho-podpaska to tak naprawdę duże wkłady (można powiedzieć podpaska XXL), będą potrzebne, oczywiście. Ale majtki jednorazowe niekoniecznie, lepsze są bawełniane 100%.

Gość bo tak i już
Potrzebne potrzebne :) majtki jednorazowe ułatwiają życie, a po porodzie leci z ciebie jak z kranu i zwykla podpaska nie daje rady.Sa specjalne podpaski dla kobiet po porodzie. Jeśli nie wiesz jak wyglada to zapytaj się aptece albo ekspedientki w sklepie dla maluchów. Przeważnie są tam rzeczy dla przyszłych mam. Tak samo zrób z tymi bodziakami i kaftanikami. Radze nie kupować tego w sieciówkach bo właśnie tam często gęsto jest namieszana rozmiarówka.

Gość dzień przed porodem
tak, weź mniejsze i większe a w razie czego przygotuj sobie w domu kilka ubranek z 56 i 62, wsadź do siateczki i jakby co to ktoś z rodziny Ci podrzuci do szpitala.

Gość dzień przed porodem
aaaa, i polecam zabrać ze sobą rożek. Mi to bardzo ułatwiło życie..., a raczej pierwsze chwile życia Małej...

Gość Mozart?
"Na liscie sa tez bawelniane trzy cienkie i trzy cieple body lub kaftaniki. NIe bardzo wiem, czym one sie roznia" Daj sobie z nimi spokój. Szczerze ci mówię, kup porządne pajace w jakimś porządnym sklepie, nie z cienkiej bawełny, ani nie z weluru, tylko z takiej porządnej grubej zachodniej bawełny i będą git. Nie trzeba już nic pod nie zakładać i najczęściej są już razem z rękawiczkami w rękawach. Kup 3-paka albo 5-paka w Mothercare albo w jakimś podobnym lepszym sklepie i będziesz mieć spokój. Dziecko zawiniesz w pled i będzie akurat, wystarczająco ciepło i łatwo będzie zmienić pieluchę. Te rzeczy z listy z netu są przeterminowane i strasznie niepraktyczne. "Mozart, dzieki, Jezeli chodzi o mamę, to wymienione sa tez ....jednorazowe majtki, podpaski i pieluch-podpasek...nawet nie wiem, jak wyglada pielucho- podpaska,ani te majtki jednorazowe...czy to tez jest niepotrzebne tak naprawde ? " Jak masz 100% bawełniane to na jedno wychodzi co jednorazowe, bo zyskujesz ten sam efekt "oddychających" gatek. Wybierz co zechcesz. Pytałaś o ubrania, dlatego napisałam tylko o ubraniach. Podkłady poporodowe, albo duże podpaski poporodowe też są potrzebne - wybierasz co chcesz (podkłady albo podpaski) i możesz je kupić w drogerii, hipermarkecie albo aptece, są podpisane i nie sposób ich nie zauważyć.

Dowiedz się, czy w szpitalu, w ktorym będziesz rodzić potrzeba mieć swoje ubranka. Ja rodziłam w publicznym, musiałam mieć tylko pampersy. A z rozmiarówką to różnie bywa, nie sugeruj się metką. Moja niuńka ma niecałe 2 mc i nosi 68... a w rzeczywistości ma 62 cm wzrostu:)

Gość Mozart?
Na rożek też szkoda kasy. Lepiej kupić duży wygodny pled z grubej miękkiej bawełny i owinąć nim dziecko. Na jedno wychodzi, a później może służyć jeszcze długo w domu i w podróży do różnych celów. Kup coś do przemywania krocza i coś do higieny intymnej, jak rodzisz SN. Jak CC to daruj sobie. Wkładki laktacyjne też możesz kupić jak masz zamiar używać (i karmić później piersią).

Gość bo tak i już
Mi też rożek nie spasował. Ale nie spasowały mi także pajace - jak dla mnie geniane są śpiochy i polśpiochy. wkładki polecam nawet jak nie karmisz piersią bo mleko najprawdopodobniej się zjawi i będzie wyciekać. U mnie jeszcze przydały się podkłady na łózko do szpitala.

Gość kwiecien_plecien
co to są podkładt na łózko?

Gość Mozart?
Zależy jakie miałaś te pajace, bo jedne drugim nierówne. Ja polecam te najprostsze, nieudziwnione, rozpinane z przodu, wzdłuż na całej długości i w nogach, nie zakładane przez głowę (a nawet na suwak, bo szybciej rozebrać i ubrać).

Gość bo tak i już
podklad żebys nie zakrwawiła lózka po porodzie. Wygodne bo to zaraz wyrzucisz a nie wzywasz salową co chwile do zmiany prześcieradła.w moim szpitalu na przykład obowiązkowe. Nie są drogie a mi jedna paczka spokojnie starczyła.

Gość Mozart?
Podkład na łóżko to to samo co jednorazowy podkład do przewijania niemowląt - ten sam towar tylko ma dwie różne nazwy i dla dorosłych są bez nadruków, a dla dzieci z jakimiś kolorowymi nadrukami, ale który kupisz to bez różnicy. Nie zawsze się przydaje dlatego jeśli nie masz luźnej kasy to sobie go daruj, bo są ważniejsze wydatki. W podkładach chodzi o to żeby chroniły łóżko i pościel przed przeciekami z podpasek/podkładów poporodowych. Możesz z 1 sztukę kupić na próbę jak chcesz.

Gość bo tak i już
Mozart własnie takie miałam ale mi po prostu nie spasowaly :/ aczkolwiek wiem że większośc mam sobie chwali :) Cale szczęście miałam tylko jedne, teraz lezą gdzieś na dnie szuflady :P

Gość Mozart?
U nas odwrotnie - cała garderoba pajacyków. :) Lubię proste, łatwe i wygodne rozwiązania.

Gość a po co od razu na allegro???!
google nie macie czy co???